Angio-oedeem is een vochtophoping van weefsel buiten de bloedvaten. Dit gebeurt op plaatsen van uw lichaam waar het weefsel niet erg stevig is zoals de tong, het gezicht, de darmen of het zachte verhemelte. Het vocht komt buiten de bloedvaten omdat de bloedvaten lekken. Hierdoor ontstaat er zwelling.
Was je gezicht met koud water
Zodra je wakker wordt, was je je gezicht met koud water en een bijpassende zeep voor je huidtype, bij voorkeur met botanische extracten met ontstekingsremmende, kalmerende en decongestivumwerking, zoals kamille en venkel. Helpt ook bij het verminderen van oedeem.
Door te koelen trekken bloedvaten samen waardoor de bloeduitstorting en zwelling minder groot wordt. Daarbij zorgt ijs voor verlichting. Er zijn hiervoor speciale 'icepacks' verkrijgbaar, maar je kunt ook iets gebruiken wat thuis in de vriezer ligt, zoals een koelelement of een zakje diepvriesgroenten.
Vochtophoping wordt vaak veroorzaakt door een te hoge druk in de kleine bloedvaten, die op zijn beurt weer kan worden veroorzaakt door een hartziekte. Maar vochtophoping kan ook andere oorzaken hebben: de waterdruk in het bindweefsel rond de bloedvaten kan te laag zijn of de vaatwand kan te makkelijk vocht doorlaten.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
De meeste bekende vitamine is B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.
Voor elke gram glycogeen die je lichaam opslaat, houd je 3 gram vocht vast. Dit kan al snel oplopen tot 2 tot 3 kilogram. Behalve de invloed van onze voeding op de vochthuishouding hebben ook hormonen impact op je vochtbalans. De meeste vrouwen zijn namelijk zwaarder als ze ongesteld zijn.
Je huid droogt uit, waardoor rimpels en schilferingen ontstaan. Ook kun je rode vlekken en ontsierende gesprongen haarvaatjes krijgen. Alcoholmisbruik leidt vaak tot een ongezond voedingspatroon en een vitaminetekort. Samen met de uitdroging van je huid kun je zo een opgeblazen gezicht door alcohol krijgen.
De zwelling in het ooglid ontstaat door een ophoping van vocht. Dit kan in het onderste ooglid en in het bovenste ooglid.
Door beschadiging van klier of afvoergang ten gevolge van een slijmpropje, bijten/kauwen of door een ontsteking kan de klier het geproduceerde slijm/speeksel niet kwijt, waardoor dit zich ophoopt in of rondom het speekselkliertje en een zwelling ontstaat.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht evenals progesteron. Oestrogeen lijkt invloed te hebben op de regulatie van de zogeheten osmolariteit in de bloedvaten en weefsels waardoor het lichaam meer vocht vasthoudt.
Stressen
Wanneer je voor een te lange tijd deze stress ervaart, laat je lichaam andere lichaamsfuncties of -processen in de steek, zoals het doorbloeden en warmhouden van je lichaam, groeien van je nagels, het goed verteren van je voeding en bepaalde organen voorzien van de benodigde vocht.
Je nieren verwijderen afvalstoffen. Ze zorgen voor genoeg vocht en zout in je lichaam. Regelen je bloeddruk en maken hormonen aan die zorgen voor voldoende rode bloedcellen. Ze houden je lichaam gezond.
Vrouwen houden over het algemeen vaker vocht vast dan mannen. Dit komt door de invloed van hormonen op de vochthuishouding in het lichaam. Vrouwen hebben nou eenmaal meer hormoonschommelingen dan mannen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatiecyclus, zwangerschap of de overgang.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Een ontbijt met magere yoghurt of amandelmelk houdt ook je vochthuishouding in balans. Vul aan met wat vers fruit of diepvriesfruit, zoals bosvruchten of framboos.
Koffie en thee
Het is wetenschappelijk bewezen dat koffie een diuretisch (vochtafdrijvend) effect heeft. Kort na het drinken van een kop koffie gaat het lichaam vocht uitscheiden.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Mythe: thee werkt vochtafdrijvend
Er zijn namelijk meer manieren om voldoende vocht binnen te krijgen: water, thee, koffie… Noem maar op. Groene thee heeft wel eens het labeltje gehad dat het juist vocht afdrijvend zou werken, maar daar is geen enkel concreet wetenschappelijk bewijs voor.
Furosemide behoort tot de groep geneesmiddelen die lisdiuretica (lis-plasmiddelen) wordt genoemd. Het voert overtollig vocht snel af en verlaagt de bloeddruk. Artsen schrijven het voor bij hartfalen, oedeem, nierziekten en hoge bloeddruk.
Hoe herken ik oedeem? Oedeem in de benen is niet moeilijk te herkennen: als u uw vinger enige tijd stevig in de huid drukt en dan weghaalt, ziet u een putje in het been. Kortademigheid, vooral bij inspanning of bij plat liggen ('s nachts), kan een teken zijn van oedeem in de longen.
Er kunnen verschillende pathologische huidproblemen ontstaan als vochtophoping niet behandeld wordt, zoals jeuk, littekens, pigmentafwijkingen, schilfering, huidverruwing en fibrose. Specifiek bij lymfoedeem kunnen ook de volgende huidproblemen optreden: papillomatosis, verrucosus, elefantiasis, lymffistels.