Alle soorten pompoen zijn geschikt om te drogen, maar het is beter om herfstsoorten met een dikke schil te nemen. Ze drogen sneller en zijn erg lekker. De vrucht moet heel zijn, volledig rijp, zonder vlekken en tekenen van schade.
Leg de pitten op een stuk bakpapier of linnendoek. Leg dit in de zon of op de verwarming. In de voedseldroger kan natuurlijk ook. Op 45 graden instellen en 12 tot 24 uur laten drogen.
Donker bewaren Als je je de pompoen op een donkere en koele plek bewaard blijft hij langer goed. In de volle zon gaat hij bijvoorbeeld heel snel uitdrogen en krimpen. Vaseline Smeer de randen van het patroon dat je hebt uitgesneden in met vaseline. Hierdoor droogt en krimpt de pompoen minder snel.
Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant. Geen chloor in huis? Spuit de pompoen in met haarlak, dit zorgt er ook voor dat hij minder snel gaat schimmelen.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast. Dek de stukken af met plastic folie, stop ze in een vershoudbakje en ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen.
Heb je een pompoen veranderd in een prachtig kunstwerkje, dan wil je er wel graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt weer tegen rotten.
Een pompoen kost ongeveer $10-$15, afhankelijk van waar je hem koopt. De gemiddelde prijs van een pompoen ligt bij de meeste supermarkten rond de $9,99.
Maak van je uitgeholde pompoen een echte jack-o'-lantern door er lichtjes in te plaatsen. Je kan er een theelichtje of kaars in plaatsen. Zet het deksel er dan eventjes terug op tot er een zwarte vlek aan de binnenkant komt.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Maar wat doe je nu met de pompoenpitten, die we meestal weggooien? Pompoenpitten kun je heel makkelijk roosteren en verder op smaak brengen. Sprenkel ze vervolgens over yoghurt, over een toetje of soep, meng door je granola, een salade of door je favoriete notenmix.
Bewaar pitten op een koele, donkere en droge plek. Ze zijn gevoelig voor schimmels. Bewaar ze in een goed afgesloten bakje. Ze kunnen namelijk gemakkelijk geuren opnemen van ander sterk geurend voedsel.
Kook een pan met water, groot genoeg om al je pompoenpitten in te doen. Doe de pompoenpitten in het water. Het koken zorgt ervoor dat de schilletjes geleidelijk open gaan. Blijf de pompoenpitten in de gaten houden terwijl ze koken en verwijder de pompoenpitten van het vuur zodra de meeste schilletjes zijn afgeworpen.
Kies een geschikte pompoen
Flespompoen, kabocha, soeppompoen: pompoenen zijn er in alle soorten en maten. Voor een pompoen uithollen zijn de 'gewone' oranje exemplaren het handigst.
Spoel de zaadlijsten van de pompoen schoon in een vergiet, laat de zaden op keukenpapier drogen op de verwarming. Je kunt ze droog en donker bewaren en in het vroege voorjaar zaaien (na februari). Maar ze kunnen ook nu meteen de grond in, als je ze binnen wilt opkweken.
Om echt grote pompoenen te kweken, is het belangrijkste om te onthouden: zaden, aarde, zonlicht en water. Halverwege augustus trekken de planten met een grote snelheid water en voedingsstoffen aan. De pompoenen groeien 's nachts, sommige krijgen er per nacht wel vijf centimeter bij!
Pompoenen kopen in heel Nederland
Natuurlijk kun je, naast bij de boer, ook bij diverse tuincentra terecht om pompoenen te kopen. Zoals bijvoorbeeld de Intratuin of Groenrijk. Ook hier kun je voor een paar euro prachtige pompoenen vinden.
Pompoen zaaien
Binnen of in een kasje kun je pompoen voorzaaien in begin april. Buiten in de volle grond kun je pompoen zaaien vanaf half mei. Pompoenplanten kruipen over de grond en hebben daardoor veel ruimte nodig. Zaai de pompoenzaden op een diepte van 3 tot 5 cm en met een afstand van 150 tot 200 cm uit elkaar.
Pompoenen die niet bevrucht zijn worden rot of verschrompelen. Dit kan verscheidene oorzaken hebben; te koud, te warm, slecht stuifmeel...
Kunnen pompoenen tegen regen? Pompoenen zijn niet ontworpen om buiten in regenachtige omstandigheden te worden gebruikt. Ze groeien echter wel goed als ze binnenshuis in een bak worden geplant.
Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas.
Groenten zoals pompoen, knollen en wortelen kun je perfect invriezen zonder ze vooraf te bereiden of blancheren. Let er wel op dat je de pompoen in hapklare blokjes snijdt. Bovendien zijn ze daarna niet meer voor elk gerechtje geschikt. De blokjes nemen namelijk extra water op tijdens het bevriezen.
Pompoenen zijn te oogsten vanaf eind augustus, maar de meeste pompoenen oogst je in de maand september. De exacte oogsttijd heeft vooral te maken met de periode waarin je de pompoenen hebt gezaaid, en natuurlijk de groeiomstandigheden.
Je kunt een rijpe pompoen herkennen aan de steel: deze is niet meer groen, maar dor en verkurkt. Zorg voor een pompoen met steel. Pompoenen zonder steel rotten sneller. Heb je eenmaal een pompoen gekocht (of geoogst), bewaar de pompoen dan op een luchtige plek, bij een temperatuur tussen de 8-18 graden.