In Kroatië komen 16 slangensoorten voor, waarvan er drie giftig zijn; de zandadder, de 'gewone' adder en de spitssnuitadder (ookwel weide-adder genoemd). De meeste slangenbeten komen voor in Dalmatië, gedurende de lente en de zomer.
Het onderwaterleven aan de zuidkust is, net als dat van het noordelijke nichtje, divers en gevarieerd. Geen wonder dat het wordt beschouwd als een van de meest gewaardeerde visgronden van Kroatië, waar scholen blauwvintonijn, zwaardvis en zelfs een blauwe haai of voshaai te vinden zijn.
Reusachtige zwermen zijn al waargenomen langs de kust van Noord-Kroatië, Slovenië en Italië waar ze letterlijk lagunes vullen. De kamkwal is een zogeheten invasieve soort. Dat wil zeggen, een uitheemse indringer. Eigenlijk woont de kwal in de Atlantische Oceaan, maar hij lift mee met het toenemende scheepvaartverkeer.
Dolfijnen zien en horen tijdens een dolfijnentour
En in Kroatië kun je ze in het wild zien rondzwemmen! De beste plek om dolfijnen te spotten is in de baaien rond Lošinj. Hier leven namelijk zo'n tweehonderd wilde dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand of vanaf de camping zien zwemmen.
Ook het verschijnen van muizen en schorpioenen kan in Kroatië niet worden uitgesloten. Bij grote problemen kunt u zich wenden tot de huiseigenaar, de contactpersoon ter plaatse of het servicebureau, zodat eventueel hulp kan worden geboden.
Kroatië heeft de reputatie van land waar mens en beer goed samenleven. Misschien ook daarom dat er vandaag nog steeds zo'n 1.000 wilde beren te vinden zijn in het land. Ze lopen vrij rond in nationale parken en natuurparken. Als je zelf wilde beren wil spotten, dan moet je in het berenreservaat van Kuterevo zijn!
Er is een grote verscheidenheid aan dieren in Kroatië. Van de zoogdieren komen o.a. wilde zwijnen, verschillende hertensoorten, vossen, hazen, fazanten en zelfs beren in Kroatië voor.
Als je over een bootje beschikt heb je nog meer mogelijkheden, dan gaat er een wereld met meer dan 1000 eilanden voor je open. Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer. Big Game Fishing is echt in opkomst in Kroatië.
Een lange kustlijn en zoveel eilanden maken van Kroatië een snorkel walhalla. Er zijn talrijke plekken om met je duikbril en flippers de onderwater flora en fauna te verkennen. Weinig landen kennen zó een schone en heldere zee en zoveel variëteit aan snorkelplaatsen.
In Kroatië betaal je met de Kroatische kuna (HRK). Eén kuna is ongeveer € 0,13 (juli 2020), de kuna is weer onderverdeeld in 100 lipas. De kuna is beschikbaar in briefjes (van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000) én in munten. Ook al is Kroatië sinds 2013 lid van de Europese Unie, ze hebben nog wel hun eigen valuta.
Alhoewel ze niet hoog zijn, kunnen golven in de Adriatische Zee erg onplezierig zijn, zelfs gevaarlijk, voor kleinere boten. De zuidelijke wind zorgt voor hogere golven dan de noordelijke, maar dat betekent niet dat ze gevaarlijker zijn.
Kwallen steken met brandharen, die vaak als tentakels onder de kwal langen of op zijn oppervlak zitten. Deze geven een reactie bij aanraking. Op de plaats waar deze brandharen de huid hebben geraakt, treedt een reactie op met roodheid, zwelling en soms blaarvorming. Er is vaak (veel) pijn, een branderig gevoel of jeuk.
Komt de kwal in contact met een vijand, dan schieten de netelcellen als een soort harpoen uit de tentakel. Het gif uit die cellen komt in je huid terecht, met jeuk en pijn tot gevolg. In Nederland is de kans dat je een (zeer) giftige kwal tegenkomt gelukkig niet heel groot.
Grotere gevaren liggen op de loer aan land in Kroatië
De warme Kroatische kustlijn, rotsachtig met puimsteenrotsen, is de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om zich in stedelijke gebieden op te houden.
Kroatië beschikt nu over een goede schatting van het aantal beren. Een DNA analyse toonde aan dat er minimaal 700 en maximaal 1000 beren in Kroatië leven.
Ondanks dat Istrië aan de kust ligt, wil je altijd anti muggen middel bij je hebben tijdens je vakantie in Kroatië. Ongeacht welk deel van Kroatië je gaat bezoeken. De kleine rotzakken zitten namelijk overal en ze prikken gemeen.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Kroatië is rijk aan rotsachtige stranden, deze zijn perfect om te snorkelen. De betoverende Adriatische Zee zit vol met prachtige vissen, koraal en zeesterren. Grote kans dat je zelfs een zeeschildpad tegenkomt. Op de bodem liggen natuurlijk de best bewaard gebleven parels.
Je huisdier moet tijdens het volledige bezoek de leiband aan hebben. Daarnaast is het ook ten strengste verboden om te vissen of te zwemmen in bepaalde gebieden van de nationale parken. Maar ondanks deze regels blijven de nationale parken van Kroatië adembenemend.
De afgelopen jaren is Kroatië in opkomst. En niet zonder reden! Zo vind je er een heerlijk klimaat met meer dan 2500 zonuren per jaar, de mooiste culturele steden, pittoreske haventjes, verbluffende natuur en honderden eilanden. Om nog maar te zwijgen over de Kroatische kust: de allermooiste van Europa!
Het is misschien maar een klein land, met slechts 4 miljoen inwoners, maar met haar 1778km lange kustlijn, 1185 eilanden, 8 nationale parken , 11 natuurparken, 7 stuks UNESCO werelderfgoed en 11 stuks immateriele werelderfgoed kun je toch wel zeggen dat het een unieke vakantiebestemming is.
Populair eten in Kroatië is bijvoorbeeld ham, schapenkaas en vis- of lamskoteletten. Ook kreeft vind je terug op tafel tijdens de lunch in Kroatië. Als nagerecht wordt er vaak iets zoets gegeten. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten pannenkoekjes, palancika's, die belegd worden met zoete stropen en fruit.
Zo komen er onder andere wolven, lynxen en herten voor bij de Plitvicemeren in Kroatië. Het bekendste dier in Nationaal Park Plitvice is de bruine beer, deze is in het logo van de Plitvicemeren te zien. Ook vogelliefhebbers kunnen bij de Plitvicemeren hun hart ophalen. Er leven maar liefst 150 vogelsoorten!
De Adriatische Zee heeft een vrij onregelmatige zeebodem die het favoriete territorium zijn voor de tandbaars, tandbrasem, amberjack of leerfish. Kroatie is ook een uitstekende bestemming voor het big game vissen op blauwvin tonijn or zwaardvis.