Iedere eigenaar van onroerend goed in Spanje betaalt jaarlijks tussen de 0,3 procent en 0,9 procent (met uitschieters tot 1,3 procent) onroerendgoedbelasting (IBI) over de waarde van het onroerend goed, afhankelijk van de gemeente waartoe het onroerend goed behoort.
Niet-inwoners kennen tevens een soort huurwaardeforfait, Spanjaarden hebben hier niks mee van doen. Over 2% van de waarde moet de niet-inwoner 19% belasting betalen. Over de netto huurinkomsten moet in Spanje 24% belasting worden betaald. De algemene belastingvrije voet in Spanje bedraagt € 5.600.
Spanje zal in principe een meerwaardebelasting van 19% heffen. In bepaalde gevallen geldt een lager percentage. De belastbare grondslag is gelijk aan het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs. Men mag de kosten bij aankoop en de kostprijs van eventuele verbouwingswerken wel in mindering brengen.
Onverwachte belasting. Als je in Spanje een huis koopt van iemand die niet in Spanje woont, ben jij verantwoordelijk voor de meerwaardebelasting die de verkoper moet betalen. Het kan je een aardige bom duiten kosten als je dat niet weet.
Ook zijn de prijzen in de supermarkten vaak hoger doordat er veel toeristen zijn. Kosten levensonderhoud per maand 2-persoons huishouden: Huur – 500 Euro per maand (vanaf) Nutsvoorzieningen (gas, licht, water) – 100 Euro (zonder zwembad en verwarming)
België en Spanje hebben een dubbelbelastingverdrag ondertekend, Belgische kopers worden dus geen 2 keer belast. De belastingen moeten in Spanje betaald worden (zie rubriek kosten). Daarentegen is het wel verplicht om uw eigendom aan te geven in uw belastingaangifte.
De kosten bovenop de aankoopprijs variëren vandaag tussen ongeveer 12,3 en 14,3%. Dit afhankelijk van in welke regio wordt aangekocht en of er al dan niet gekozen wordt voor een nieuwbouwwoning of een bestaand pand. De prijs van 1459,30 Euro/m² is de prijs die er gemiddeld betaald wordt voor een woning in Spanje.
Als u uw tweede verblijf uitsluitend zelf gebruikt, betaalt u 24,75 procent op een fictief inkomen van 2 procent van de kadastrale waarde van de vakantiewoning. Werd de kadastrale waarde bepaald sinds 1994? Dan geldt een tarief van 1,1 procent.
Ook je gas, water en licht vallen in Spanje waarschijnlijk goedkoper uit dan in Nederland. Voor een tweepersoons- huishouden zijn deze kosten bij elkaar ongeveer 70 euro per maand. Ter vergelijking: In Nederland ben je al snel meer dan 100 euro kwijt (ook voor 1 persoon).
MADRID – De Spaanse makelaar DonPiso heeft een analyse gemaakt wat betreft de gemiddelde prijzen van vakantiewoningen langs de Middellandse Zee. Daaruit is gebleken dat een woning in de regio Murcia het goedkoopste is en de Costa del Sol het duurste om te kopen.
Voor het leven in Spanje heeft u een Spaanse bankrekening nodig waar de maandelijkse kosten van kunnen worden afgeschreven. Bovendien is het in Spanje nog gebruikelijk om bij de ondertekening van de acte van overdracht bij de notaris per bankcheque te betalen. Die cheque kan worden afgegeven door uw bank in Spanje.
Bezit u een tweede huis in het buitenland? Dan moet u in het buitenland vaak inkomstenbelasting betalen over werkelijke of forfaitaire inkomsten uit die woning. U moet de woning ook in uw Nederlandse aangifte inkomstenbelasting opgegeven in box 3.
Vermogensbelasting in Spanje is een progressieve belasting in Spanje. Hoe meer waarde uw vermogen heeft, hoe meer u zult betalen. De verschillende autonome regio's hebben verschillende vermogensbelastingen, en sommige hebben er geen. In het algemeen ligt de vermogensbelasting in Spanje tussen 0,2% en 2,5%.
De maximale hypotheek die je kunt krijgen voor een 2e huis in Spanje is maximaal 70% van de aankoopprijs of taxatiewaarde. Hierbij geldt dat de laagste van de twee telt. De rest van de aankoopprijs moet je zelf financieren, van jouw eigen spaargeld of een via een hypotheekverhoging in Nederland.
De meeste huurwoningen zijn zo'n €250,- per maand goedkoper dan op vergelijkbare locaties in Nederland en België. Sowieso zijn de belastingen lager in Spanje, ook de onroerendgoedbelasting voor huiseigenaren bijvoorbeeld.
Als je een woning in Spanje wil kopen, moet je beschikken over een identiteitskaart. Je hebt de gegevens op je pasport nodig om de gegevens op je andere documenten mee te verifiëren en om documenten aan te vragen bij de Spaanse overheid.
Zes jaar geleden verkochten makelaars in Spanje nog zo'n 700 'tweede' huizen en appartementen aan Nederlanders, vorig jaar waren dat er 860, een toename met ruim 20%.
Goed nieuws: als je als gepensioneerde naar Spanje wil verhuizen, heeft dit geen effect op je opgebouwde pensioenrechten. De Belgische overheid blijft dan je pensioen uitbetalen. Wel moet je rekening houden met de mogelijkheid dat je fiscaal resident in Spanje wordt.
Woont u in Nederland en heeft u inkomen uit een ander land omdat u daar werkt of vermogen bezit? Dan krijgt u te maken met 2 landen die belasting kunnen heffen over dat inkomen. Als door meer landen over hetzelfde inkomen of vermogen belasting wordt geheven, heet dat dubbele belasting.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Als resident ingeschreven staan in beiden landen is niet toegestaan, dus woonachtig zijn in Nederland b.v. en tegelijkertijd in bezit zijn van een “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” (Spaans groen kaartje of A4), waaruit blijkt dat de persoon resident is in Spanje..
Een gemiddeld modaal huishouden van drie of meer personen geeft in Nederland zo'n 1.500 tot 2.000 euro per maand uit. Op basis van bovenstaande, is het leven in Spanje circa 30% goedkoper dan in Nederland, dan betekent dit dat je tussen de 450 en 600 euro goedkoper uit bent in Spanje dan in Nederland.