EEN SKIHELM PASSEN DOE JE ZO: Meet je hoofdomtrek net boven je wenkbrauwen: het aantal centimeters bepaalt je helmmaat. Je helm moet strak, maar comfortabel zitten. Zorg dat de helm niet te ver over je voorhoofd hangt.
Een helmmuts (skihelm muts) is naast de skihelm ideaal bij extreme temperaturen om als gezichtsbescherming tegen kou te beschermen. Een bivakmuts is als muts onder skihelm, maar natuurlijk ook motorhelm te dragen. Door de klimaatverandering worden de zomers en winters nu eenmaal steeds extremer.
Samenvatting: beste skihelm met vizier top 10
Julbo Globe – skihelm met vizier met het beste zicht op de piste (uniseks). CP Cuma – comfortabel en stijlvol zonder compromis (uniseks). Giro Orbit – meest veilige keuze. MIPS skihelm met vizier (uniseks).
Skihelmen met Vizier worden standaard vaak voorzien van een Oranje Vizier, te gebruiken bij slecht weer, want dan wil je kunnen zien. Wanneer het oranje vizier is voorzien van een spiegel (mirror) coating, dan blokt het ook de zon. Zo ben je toch klaar voor sneeuw, bewolkt weer en zonnig weer.
Hieronder een overzicht, voor welk weertype de tint van het Skihelm Vizier geschikt is: Zonnig weer – zwart, grijs, zilver en bruin Vizier. Bewolkt weer – blauw, paars en rood Vizier. Mist & sneeuw – geel, oranje of transparant Vizier.
Hoe? Heel simpel, je naait een knoopje aan het riempje van je skihelm en hierachter haak jet het elastiekje van je mondkapje. Op deze manier hoef je niet eerst je skihelm af te zetten of het kapje de hele dag onder je kin te houden terwijl je aan het skiën bent.
Skimasker. Deze oplossing bestaat uit een riempje met klittenband dat je door het elastiek van je mondmasker steekt en vervolgens achter je hoofd, op je helm, vastmaakt en vervolgens weer vastmaakt aan de andere kant van het elastiek.
De skihelm is voor volwassenen nog nergens verplicht om te dragen. Maar ook volwassen, ervaren skiërs wordt geadviseerd een goed passende helm te dragen. Al zou het alleen al zijn om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven. Het verplicht stellen van de skihelm zal nog wel op de agenda blijven in de Alpenlanden.
De meeste sportwinkels bieden ook skihelmen en brillen te huur aan. Vaak zijn ze al inbegrepen bij de huurprijs voor ski's, schoenen en stokken.
Eigenlijk bestaat er bijna geen verschil tussen een skihelm of snowboard helm. Dit betekent dat een skihelm in principe prima geschikt is voor snowboarders en andersom. Toch dragen snowboarders vaak dichte helmen zonder tochtgaten, terwijl skiërs de voorkeur geven aan een helm die veel frisse lucht doorlaat.
De skihelm moet strak genoeg zijn: als je hoofd ondersteboven hangt (zonder het kinbandje) blijft de helm nog hangen. Maar hij moet los genoeg zitten, zodat je geen druk voelt. Als je gaat passen zul je merken dat sommige helmen beter geschikt zijn voor bolle, ovalen, platte of lange hoofden.
Let op de pasvorm
Een skibril die lekker zit kun je de hele dag dragen zonder dat je door hebt dat je 'm draagt. Let er vooral op hoe het schuim aan de binnenkant van de bril op je gezicht aanvoelt. Hoe zachter het schuim hoe fijner de bril op je gezicht zit.
Een skihelm gaat maximaal vijf jaar mee volgens de fabrikanten en de Duitse keuringsinstelling TÜV. Het is belangrijk dat je een skihelm op tijd vervangt om ervoor te zorgen dat deze optimale bescherming biedt bij een eventuele val of botsing.
Rood of roze lens: laten minder zon door dan een geel of oranje skibril, compromis voor wisselende ski-omstandigheden. Blauwe, groene en donkere kleur lens: het minst licht-doorlatend, geschikt voor lichte tot felle zon, geven minder helder zicht op de piste tijdens bewolkte dagen.
Skihelm grootte afstellen
Kijk of er geen ruimte tussen uw hoofd en de helm zit. Voor brildragers is het wel belangrijk dat er bij de oren voldoende ruimte is voor het brilmontuur. Een skihelm mag niet drukken en niet los zitten en zeker niet de achterkant van de nek raken, dat kan zelfs gevaarlijk zijn.
De pasvorm van een skihelm
De helm moet zonder kinbandje goed blijven zitten als je met je hoofd ondersteboven hangt. Te strak is ook niet de bedoeling. Dit kan voor nare drukpunten zorgen. Andersom mag het kinbandje niet in je kin snijden en mag de onderkant van de helm je nek niet raken.
Een skihelm tussen de 360/450 gram
Dit is een erg lichte helm en zorgt voor veel comfort tijdens je wintersport. Een in-mold skihelm is vaak wat lichter.
Skihelmen hebben een andere certificering (EN 1077) en bieden ook een adequate bescherming tijdens het schaatsen en zijn toegestaan, maar zijn vaak zwaarder dan schaats en fietshelmen en hebben vaak een minder ventilerend vermogen.