Metalen worden daarom vaak gelegeerd, wat betekent dat ze worden samengesmolten om ze bijvoorbeeld harder of sterker te maken. Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid.
Voorbeelden van een edelmetaal zijn goud en platina. Deze blijven er altijd even mooi uitzien. Iets minder edel is bijvoorbeeld zilver, dat na verloop van tijd zwart wordt, maar met even poetsen weer mooi te krijgen is. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit.
Zilveren sieraden kunnen verkleuren, dat is heel normaal. Je kan de verkleuring opmerken door het donkerder worden, groenig uitslaan of doffig worden van je zilveren sieraden.
Wat je kunt doen is een laagje blanke nagellak aanbrengen op je nieuwe accessoires, hierdoor creëer je een soort beschermlaagje en zullen je sieraden niet meer afgeven. Verder is het belangrijk dat je ze af doet tijdens het wassen/douchen en sporten.
Breng een laagje doorzichtige nagellak op je ring aan. Het laagje nagellak zal ervoor zorgen dat het metalen materiaal niet direct in aanraking komt me je huid, waardoor er geen groene vlekken ontstaan.
Die groene vingers ontstaan wanneer een (onedel) metaal reageert op de natuurlijke zuren en vetten in je huid. Hierdoor kan het metaal verkleuren en een groene aanslag achterlaten op je huid. Gelukkig kan je dit zo wegpoetsen als je even grondig je handen wast.
Sterling zilver ofwel 925 zilver is de meest bekende legering zilver. Sterling zilver bestaat grotendeels uit zilver, namelijk voor 92,5%. De andere 7,5% bestaat uit andere materialen, vaak wordt hier koper voor gebruikt. In sterling zilveren sieraden zie je dan ook een waarborg stempel met het cijfer 925.
Bij een verguld sieraad zal het gouden laagje op den duur afslijten, waardoor het materiaal onder het goud (bijvoorbeeld koper) groen kan uitslaan. Let op: echt goud zal nooit groen verkleuren!
– Maak je nepsieraden schoon met citroensap, hierdoor verwijder je de grijsgroene laag. – Gebruik een mengsel van witte azijn en water, laat je sieraad daar in weken en veeg hem daarna met een tissue droog. – Laat je sieraden een halfuurtje weken in een bakje met ontsmettingsalcohol.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Gelukkig is dit heel makkelijk te verhelpen door het metaal af te schermen van je huid. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar het is enkel een kwestie van een dun laagje doorzichtige nagellak aan de binnenkant van de ring te smeren. Even drogen en je zult zien dat je helemaal geen afdruk meer krijgt!
Zelfs wanneer zo'n sieraad is voorzien van een dunne laag zilver of goud is de kans op verkleuring aanwezig. De laag slijt namelijk tijdens het dragen langzaam af. Het onedele metaal reageert dan alsnog op vocht en zuur. Een 'silver plated' of 'gold plated' sieraad kan hierdoor bijvoorbeeld groen uitslaan.
Eén van de voordelen van stainless steel sieraden is, is dat ze waterproof oftewel waterbestendig zijn. Je kunt er dus mee kunnen douchen en zwemmen.
Ferrocon wordt aangebracht op het metaal met een kwast, roller of een lagedrukspuit. Die laatste optie is bedoeld voor grote oppervlakken. Na het aanbrengen kun je de patina gemakkelijk wegpoetsen. Het resultaat: de groene roest verdwijnt en je ziet het koper weer zoals het oorspronkelijk was.
Koper is een rood metaal, dat door de buigzaamheid eenvoudig te vervormen is. Indien het koper langere tijd in aanraking komt met de buitenlucht ontstaat koper-hydroxycarbonaat. Dit is de kenmerkende groene laag op koper.
Een trucje wat goed helpt tegen het verkleuren van ringen is je ring insmeren met blanke nagellak. Op die manier leg je een soort bescherm laagje over de ring en zal hij mooi blijven en niet afgeven. Je kunt dit het beste af en toe herhalen.
In zilveren sieraden ziet u vaak het merkteken 835 of 925 staan. Dit wil zeggen dat 835 of 925 delen van de 1000 delen puur zilver zijn. Gouden sieraden krijgen een stempel met het merkteken 585 (14 krt) of 750 (18 krt). Dat wil zeggen dat 585 of 750 delen van de 1000 delen puur goud zijn.
Smeer een beetje tandpasta op de tandenborstel (net alsof je je tanden gaat poetsen) en houd de tandenborstel even onder de kraan. Vervolgens poets je je sieraden ongeveer 30 seconden. Droog ze tot slot even goed af met een handdoek. En jouw sieraden zijn weer helemaal good to go!
Kras met een gouden voorwerp of sieraad een streepje op het bord. Wanneer dit streepje zwart wordt, dan is de conclusie dat u met namaak goud te doen heeft. Wanneer dit streepje goudkleurig is/wordt, dan heeft u echt goud voor u liggen. Let er bij deze test wel op dat u het gouden voorwerp kunt beschadigen.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
Zo heeft 14 karaat goud een goudgehalte van minimaal 58,5% en wordt dan aangeduid met de stempel 585. 18 karaat goud heeft een minimaal goudgehalte van 75% en wordt aangeduid met 750. Goud is van orgine een zacht metaal. Door er andere metalen aan toe te voegen is dit harder te maken.
Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon, maar gebruik altijd natuurlijke producten zonder chemicaliën en heftige geuren (parfum). Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt.
Niet met sieraden slapen
In je slaap kun je zo bewegen dat een ketting, oorbel of armband klem komt te zitten, verbuigt of breekt. Niet zo'n fijn idee, dus doe ze lekker af voordat je in bed stapt. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je sieraad minder snel slijt!
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.