Vooral in zorg en onderwijs aandeel burn-outklachten hoog Met andere woorden: er zijn steeds minder medewerkers in de zorg en het onderwijs zonder burn-outklachten. In 2021 was in de ICT-sector een stijging van burn-outklachten en verzuim met psychische klachten te zien.
Het aandeel werkgebonden psychische klachten is het hoogst in Malta (46,3%) en het laagst in Bulgarije (4,8%). Dit blijkt uit de Labour Force Survey van de Europese Unie (EU) uit 2020 (Eurostat, 2021 (externe link) (opent in een nieuw venster)).
Beroepen met de hoogste werkdruk
Onder andere koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs hebben volgens de NEA (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden) gemiddeld de hoogste ervaren werkdruk.
Gemiddeld in de zorg en welzijn had 29 procent stressvol werk, volgens de laatste meting van deze gegevens in het vierde kwartaal van 2021. Bij werknemers in de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg (39 procent) en in de huisartsenzorg en gezondheidscentra (38 procent) was dit het hoogst.
Uit een onderzoeksrapport van het CBS blijkt dat koks, juristen en artsen de hoogste werkdruk ervaren op de Nederlandse arbeidsmarkt.
Ondernemers in de horeca en de detailhandel ervaren het vaakst een personeelstekort. Detailhandelaren noemen de hogere werkdruk met ruim 54 procent het vaakst als belangrijkste gevolg. In de horeca ervaren relatief veel ondernemers gestegen arbeidskosten als belangrijkste gevolg van de krappe arbeidsmarkt.
Daarbij komen ook de factoren aan bod die samen kunnen hangen met de werkdruk in een beroep. Van de meest voorkomende beroepsgroepen van werknemers in Nederland ervaren koks, artsen, juristen en managers zakelijke en administratieve dienstverlening de hoogste werkdruk.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
Wat zijn nu zoal zware beroepen? De zwaarste beroepen zijn militairen, politieambtenaren of hulpagenten, beroepsbrandweermannen (die direct deelnemen aan de brandbestrijding), loodsen en nautische en luchtverkeersleiders, die effectief en rechtstreeks het maritieme of luchtverkeer in goede banen leiden.
Uit onderzoek van TNO (2015) blijkt dat vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar hebben te maken met burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting. De belangrijkste oorzaken zijn emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten.
Iedereen kan een burn-out krijgen. Burn-outklachten krijg je niet alleen door werkstress, maar ontstaan ook door spanningen, grote veranderingen (zoals een verhuizing) of vervelende gebeurtenissen (zoals ziekte en rouw) in de privésfeer. Vaak is het de combinatie van meerdere factoren die je teveel wordt.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen een burn-out krijgen is gekelderd van 50 naar 32 jaar. Wat is er gebeurd met de jongeren van nu? 30 is het nieuwe 20, wordt wel eens gezegd. Maar als het om carrières gaat, lijkt 30 het nieuwe 50 te zijn.
Wegenbouw het zwaarst
Wegwerkers en straatmakers staan al jaren- lang bovenaan in de toptien van lichamelijk belastende beroepen. Tachtig procent van de werkenden in deze beroepen geeft in 1998 aan regelmatig kracht te gebruiken tijdens het werk.
Waar is het grootste personeelstekort? In september 2022 meldde het UWV dat er in alle beroepsgroepen een tekort aan personeel is. De krapte was het grootst bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs (techniek), verpleegkundigen (zorg) en softwareontwikkelaars (ICT).
Er is geen lijst met zware beroepen omdat in Nederland officieel gezien beroepen niet 'zwaar' mogen zijn. Met een speciale subsidieregeling voor uitkeringen aan werknemers in zware beroepen kunnen sectoren zelf aangeven welke beroepen zwaar zijn. De overheid bepaalt dat dus niet zelf, daar gaat de sector over.
Oranjestad – Meer dan 800 personen hebben 'gesolliciteerd' naar de vacature van 'Makkelijkste baan ter wereld'. De communicatiecampagne van Aruba Tourism Authority (ATA) heeft een winnaar opgeleverd die het binnenkort het weer op Aruba mag komen presteren.
Het werk bij de brandweer is het zwaarste beroep ter wereld, stelt brandwacht Wim Bermond. Als een brandweerman 55 jaar is, heeft hij net zoveel gewerkt als een ambtenaar van 65 met een kantoorbaan....