De maan kwam om iets over 10 uur in de ochtend het dichtst bij de aarde. Rond 17:00 is het precies volle maan. Een uur later is de 'supersneeuwmaan' het best zichtbaar. In het zuiden is de maan waarschijnlijk het best te zien, dit komt doordat het in de loop van de dag in het noorden bewolkt wordt.
De maanfase voor vandaag is de volle maan. Volle maan verschijnt in een geval waarin de lengtes van de ecliptica van de maan en de zon 180 ° verschillen. De aarde is dus precies tussen hen in geplaatst, zodat we de hele maanschijf kunnen zien verlicht door de zon.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
De maan heeft een voor- en een achterkant, maar die krijgen even veel zonlicht. Er is dus geen donkere kant. Wel kunnen we vanaf de aarde maar één kant zien, want de maan doet even lang over een rondje om zijn as als over een rondje om de aarde.
Kort antwoord: Omdat de rotatietijd van de maan gelijk is aan zijn omlooptijd rond de aarde.
Tegenwoordig draait de Maan in 27 dagen om haar as, even lang als de omlooptijd rond de Aarde. Dat betekent dat we altijd dezelfde kant van de Maan zien. De achterkant blijft altijd uit zicht.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
Hoewel er door een boel mensen werd beweerd dat slechter slapen tijdens volle maan niet per se meer voorkomt dan normaal, is het onlangs toch echt bewezen: de volle maan kan ervoor zorgen dat je korter en slechter slaapt. Dat begint al in de nachten voor volle maan en duurt daarna ook nog even, schrijft Volkskrant.
' De maan heeft natuurlijk wel invloed op eb en vloed, en de maan stabiliseert de hellingshoek waarmee de aarde rond de zon cirkelt – op die manier komen de seizoenen tot stand. En ja, die ontwikkelingen hebben ergens ook impact op mensen: op hoe ze zich voelen, hoe ze zich gedragen.
Onrustige gevoelens
Naast de aantrekkingskracht op de aarde, zou de spirituele kracht van de maan ook voor effecten op de mens kunnen zorgen. Omdat deze op z'n sterkst is tijdens volle maan zou dat emoties en gevoelens kunnen uitvergroten. Maar opnieuw: dat is niet bewezen.
Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin. Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet 'goed genoeg' kan; laat de drang om wat 'moois' neer te zetten los.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 10 september 2022 om 11:58 uur. 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Hoe laat is de maansverduistering in mei 2022? De volledige fase van de totale maansverduistering begint op 16 mei, om 03:30 GMT, als de schaduw van de aarde de maan volledig bedekt Deze fase duurt 85 minuten en is daarmee de langste totale verduistering sinds 2018.
De energie van de nieuwe maan ondersteunt het proces van naar binnen keren, rust en evaluatie. Het versterkt je intuïtie en je gevoel. Tijdens de nieuwe maan kun je dan echt goed contact maken met wat goed is voor jou. En dan ook echt op alle fronten: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.
De wassende maan of wassenaar is de maan gedurende twee weken na nieuwe maan. Het woord wassen betekent hier 'toenemen' of 'groeien'. Na deze twee weken is het volle maan. De afnemende maan is de maan in de twee weken tussen volle en nieuwe maan.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
Net als aan de zon is aan de maan van oudsher een symbolische betekenis toegekend. De maan vertegenwoordigd de vrouwelijke "yin" energie. Deze energie staat in het teken van; emoties, gevoelens, mysterie , intuïtie, wijsheid, spiritualiteit, connecties en richt zicht voornamelijk op ons onbewuste gedrag.
Vanaf de maan zie je in ieder geval helemaal niets. Althans, je ziet de aarde prachtig, maar geen enkel menselijk bouwwerk dat erop staat. De astronaut Alan Bean wandelde eind 1969 over de maan en zag de aarde als een voornamelijk witte bol, afgewisseld met wat blauw en geel. En af en toe zie je wat groene vegetatie.
Gemiddeld draait de maan met een snelheid van 3680 kilometer per uur om de aarde. De maan staat gemiddeld 384.400 kilometer van de aarde.
Ten eerste zoeft de Aarde rond de Zon met een snelheid van 30 km per seconde, 45 keer zo snel als de Concorde. Het duurt 365 dagen (een jaar) voordat de Aarde een keer volledig om de Zon is gedraaid.