Vaak staat op desinfectiemiddelen 'antibacterieel' of 'hygiënisch'. Ingrediënten kunnen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen bestaat er antibacteriele zepen.
Desinfectie is het onschadelijk maken van micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen op (levenloze) oppervlakken, of intacte huid. Dit kan met bijvoorbeeld alcohol. Schoonmaken met water en zeep of allesreiniger zorgt er ook voor dat het aantal micro-organismen kleiner wordt.
Je huis desinfecteren doe je door schoon te maken met een desinfecterend schoonmaakmiddel. Blue Wonder spray is een middel dat voor consumenten beschikbaar is en veilig gebruikt kan worden in huis als desinfecterend schoonmaakmiddel.
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken. Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
Wij gebruiken waterstofperoxide en perazijnzuur, twee milieuvriendelijke alternatieven waarmee u veilig en effectief desinfecteert.
Om deze redenen werkt alcohol goed als ontsmettingsmiddel tegen bacteriën, schimmels en sommige virussen. De alcohol dringt de bacteriën binnen en denatureert de proteïnen van de ziekteverwekkers.
Uit experimenten is gebleken dat alcohol van minstens 60% ethanol en een chlooroplossing het meest doeltreffend zijn om virussen te vernietigen. Ook deze vloeistoffen kan je via een plantensproeier toepassen op de te ontsmetten oppervlakken. Alcohol is aangewezen voor kleine oppervlakken, zoals deurklinken.
Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Natriumhypochloriet is een scheikundige stof met een ontsmettende werking: het doodt bacteriën, virussen en schimmels.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Verschil tussen sterilisatie en desinfectie
Door te desinfecteren worden bijna 100% van de virussen en bacteriën op oppervlakken verwijderd, terwijl sterilisatie alle virussen, bacteriën, schimmels en bacteriële sporen op een voorwerp doodt.
Desinfecterende middelen bevatten chemische stoffen die ervoor zorgen dat bacteriën worden gedood. Daarbij verwijdert het middel ook de bacteriën die juist goed voor je zijn.
Spoel de wond goed schoon. Heb je geen water dan kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken. Bekendste zijn povidon-jodium (Betadine) en chloorhexidine (sterilon/dettol). Andere voorbeelden van ontsmettingsmiddelen zijn hibicet en hibisol.
Hoe gebruikt men alcohol om te desinfecteren? Alcohol 70% of 80% worden beschouwd als de beste verhouding alcohol om te desinfecteren. Alcohol heeft de eigenschap dat het snel vervliegt als het in aanraking komt met zuurstof.
Advies: Algemeen toepasbaar (mits het materiaal daartegen bestand is) zijn alcohol (ethanol 60-90%) en chloor. Deze middelen hebben een breed werkingsspectrum, inclusief HBV, HCV en hiv. Een alterna- tief voor alcohol en chloor is waterstofperoxide. Bij desinfecteren van kleine oppervlakken heeft alcohol de voorkeur.
Vaak staat op desinfectiemiddelen 'antibacterieel' of 'hygiënisch'. Ingrediënten kunnen zijn chloor, triclosan en chloorhexidine. Chloor is een bekend desinfectiemiddel. Naast schoonmaakmiddelen bestaat er antibacteriele zepen.
U kunt uw huis blijven schoonmaken met uw gebruikelijk schoonmaakmiddel. Is iemand uit uw gezin besmet of mogelijk besmet, dan kunt u best harde oppervlakken die vaak aangeraakt worden ontsmetten met bleekwater (ook wel “javel” genoemd).
Omdat de virusdeeltjes zich vooral bevinden op plekken die in contact zijn gekomen met de handen, is het goed om vooral de contactpunten na het schoonmaken te desinfecteren. Door te desinfecteren, doodt u de overgebleven ziekteverwekkers tot een aanvaardbaar niveau. Er komt veel kijken bij een goede schoonmaak.
Geen schoonmaakmiddel
Het wordt vaak als schoonmaakmiddel beschouwd, maar chloor is niet echt een schoonmaakmiddel. Het is eerder een ontsmettingsmiddel. Chloor doodt bacteriën, virussen en is goed voor het bestrijden van schimmels.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Met heet water en gewone zeep, soda (natriumcarbonaat of natriumbicarbonaat) of een detergent maakt u net zo goed schoon. De keuken wordt niet 100% steriel, maar dat is in de meeste gevallen ook helemaal niet nodig. De meeste bacteriën zijn onschadelijk en zelfs nuttig.
Er zijn verschillende soorten groene zeep te koop, allereerst heb je natuurlijk het bekendste merk genaamd Driehoek. Daarnaast heb je ook Tricel, Dylon en Sunlight.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Badjes met huishoudelijke reinigingsoplossingen zoals Biotex of soda worden ontraden in de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden. De middelen vergroten de kans op infectie, vertragen de genezing, zorgen voor maceratie van de huid, en zijn belastend voor de patiënt.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
"Gevaarlijk: veroorzaakt ernstige brandwonden en oogletsel. Damp niet inademen. Beschermende handschoenen, oogbescherming en gelaatsbescherming dragen. Na het werken met dit product handen grondig wassen."