Bologna is een bijzondere studentenstad; de Universiteit van Bologna is namelijk de oudste Universiteit van Europa!
Bologna is waarschijnlijk niet de eerste stad waar je aan denkt als het gaat om stedentrips. Toch is Bologna Italië een leuke interessante bestemming voor een stedentrip. Niet alleen zijn er genoeg bezienswaardigheden, ook vind je er veel leuke restaurantjes en winkels. Je hoeft je in deze stad echt niet te vervelen.
Ondanks het prachtige historische centrum en de gezellige sfeer, is Bologna een van de meest ondergewaardeerde steden van Italië. De stad is nochtans een feest voor het oog, met de vele rode tinten en aardekleuren die de eeuwenoude gebouwen sieren. Omwille van deze reden is de stad ook gekend als de 'rode stad'.
Als je een stedentrip naar Bologna wilt maken dan heb je aan 3 of 4 dagen inclusief de reistijd voldoende om kennis te maken met de stad. Op één dag kun je al veel zien en doen in Bologna, zoals je in dit verslag van één dag in Bologna kunt lezen.
De Universiteit van Bologna heeft tegenwoordig dependances in meerdere Italiaanse steden. Het totale aantal studenten aan deze universiteit bedraagt 82.000.
De universiteit in Fez, Marokko, stamt uit 859 na Christus en is daarmee de oudste universiteit ter wereld. Hij zou zijn opgericht door de geleerde en rijke koopmansdochter Fatima al-Fihri.
Universiteit van Padua, in 1222
Volgens de officiële bronnen is de universiteit gesticht in 1222, maar de instelling zelf is vermoedelijk al wel ouder. De oorsprong van de universiteit is terug te brengen op, jazeker, de Universiteit van Bologna.
Is Bologna een dure stad? De prijzen van basisproducten in Bologna zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.07 keer minder betalen om te winkelen in Bologna dan in Nederland. De gemiddelde accommodatie kost in Bologna bereik van: 28 EUR in Hostel tot 62 EUR in 3 sterren hotel.
Bologna staat bekend als la grassa – de vette (vanwege het vele verrukkelijke eten), la rossa – de rode (voornamelijk vanwege de kleur van de daken maar ook wel vanwege de politieke overtuiging van de Bolognesi) en als la dotta – de geleerde (Bologna is namelijk de oudste universiteitsstad ter wereld).
Het kraanwater in Italië kan je meestal gewoon drinken. Voor elektriciteit heb je wel een verloopstekker nodig.
Bologna is een van de leukste winkelsteden in Italië en daarom wil je hier echt eventjes heen. Zo vind je Gallaria Cavour de mooiste designer winkels, zoals Gucci en een Emporia Armani café en restaurant waar je echt wel eventjes een hapje of drankje wil doen. Maar ook de leukste boetiekjes vind je in deze stad.
Milaan is dé modehoofdstad van Europa, dus al helemaal als u gaat winkelen kan een reis naar Milaan erg duur worden. Maar ook als u niet van plan bent om te winkelen, kan een tripje naar Milaan redelijk prijzig worden. Vergeleken met andere Italiaanse steden is Milaan immers een dure stad.
De meest populaire winkelstraat in Bologna is Via Dell' Indipendenza. Voor de luxueuze modemerken gaat u naar de winkelstraten Via Rizzoli, Via D'Aeglio, Via Farini en Via Castiglione en het winkelcentrum Galleria Cavour. De meeste winkels in het centrum zijn bijna iedere dag tot ongeveer 20.00 uur geopend.
Met zo'n 3 miljoen inwoners is Rome de grootste stad van Italië.
De Rode, De Dikke, De buik van Italië en De Geleerde: op het gebied van bijnamen komt Bologna niets tekort. Het Noord-Italiaanse Bologna dankt deze namen aan zijn roodgekleurde daken, de rijke keuken en vele studenten. De universiteit werd gebouwd in de elfde eeuw en was daarmee de eerste van heel Europa.
De Universiteit van Amsterdam is nog altijd de grootste met ruim 34 duizend studenten, gevolgd door Utrecht en Groningen.
Een universiteit is geen school; een college is geen les. Wie studeert, volgt een bijzonder soort onderwijs. Kennisoverdracht is belangrijk, maar op de universiteit moet vooral het intellectueel denken worden gestimuleerd. Studeren is echt een voorrecht; dat zouden studenten zich wel eens vaker mogen realiseren.
Een universiteit wordt in Nederland bestuurd door een college van bestuur, bestaande uit een rector magnificus, voorzitter en een derde lid. Elke universiteit kent daarnaast een medezeggenschapsraad en een raad van toezicht. Sommige universiteiten hebben per faculteit en/of op centraal niveau een studentassessor.