Voor het aansluiten van een buitenschakelaar dien je allereerst een schakelaar met minimaal een IP-waarde van 54 te gebruiken. Deze schakelaar is spatwaterdicht en kun je dus veilig buiten gebruiken.
Een kruisschakelaar is ideaal als je een ruimte hebt met meerdere ingangen. Als je bijvoorbeeld de ruimte van drie kanten kunt betreden, wil je bij elke deur graag een schakelaar hebben. Dan heb je twee wisselschakelaars en één kruisschakelaar nodig om je lamp in het midden van de kamer aan te zetten.
Het verschil tussen een enkelpolige schakelaar en een dubbelpolige schakelaar is dat op een enkelpolige schakelaar een fasedraad en schakeldraad worden aangesloten en op een dubbelpolige schakeldraad wordt naast een fasedraad en schakeldraad ook nog een nuldraad aangesloten.
In vochtige ruimtes is de kans op lekstroom groter dan in droge ruimtes. Een tweepolige schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Gebruik bij voorkeur in vochtige ruimtes een tweepolige schakelaar. Zo maak je je woning weer een stukje veiliger.
Een dubbelpolige schakelaar wordt vaak gebruikt in vochtige ruimtes of bij elektrische toestellen met een vermogen groter dan 500 watt zoals elektrische kachels, warmwatertoestellen, (boilers), badkamerkachels en warmtelampen.
De verplichting voor een dubbelpolige schakelaar in de badkamer is sinds enkele jaren echter ook bij indienststellings-of gelijkvormigheidsonderzoek niet meer verplicht. Deze verplichting bestond inderdaad aanvankelijk wel.
Fasedraad
De toekomende bruine draad is de 'fasedraad'. Deze sluit je aan waar de schakelaar L1 aangeeft. Is er in jouw geval geen bruin draad aanwezig maar wel een zwart draad (schakeldraad)?
Een enkelpolige schakelaar aansluiten
Dan moet u kiezen voor een enkelpolige schakelaar. Deze schakelaar heeft slechts twee aansluitingspunten. In eerste instantie is het zaak om de twee blauwe draden met elkaar te verbinden. Dit kan met behulp van de zogeheten rapidklemmen.
Het verschil tussen een wisselschakelaar en een serieschakelaar is de behuizing van de schakelaar. Een wisselschakelaar heeft één wisselcontact en is ook te gebruiken als enkelpolige schakelaar en een serieschakelaar heeft twee contacten die apart te bedienen zijn.
Bij de kruisschakelaar zijn twee van de vier klemmen anders van kleur. Bij de wissel/wisselschakelaar hebben twee van de zes klemmen, de voedende zijde, een afwijkende kleur of zijn deze gemerkt met de letters P of L.
Het doel van een kruisschakeling, is het bedienen van 1 lichtpunt van op 3 of meer plaatsen. Kruis wil zeggen dat er 2 contacten ofwel recht ofwel gekruist doorgeven worden. Wordt bijvoorbeeld gebruikt in de slaapkamer om de lamp te bedienen aan de deur en aan beide bedzijden.
Als je een stopcontact buiten wilt gebruiken, dan moet deze in minimale IP-waarde hebben van IP44. Wanneer je daarnaast een stopcontact hebt die voorzien is van een klepje, dan weet je zeker dat deze bestand is tegen de Nederlandse weersomstandigheden en daarnaast ook veilig afgeschermd voor ongedierte en stof.
Een drukknop maakt contact zolang je de knop ingedrukt houdt. Bij een schakelaar blijft dit contact behouden, ook als je de knop loslaat. Visueel is het verschil tussen een drukknop en schakelaar meteen duidelijk. Wanneer je een schakelaar indrukt, zal de positie van het drukoppervlak veranderen en zo blijven staan.
De IP-waarde geeft informatie over de bestendigheid tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen. Wil je de wandcontactdozen buiten monteren dan moeten ze minimaal een IP44 beschermingsgraad hebben.
Bruin of zwart maakt niet uit. Ze mogen aan elkaar.
Deze toepassing komt niet veel voor in de elektrotechniek maar in principe is dit perfect mogelijk. Bij het gebruik van een dubbelpolige schakelaar als enkelpolige schakelaar dient u de toekomende bruine of zwarte draad op de L1 klem aan te sluiten, de vertrekkende draad die naar de lamp gaat plaatst u op klem 1.
Blauw = Nuldraad Bruin = Fasedraad Zwart = Schakeldraad Geel/groen = Aarde draad. Zoals u kunt zien op het plaatje gaat de bruine draad naar de schakelaar en naar het stopcontact. De blauwe gaat naar de lamp en naar het stopcontact. De zwarte is de schakeldraad tussen de schakelaar en de lamp.
Een dubbele wisselschakelaar, ook wel wissel wisselschakelaar genoemd, bestaat uit twee wisselschakelaars in één behuizing. De schakelaar heeft zes aansluitklemmen en twee schakelknoppen.
Voor een kruisschakeling heeft u één kruisschakelaar en (minstens) twee wisselschakelaars nodig. De kruisschakelaar verbindt u aan twee wisselschakelaars zodat u één lichtpunt op drie of meer plaatsen bedienen.
Een tweepolige schakelaar plaatsen
Sluit de blauwe draad van de toevoerkabel op L2 aan en de bruine of zwarte toevoerdraad op L1. De blauwe draad naar de lamp sluit je aan op 2 en de bruine of zwarte draad naar de lamp sluit je aan op 1.
Welke soorten schakelaars zijn er:
Een schakelaar bestaat eenvoudig gezegd uit drie onderdelen. Het basiselement, de schakelknop en de afdekramen. Door deze te combineren zijn er meer dan 300 verschillende schakelaars te ontwerpen met Gira.
De wisselschakelaar heeft drie aansluitingen, waarbij de bruine draad op de vaak met de letter L of P gemerkte aansluiting komt. In plaats van een letter kan ook een bruine of rode kleur als markering gebruikt zijn.