Voor beginners op natuurijs zijn comfortnoren of combinoren erg comfortabel. De hoge stevige schoen is erg prettig voor mensen met zwakke enkels en nog wat minder balans. Denk bij comfortnoren of combinoren aan de Viking Combi 2 of de Viking Unlimited. De schoenen van deze schaatsen zijn wat warmer en geven veel steun.
In natuurgebieden kun je niet veilig schaatsen. Er is geen toezicht, de veiligheid van het ijs wordt niet gecontroleerd, er worden geen banen geveegd, routes uitgezet of wakken afgezet. Schaatsen in de natuur doe je dus op eigen risico en raden wij af.
Kies je voor een conventionele noren, met leren schoen, platte zool en voetplaat, dan geldt nog steeds het oude advies: een maatje kleiner. Kies je voor een kuipzool (gevormd met een voetbed) dan kies je automatisch voor meer comfort. Koop dan je schaatsen in dezelfde maat als je schoenen of hooguit een maatje kleiner.
We raden beginnende schaatsers aan te leren schaatsen op schaatsen met een hoge schoen. Bijv. ijshockey of kunstschaatsen. Hierop schaats je een stuk makkelijker dan op noren.
Ben jij iemand die graag pirouettes op het ijs maakt dan zijn kunstschaatsen de beste keuze voor jou, ijshockeyers kiezen voor ijshockeyschaatsen, terwijl de snelheidsduivels op het ijs meer baat hebben bij noren. Wanneer je het ijs op gaat, heb je de keuze uit een aantal soorten schaatsen.
Maar is snel schaatsen op de Combi klapschaats dan echt onmogelijk? Nee, natuurlijk kun je wel hard schaatsen op deze schaatsen. Je moet alleen je houding op de schaatsen aanpassen en voorzichtig zijn in de bochten.
Koop gerenommeerde schaatsmerken als EVO, Viking of Raps en niet bijvoorbeeld Nijdam. Geen combinoren, maar leren schoenen, met voldoende steun en goed passend (en sterke veters). Koop schaatsen dus nooit te groot. Goede schaatsen kun je kopen bij Edward Hagen Sport of Bosch Sport.
Onder recreatieve schaatsers is de combinoor (Noren met een soort ijshockeyschoen) al jaren populair. Logisch, want deze schaats maakt schaatsen op noren voor een groot publiek toegankelijk.
Toch verschilt het per type schaats hoeveel ruimte er nodig is. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de hiel goed strak achterin de schaatsschoen zit. Bij Noren mogen de tenen de voorkant net niet of lichtjes aanraken. Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst.
Grofweg zijn er drie soorten noren: hoge, lage en combinoren. Hoge noren zijn speciaal voor wedstrijden en echte hardrijders. Lage noren zijn er voor de langere toertochten, en combinoren zijn ideaal om op te leren schaatsen.
Niet meer met de punt in het ijs
Een ontspannen en doelgerichte schaatsslag krijg je juist doordat je met de klapschaats je enkel kan strekken: door het unieke samenspel van gewrichten, in je been, je heup, je knie en je enkel, door spieren die dat alles met elkaar verbinden.
De draagkracht van goed ijs bedraagt voor een volwassen man 4 à 5 centimeter. Een grote mensenmenigte is veilig bij een ijsdikte van 27 centimeter.
Als het de hele dag blijft vriezen kan het hard gaan. Na een dag of vijf is het ijs op plassen en vaarten dan al dik genoeg om op te kunnen schaatsen. Op sintelbanen en ijsbanen kun je al veel sneller schaatsen als het een beetje vriest. Sommige banen hebben aan een nachtje vorst al voldoende om hun deuren te openen.
Irene Karlijn (Ireen) Wüst (Goirle, 1 april 1986) is een voormalig Nederlandse schaatsster die vijf keer deelnam aan de Olympische Winterspelen. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn won ze op negentienjarige leeftijd goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meter.
Jutta Leerdam (23) zet haar schaatscarrière voort bij Team Jumbo-Visma. De Westlandse hardrijdster heeft een contract voor twee seizoenen op zak.
De pasvorm van Viking is voor veel mensen geschikt. De combinoren hebben veel padding aan de binnenzijde en zijn warm. Ten opzicht van de schaatsen van Zandstra zijn de schoenen wel iets smaller in de voorvoet. De schoenen vallen relatief groot, je kunt dus sneller een maat kleiner nemen dan je normale schoenmaat.
Bij het passen van schaatsen is het standaard advies dat de schaats één, of soms wel twee, maten kleiner moet zijn dan de gewone schoen. Dat is niet omdat de schaats per se heel krap moet zitten.
Klapschaatsen beschikken over een mechanisme, waarbij de hiel loskomt van de schaatsijzers tijdens de afzet van de schaatsbeweging. Hierdoor kan het afzettende been volledig strekken (de schoen is van het ijs, maar de schaats nog niet) en kan langer afgezet worden tegen het ijs.
Schaatsen is moeilijk en het kan jaren duren voordat je het onder de knie hebt. Het kan eerst nogal overweldigend zijn, dus oefen enkele keren per week. Je zult het schaatsen uiteindelijk onder de knie krijgen en misschien wil je straks wel leren kunstschaatsen.