Een weersatelliet is een type satelliet die hoofdzakelijk wordt gebruikt om het weer en/of het klimaat van de Aarde te controleren.
Meteosat van de Europese satellietorganisatie Eumetsat begint de komende jaren al aan zijn derde generatie geostationaire weersatellieten. Een geostationaire satelliet staat op 35.800 kilometer hoogte op een vast punt boven de aarde en is van groot belang voor de weersverwachting en weerwaarschuwingen.
Tropomi is een satellietinstrument dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Tropomi doet 100 minuten over een baan om de aarde en brengt op 824 kilometer hoogte de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart.
Of gewoon de aarde willen bekijken door de ogen van een satelliet? Dat is nu mogelijk. Op ESA's nieuwe website MIRAVI staan de meest recente beelden van Envisat, de grootste aardobservatiesatelliet ter wereld. MIRAVI (MERIS Images RApid Visualization) volgt Envisat in zijn baan rond de aarde.
Natuurlijk of onnatuurlijk Er zijn twee soorten satellieten; natuurlijke satellieten en kunstmatige satellieten. De meeste satellieten zijn natuurlijke satellieten. Dat betekent dat ze door de natuur zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld onze maan. Er zijn ook andere planeten waar manen en planetoïden omheen draaien.
De 1e Nederlandse militaire satelliet is vandaag met succes gelanceerd. De nanosatelliet BRIK II is door het bedrijf Virgin Orbit in een baan om de aarde gebracht. BRIK II is een experimenteel project van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie betreedt hiermee het ruimtedomein.
Wil je 'm in een lage baan rond de aarde hebben, dan kost dat je zo'n 3000 dollar (ongeveer 2600 euro). Het satellietje zelf kost enkele honderden dollars om te maken. Dat betekent dat je voor 3000 euro in staat zou moeten zijn om je eigen satellietje in een baan rond de aarde te plaatsen.
Eenvoudig gezegd, is live view de mogelijkheid die een digitale camera je biedt om het beeldscherm als zoeker te gebruiken. Verder biedt live view je de mogelijkheid om je camera in te stellen. Afhankelijk van het model camera, zie je het live beeld en een aantal instelmogelijkheden 'op elkaar'.
De schoonste lucht, het zuiverste water en het meeste groen? The winner is … Zwitserland!
In 2019 en 2020 waren Umeå in Zweden, Tampere in Finland en Funchal in Portugal de drie schoonste steden in Europa wat betreft luchtkwaliteit.
De schoonste lucht werd gevonden in Nieuw-Caledonië, een eilandengroep in de Grote Oceaan. Onder de ontwikkelde landen had Finland de beste luchtkwaliteit. Er waren wereldwijd wel 222 steden die het doel haalden. Het probleem zit in fijnstof dat kleiner is dan 2,5 micrometer per deeltje.
Voor de ontvangst van de populaire Nederlandse zenders in HD dien je ontvangst te hebben van Astra 3. Deze satelliet bevindt zich op 23.5 graden oost ten opzichte van het zuiden. In het grootste gedeelte van West-Europa kun je het signaal ontvangen met een standaard 64cm schotelantenne.
Er zijn 7500 satellieten in een baan om de aarde geplaatst. Daarvan zijn er op het moment nog 4300 in de ruimte. Slechts een derde (1200 satellieten) functioneert nog. Ruimtepuin met een minimale grootte van 10 centimeter is te volgen met radars vanaf de grond.
Er zijn geen waarschuwingen. Vanmiddag is de zon van tijd tot tijd te zien en valt er vooral in het noorden en westen een enkele lichte bui. De middagtemperatuur komt rond 16°C uit. De wind draait van noord naar noordwest en is zwak tot matig.
Met Live View kan de politie meekijken met livecamerabeelden van een incident in bijvoorbeeld een winkel of café. Denk daarbij aan een inbraak, overval of gewelddadig misdrijf. Doordat we direct de livebeelden zien, kunnen we sneller en effectiever handelen.
U kunt met uw camera foto's maken terwijl u het beeld bekijkt op het LCD-scherm van de camera. Dit wordt het "maken van Live View-opnamen" genoemd.
Google Earth Pro op desktop is gratis en speciaal ontwikkeld voor gebruikers die geavanceerde functies nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld GIS-gegevens importeren en exporteren, en terug in de tijd gaan met historische beelden. Beschikbaar op pc, Mac en Linux.
Het wordt sinds 2015 ontwikkeld en gebouwd door SpaceX, het bedrijf van Elon Musk. De satellieten worden in series in een baan om de aarde gebracht. Op dit moment zijn er 13 series de ruimte in gestuurd en er cirkelen nu 775 op zonne-energie werkende satellieten om de aarde.
Normaal gesproken is voor een cirkelvormige baan op een hoogte van 300 km boven het aardoppervlak een snelheid nodig van 7,8 km/s (28.000 km/h). Bij deze snelheid zal een satelliet een rondje om de aarde in 90 minuten afleggen.
De satellieten leveren niet alleen wolkenbeelden maar ook gegevens over infraroodstraling waaruit temperatuur en vochtigheid wordt afgeleid. Satellietmetingen zorgen ook voor gegevens van straling, wind, golfhoogtes, golfpatronen, zeestromingen, ijskappen en nog veel meer.
De meeste satellieten worden in een baan om de aarde gebracht met behulp van een lanceerraket, zoals de Europese Ariane-raket. Een andere manier om satellieten in de ruimte te brengen, is ze aan boord van een Space Shuttle mee te nemen en in de ruimte uit te zetten. Dat is bijvoorbeeld met de Hubble telescoop gebeurd.