De Samsung Galaxy A50, S10, S10+ en S10e krijgen niet langer elk kwartaal een beveiligingsupdate. De ondersteuningsperiode is na vier jaar voor deze telefoons afgelopen. De toestellen krijgen bij uitzonderingen mogelijk nog wel beveiligingsupdates.
En nadat eerder dit jaar de A40 en de A50 aan het einde van hun supportperiode kwamen, is het nu de beurt aan de andere twee modellen. De Galaxy A20e en Galaxy A70 zijn vanaf nu niet langer te vinden op Samsung's officiële updatelijst. Sinds 2019 kregen beide toestellen verschillende grote Android upgrades.
Samsung streeft ernaar haar high end modellen maandelijks van een security update te voorzien. Op dit moment zijn dat: Galaxy Fold, Galaxy Z Fold2, Galaxy Z Fold2 5G, Galaxy Z Fold3 5G, Galaxy Z Flip, Galaxy Z Flip 5G, Galaxy Z Flip3 5G, Galaxy Z Fold4, Galaxy Z Flip4.
Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar en bij Samsung en Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.
Er zijn inmiddels al bijna twintig versies van Android gemaakt. Maar ze zijn niet allemaal nog goed bruikbaar. Op een gegeven moment besluit Google, de maker van het Android-systeem, om een oudere versie niet meer bij te werken. Zo worden Android 7 en alle oudere versies niet meer ondersteund.
Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een besturingssysteem dat nog wel updates krijgt een mogelijkheid. Het gaat dan om niet-officiële software op basis van het Android-besturingssysteem, die wordt bijgewerkt door een groep enthousiastelingen.
Open Instellingen op je smartphone.Kies Over deze telefoon.Selecteer Systeem updates.Kies Controleren op updates.
Vroeger kregen Samsungs smartphones drie jaar beveiligingsupdates, al kregen topmodellen in de praktijk een jaar extra ondersteuning. Begin vorig jaar breidde Samsung dit beleid uit; sindsdien krijgen telefoons maximaal vier Android-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates.
“De iPhone 14 Pro Max (vanaf 1.354,22 euro) en Samsung Galaxy S23+ (vanaf 1.099 euro) en Samsung Galaxy S23 Ultra (vanaf 1.339 euro) zijn de smartphones die het langst blijven gaan op één acculading.
Android 13 is overigens de eerste grote software-update voor de Samsung A53. Het toestel wordt nog jarenlang ondersteund en krijgt sowieso upgrades naar Android 14, 15 en 16. Samsung garandeert verder vijf jaar aan beveiligingspatches, waarmee hackers buiten de deur worden uitgehouden, tot en met maart 2027.
De Mobiele telefoons gaan gemiddeld vijf jaar mee. Om preciezer te zijn: een Android vier jaar en een iPhone 6 jaar. De fabrikanten hebben een korte periode om de smartphone te produceren. Er zit veel stress achter de productie omdat je zo snel mogelijk met de nieuwste technologieën op de markt moet komen.
Galaxy S10: geen updates meer
Van die vier jaar kregen de toestellen drie jaar lang maandelijks de nieuwste beveiligingsupdate. Begin april 2022 schroefde Samsung de frequentie terug naar updates per kwartaal – behalve voor de S10e, die om onduidelijke redenen ook het afgelopen jaar gewoon maandelijks werd bijgewerkt.
Dat geldt ook voor de nieuwe Galaxy A34 en Galaxy A54. Daarnaast kunnen ook gebruikers van een Google Pixel telefoon de update al downloaden. Ook andere Samsung smartphones, zoals de Galaxy S22-serie, Galaxy Flip4, Galaxy Fold4, Galaxy S21 FE, Galaxy A33 en Galaxy A53 zullen de update uiteindelijk krijgen.
De S7 blijven gebruiken
Heb jij een Samsung Galaxy S7?Dan zit je dus nog wel even veilig. Plan je om de telefoon nog een jaar langer te gebruiken, dan kijk je best naar custom ROM's die je kan flashen.
Daardoor zit de S10-serie nu zonder beveiligingsupdates, waarbij de update van maart de laatste is. Deze maand waarschuwde Google echter nog voor kritieke kwetsbaarheden in Android 11, 12, 12L en 13 waardoor Androidtelefoons op afstand en zonder interactie van gebruikers zijn over te nemen.
Alle Galaxy-devices vanaf 2019 - zoals de Z-, S-, Note-, A-, M-, XCover- en Tab-series - krijgen minstens vier jaar beveiligingsupdates. Schiphol, 22 februari 2021 – Samsung kondigt vandaag aan dat Galaxy-toestellen tot ten minste vier jaar na de oorspronkelijke lancering beveiligingsupdates krijgen.
De Samsung Galaxy S23 Ultra is eigenlijk overal goed in, zo ook in de accuduur. Dankzij de erg grote accu van 5.000mAh gaat deze telefoon met het grootste gemak de hele dag mee, ook bij intensief gebruik. Als je accu wel bijna leeg is, is hij ook zo weer opgeladen.
Vooral de schermen van de Samsung S8 en S8+ waren er het ergste aan toe, terwijl andere toestellen het tot 100 keer vallen konden volhouden met slechts een paar krasjes of deukjes. De breekbare iPhone deed het veel beter, maar ook daar moet je natuurlijk nog steeds voorzichtig mee omgaan.
In 2022 was dat nog maar 44 procent. In diezelfde tijd bleef het aandeel van Samsung nagenoeg gelijk. Wereldwijd is Samsung in totale aantallen nog wel 's werelds grootste smartphone-leverancier. De lucratieve bovenlaag lijkt echter steeds meer naar Apple te neigen.
Is de Galaxy S8 achterhaald? Zelfs al krijgt de S8 geen Android OS updates meer, Samsung ondersteunt deze telefoon nog steeds met veiligheidspatches, hoewel verwacht wordt dat dit stopt rond het einde van de lente 2021.
In maart 2020 ontvingen de telefoons hun laatste grote Android versie-update (naar Android 10), het afgelopen jaar werden ze eens per kwartaal nog van beveiligingsupdates voorzien. Het beëindigen van de ondersteuning hoeft niet per se te betekenen dat de S9 en S9+ nooit meer ge-update worden.
In augustus 2020 maakte Samsung bekend dat de Samsung Galaxy A51 behoort tot de groep smartphones die mag rekenen op drie jaar langs updates. Dat houdt in dat de smartphones op papier zelfs Android 13 nog zou meemaken.
De beste manier om een Android-update te forceren, is door naar Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren te gaan. U kunt Android-updates ook forceren door het Android-besturingssysteem opnieuw te installeren via een pc of uw Android te rooten voor diepgaandere aanpassingen.
Kies 'Systeem-update'. U ziet nu of uw smartphone up-to-date is, of dat er een nieuwe Android update klaarstaat. Indien er een Android update beschikbaar is, kunt u deze downloaden.Installeer de Android update na het downloaden.
Open de app Instellingen op je apparaat.Updates.Tik voor beveiligingsupdates op Beveiligingsupdate.Tik voor Google Play-systeemupdates op Google Play-systeemupdate.