Een ander voordeel van carpaccio is dat het relatief weinig calorieën bevat. In 100 gram zitten ongeveer 110 calorieën, ruim 20 gram eiwit en slechts 2 gram vet, waarvan minder dan de helft verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Het is een mager gerecht en valt onder de categorie rood vlees. Naast rundercarpaccio zie je ook carpaccio van bijvoorbeeld tonijn, biet en zalm. Nederlandse restaurants serveren rundercarpaccio vaak met pijnboompitten, een zoetzure dressing van honing-mosterd, kleine plakjes kaas, een paar kappertjes en rucola.
Er zitten 73 kilocalorieën in 1 portie (60 gram) carpaccio. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'carpaccio'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Carpaccio is een gerecht van dungesneden rauwe runderlende (contrefilet, maar zonder vetrandje, en ontdaan van alle kleine ongerechtigheden), met een dressing van mayonaise met wat citroensap, worcestersaus, melk, zout en peper. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht.
En met carpaccio bedoelen we natuurlijke de rauwe runderlende waar je zo van smikkelt als je uiteten gaat. Lekker met wat pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en een te chille dressing…
Maar omdat het zo dun gesneden wordt, maakt dat niet meer uit.” Ook Frans Egberts van Vleeswarenfabriek Henri van de Bilt gebruikt niet de originele ossenhaas, maar kogelbiefstuk gecombineerd met andere delen van de koe en conserveringsmiddelen: "Ossenhaas is onbetaalbaar, dat was voor de duurdere restaurants.
Er zijn 329 calorieën in een portie carpaccio salade.
Verdeel de carpaccio over 4 borden. Verdeel een beetje rucola er over en garneer met wat pijnboompitten en Parmezaanse kaas. Bestrooi met een snufje peper en zout en druppel er een beetje truffelsaus of mayo over.
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker.
Eet u veel rood vlees, dan heeft u naast meer kans op darmkanker ook meer kans op een beroerte en diabetes type 2 (suikerziekte). Rood vlees belast het milieu daarnaast meer dan wit vlees (kip of ander gevogelte), vis en ei.
Hoeveelheid eiwit in carpaccio:
13,7 gram. in 1 portie (60 gram)
Magere soorten rood vlees zoals rosbief en magere runderlappen bevatten minder verzadigde vetten dan vette soorten. In die laatste categorie vallen onder andere een speklapje, schouderkarbonade en rookworst.
Om carpaccio te snijden gebruik je een groot, glad en vooral scherp mes. Carpaccio hoort echt flinterdun gesneden te zijn. Maar bij iets dikkere plakjes (2 à 3 mm) proef je de lekkere smaak van het malse rauwe Ierse vlees beter. Snijd het vlees dwars op de draad, dan is het vlees na het ontdooien lekker mals.
Beperk rood vlees tot maximaal 300 gram per week. Dat betekent dat u als driemaal per week een stuk rood vlees van maximaal 100 gram bij de warme maaltijd eet, u het best geen ander rood vlees (bijv. vleeswaren van rood vlees) eet.
Steak helpt het lichaam gewicht te verliezen, het opbouwen van spierweefsel en de spijsvertering versnellen. Hierdoor verbrandt u meer calorieën. Studie heeft aangetoond dat het eten van een evenwichtig dieet met rood vlees, men ongeveer 30% meer gewicht kan verliezen.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
Wat is het voedingsadvies voor vlees? Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Bij een goede carpaccio wordt daarvoor ossenhaas gebruikt, een spier die zich in de rug van runderen bevindt. Hoewel het om rundvlees gaat, is dat relatief mager vlees. De ossenhaas wordt vervolgens rauw in flinterdunne plakjes gesneden en geserveerd met dressing, pijnboompitjes, kaas en soms wat rauwkost.
Koop bij een goede slager een mooi stuk ossenhaas of laat je adviseren wat voor vlees je kunt nemen. Let op: het gaat geld kosten, maar dat zal het zeker waard zijn.
Je kunt carpaccio bewaren tot de datum die op de verpakking aangegeven staat. Na openen kun je carpaccio nog twee dagen bewaren in de koelkast. Dit geldt uiteraard alléén als de TGT-datum nog niet verstreken is.
Lidl biedt naast de Carpaccio een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl Shop folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Carpaccio, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Carpaccio met kaas en dressing, Jumbo zalm carpaccio 120g & Jumbo carpaccio rolletje 75g.
Cipriani bereidde daarom een gerecht van flinterdun gesneden plakjes rauw rundvlees met een witte saus op basis van mayonaise. Hij noemde het carpaccio omdat het met zijn roodwitte kleur iets weg had van het werk van Vittore Carpaccio.
0 gram vezels. 13,7 gram eiwit. 0,59 gram zout.