Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Verpak de krop sla bij voorkeur niet in plastic, en niet in de groentelade.
Kan ik de salades invriezen? Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur. We kunnen dus niet in staan voor de kwaliteit van een ingevroren salade.
Je kunt sla maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, maar als je het tot slasoep verwerkt verleng je de houdbaarheid tot 12 maanden.
Niet geschikt om in te vriezen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Kun je aardappelsalade ook invriezen? Je kunt je aardappelsalade natuurlijk ook in de vriezer bewaren. Dan is de salade ongeveer drie maanden te bewaren. Ook in de vriezer geldt dat het nuttig is om de salade in een goed afgesloten bakje te bewaren en niet in een open verpakking.
Schep de blaadjes in een afsluitbaar plastic zakje met een stukje keukenrol in en sluit de zak goed af. Het keukenpapier zal het overtollige water opnemen. Zo blijft de sla 2 à 3 dagen lekker fris en knapperig in de lade van je koelkast.
Versneden sla bewaren doe je zo
Stop de gewassen bladeren dus nooit in een afgesloten plastic zak. Was de sla en zwier de bladeren in de slacentrifuge. Wikkel de bladeren voorzichtig in een propere keukenhanddoek en leg alles in de koelkast. De sla blijft nog een weekje goed zo.
De beste groenten om te overwegen voor invriezen zijn maïs, erwten, broccoli, bloemkool, wortelen, sperziebonen, pompoen en wintergroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet. Uien, paprika's, selderij en kruiden kunnen ook worden ingevroren.
Voor wokgroenten invriezen geldt hetzelfde advies als voor roerbakgroenten invriezen: het kan absoluut, maar wokgroenten kunnen snel slap en zompig worden wanneer deze ontdooid worden.
Ongekookte aardappelen invriezen doe je beter niet. Gekookte aardappelen invriezen, dat kan wel. Ze blijven ongeveer een week goed. Tip: maak er eerst puree van en vries die in.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Het beste kun je dergelijke salades bewaren in een afgesloten bakje. Koop je een bakje salade in de winkel dan is de houdbaarheid vaak iets langer, omdat er stoffen in zitten die de houdbaarheid verlengen. Kijk dus goed op het etiket. Deze salades kun je niet invriezen, verse tonijn overigens wel.
De salades zonder mayonaise zijn bereid volgens een recept, waarin extra groenten zijn gebruikt om de mayonaise te vervangen. De scharreleiersalade levert 24 procent minder kilocalorieën op dan de gewone eiersalade van Johma, de kip-kerrie salade 18 procent en de tonijnsalade 37 procent.
Een maaltijdsalade kun je heel handig alvast een dag van tevoren maken. Als je een maaltijdsalade in de koelkast zet, kun je de salade 1 tot 2 dagen bewaren. Het liefst bewaar je de sla en dressing apart, want dan blijft 'ie het langst goed. Bewaar de salade in een goed afgesloten bakje.
Ga voor kropsla
Dat is bijvoorbeeld het geval bij kroppen ijsbergsla. Deze slasoort heeft de langste levensduur. Dat geldt ook voor een krop romainesla: die gaat ook 7 tot 10 dagen mee. Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen.
Een zelfgemaakte salade gemaakt op basis van Griekse yoghurt kun je net als een salade gemaakt op basis van een normale yoghurt maximaal 2 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Salades die gemaakt worden met een basis van mayonaise kun je afgedekt of verpakt maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Eiersalade kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Mits geen normale mayonaise is gebruikt. Zelf gemaakt eiersalade kun je in de koelkast nog 2 dagen bewaren. Voor gekochte eiersalade kun je het beste op de houdbaarheidsdatum letten.
5. Mayonaise. Romige sauzen als bijvoorbeeld mayonaise kun je beter niet in de vriezer bewaren. Room ontbindt als het ingevroren wordt, waardoor je dus absoluut geen lekkere romige saus meer hebt als je het eenmaal ontdooit.
het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Eiersalade kun je niet goed invriezen omdat het mayonaise en eieren bevat. Dat geldt ook voor andere salades zoals huzarensalade of een van de bekende kant-en-klare maaltijdsalades bij supermarkten als de Albert Heijn, Lidl of Aldi.
Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging. Laat de komkommer in zijn folie zitten.