Voor een salade laag in calorieën kies je voor aardbei, blauwe bessen, watermeloen, appel of mandarijn.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
We stellen je graag voor aan: de Johma kip-kerriesalade bewust in kcal! Onze favoriet is vanaf nu verkrijgbaar met maar liefst 22% minder calorieën. Nog steeds even lekker met een heerlijke balans tussen kipfilet met een milde kerriesmaak én een nutri-score B. Heerlijk tijdens de lunch op een knapperige cracker.
Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
Elke dag salade eten is een geweldige gewoonte om in te voeren . Salades gemaakt met verschillende soorten fruit en groenten vormen de perfecte gezonde lunch of diner. Dat komt omdat ze vol zitten met voedingsstoffen die goed zijn voor je lichaam, zoals vezels, vitamine E en vitamine C.
Sla heeft een hoge verzadigingswaarde. Sla eten voor een maaltijd kan een persoon helpen om niet te veel te eten en verlaagt zo de calorie-inname.
Vergeleken met andere salades bevat Griekse salade relatief weinig calorieën en koolhydraten . Het bevat ook een matige hoeveelheid hart-gezonde vetten van ingrediënten zoals olijven, fetakaas en olijfolie ( 4 ). Eén portie (319 gram) Griekse salade bevat ( 5 ): Calorieën: 211.
De echte Griekse salade met tomaat, olijf en feta als basis is absoluut gezond! Hij bevat vrijwel geen koolhydraten en alleen maar ingrediënten die ontzettend goed zijn voor het lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat het regelmatig eten van rauwe ui helpt bij het voorkomen van ernstige ziekten zoals kanker?
Een slaatje is en blijft nog steeds een gezondere keuze, ook omdat er voedingsmiddelen inzitten die je broodnodig hebt. Bovendien is een salade wel degelijk lief voor je lijn, mits je er de ongezonde toevoegingen uitlaat of vervangt door slankere alternatieven.
In de praktijk betekent volume-eten dat je veel ruwvoer eet. Denk aan groenten en salade – hoe meer, hoe beter – veel fruit en peulvruchten, wat koolhydraten en een beetje magere eiwitten.
Beste: Salade vol groenten
Bedek die bladgroenten met knapperige groenten zoals wortels, komkommers of broccoli. Voeg dan een vleugje kleur toe van tomaten, paprika's, bieten of rode ui. En als je toch bezig bent, gooi er dan de restjes van gisteravond bij, zoals geroosterde spruitjes, zoete aardappelen of asperges.
Over het algemeen kun je stellen dat een maaltijdsalade met kip of tonijn en een magere dressing de minste calorieën levert. Salades met kaas, noten en/of vette dressing zijn vaak wat zwaarder.
Salades zijn vaak koolhydraatarm en helpen je daarom met afvallen. Het eten van koolhydraatarme salades in combinatie met intermitterend vasten is een effectieve manier om af te vallen. Om je vetverbranding nog een extra boost te geven kan je bijvoorbeeld een kopje gemberthee of citroenwater bij je salade drinken.
Is feta een dikmaker? Feta is geen dikmaker, mits je het met mate eet. Het is een energiedicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel calorieën per gram bevat. Met een snee (20 gram) krijg je al 55 kcal binnen.
Er is een reden dat boerenkool gezien wordt als superfood: het bevat een giga dosis vitamine A en vitamine C. Een handvol bevat 133% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast is het een goede bron van calcium, vezels en foliumzuur.
In 1 portie (150 gram) griekse salade, zonder zout zit: 174 kcal energie. 15 gram vet. 5,6 gram verzadigd vet.
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Een salade als lunch is misschien even wennen. Dus kun je dat ook stukje bij beetje doen. Vervang eerst eens één boterham voor een kleine salade met bijvoorbeeld een gekookt ei erdoor. Overigens hoef je niet elke dag een salade te eten, maar een paar keer per week kan zeker geen kwaad.
De meeste maaltijdsalades bevatten tussen de 450 en 850 calorieën.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn. Dat geldt ook voor de combinatie sla (of andere nitraatrijke groente) en vis. Je kunt dus iedere dag gerust sla eten. Tip: eet ook andere groente, want in sla zitten niet zo heel veel vitamines.