De volle rode wijnen hebben de meeste “body”, dat spreekt voor zich ! Deze categorie wijnen smaken zeer vol, rijk en geconcentreerd. Ze hebben vaak veel tannine, hebben een hoger alcoholgehalte en meestal een lagere zuurtegraad en hebben meestal een gecorseerde (=zwaardere) smaak.
Bordeaux, Barolo of Rioja wijnen zijn stevige wijnen, maar ook de wijnen van Cabernet zijn stevig van smaak. Wanneer een stevige wijn gemaakt wordt, heeft u daarvoor ook een stevige druif nodig. Want wijnen worden nou eenmaal van druiven gemaakt. Een stevige rode wijn is vooral geconcentreerd van smaak.
Cabernet Sauvignon is misschien wel de bekendste zwaarste rode wijn uit Frankrijk. Hij zit vol met een fruitige smaak gecombineerd met ceder- en pepersmaak. Syrah heeft smaken variërend van dikke rode fluwelen cake tot donkere ontpitte olijven.
Dat is uiteraard net wat je smaak is, maar Merlot is altijd zachter dan Cabernet Sauvignon. Merlot is een allemansvriend en ook deze hebben wij in diverse stijlen. Ikzelf ben niet echt een Merlot liefhebber en ook hierin zijn diverse verschillen. Merlot uit Frankrijk zijn vaak wat lichter van smaak.
Voorbeelden van stevige rode wijnen zijn bordeaux, barolo, cabernet en rioja. De basis van een stevige rode wijn is een stevige druif. Deze druiven hebben vaak meer zon gezien dan andere druiven. Hoe meer zon een druif heeft gehad, hoe rijper de druif en hoe meer smaak.
Merlot is rijk, zwaar en bevindt zich aan de onderkant van de zuurgraadschaal. Pinot Noir heeft daarentegen een zeer hoge zuurgraad. Met een lichtere body en hogere zuurgraad schittert Pinot Noir met lichte en frisse rode bessensmaken.
Volle en stevige rode wijnen worden over het algemeen ook wel robuuste wijnen genoemd. Deze wijnen zijn te herkennen aan een robijnrode kleur.Een volle wijn met een goed geconcentreerde smaak. Mede door de geconcentreerde smaak valt deze wijn goed te combineren bij diverse gerechten.
Cabernet is ook zuurder, bevat meer tannines en heeft een hoger alcoholpercentage dan Merlot , waardoor het een voller lichaam en een zwaardere mondgevoel heeft. Als u op zoek bent naar een fles gedurfde rode wijn met een verouderingsvermogen, dan is Cab de juiste keuze!
Merlot is een zwarte of blauwe druivensoort die een zachte, medium tot volle droge rode wijn produceert.
Krachtige rode wijn staat bekend om het complexe karakter en de intense smaakinvloeden, waarin vaak een combinatie van fruit en kruiden op te merken is. Dit gaat gepaard met volle aroma's. Kenmerkend voor deze rode wijnen is daarnaast vaak een volle body en een fraaie (robijn)rode kleur.
Eigenlijk is Cabernet Sauvignon een volle rode wijn met smaken van donker fruit en hartige smaken van zwarte peper tot paprika.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol goed is voor je gezondheid, bijvoorbeeld dat dit beschermt tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Wijnen met het hoogste alcoholpercentage
Enkele van de wijnen met het hoogste alcoholpercentage die verkrijgbaar zijn, zijn: Shiraz: 15,5% ABV . Grenache-Syrah-Mourvèdre: 15,5% ABV. Zinfandel: tot 16% ABV.
Rode wijn wordt nog steeds het meest gedronken. Hoewel witte wijn lange tijd is gedegradeerd tot het jongere broertje van rode wijn, is het een feit dat steeds meer consumenten belangstelling hebben voor deze wijnsoort.
Merlot is een delicate, medium bodied wijn vol van smaak. Denk aan bessen, pruimen en aalbessen, wat een fluweelzacht gevoel in de mond geeft. Terwijl Shiraz een krachtigere, vollere, gedurfde wijn is met smaaktonen van peper en truffel. Shiraz heeft een hoger tanninegehalte en is dichter dan Merlot .
De naam amarone komt van het Italiaanse 'amaro' dat bitter betekent. Dit verwijst naar de lichte strengheid die vaak in deze wijnen voorkomt door de extra tannines. De naam amarone wordt op het wijnetiket altijd gevolgd door 'della Valpolicella'.
Antwoord: Cabernet Sauvignon heeft doorgaans een hogere zuurgraad vergeleken met de doorgaans zachtere Merlot. Deze verhoogde zuurgraad zorgt ervoor dat Cabernet beter bestand is tegen vet voedsel en helpt wijn te rijpen.
De zin "Waarom zou je Merlot nemen als je een cab kunt bellen?" verwijst naar de voorkeur die sommige mensen hebben voor de vollere, meer tanninerijke smaak van een Cabernet Sauvignon boven de zachtere, fruitigere Merlot . Is Cabernet Sauvignon een droge of zoete wijn? Cabernet Sauvignon is doorgaans een droge wijn.
Zowel Cabernet Sauvignon als Merlot zijn droge wijnen met donkere fruitsmaken. Cabernet is donkerder van kleur dan Merlot en wordt vaak als complexer beschouwd. Dat gezegd hebbende, de tannines van Merlot zijn zachter dan die van jonge Cabernets en de wijn heeft meer uitgesproken fruitsmaken.
Vroeger waren sangiovesewijnen over het algemeen relatief licht van stijl, soms met een droge afdronk. Tegenwoordig hebben ze meer fruit en concentratie, maar het zijn nooit zware wijnen . De druif groeit op bijna 150.000 hectare in Italië, dus stijl en kwaliteit variëren.
Malbec is robuuster en voller van smaak en biedt sterke aroma's van donker fruit en aardse tonen. Merlot daarentegen is veel zachter en vriendelijker, heeft zachtere tannines en rood fruit, kruiden en chocoladetonen.
Van in de zon drinken word je sneller dronken
Daarnaast zorgt de verhoogde bloedtoevoer ervoor dat alcohol sneller in het bloed en de hersenen terechtkomt. Hierdoor kunnen de effecten van een glas wijn sneller merkbaar zijn en hierdoor kan je dus sneller dronken worden.
Wat is stevige rode wijn
Stevige rode wijn is precies wat je zoekt als je zin hebt in een volle, krachtige smaakervaring. Deze wijnen hebben vaak een robuuste structuur met stevige tannines, rijke smaken van donker fruit, kruiden en soms een vleugje vanille of eikenhout.
Krachtige of volle wijnen
Deze tannines reinigen het gehemelte en balanceren de rijkdom van de wijn. Vaak tonen ze diepere fruitsmaken zoals pruim, braam en zwarte bes, maar gedurfde rode wijnen kunnen ook tonen van eikenhout, chocolade of kruiden bevatten. Door ze iets warmer te serveren, worden de tannines zachter en wordt hun smaak versterkt.