Draadjesvlees is van rundvlees en doordat heeft dit recept een stevige structuur en smaak. De beste wijn die hier bij past is zonder twijfel rode wijn. Over het algemeen past hier een rode wijn van de Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon goed bij.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een chardonnay, zoals de Yalumba The Y Series Unwooded Chardonnay uit Australië. Maar ook een Pinot Grigio uit Italië, een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika of een Duitse Spätburgunder passen goed bij stoofschotels met een wat minder uitgesproken smaak.
De meest harmonieuze pairing voor stoofvlees met frieten is natuurlijk het bier dat gebruikt werd bij de bereiding van het stoofvlees. Toch kan een glas wijn een extra dimensie geven aan dit gerecht. Sommelier Charlotte Crul raadt aan om sowieso te kiezen voor een uitgesproken volle, ronde en krachtige rode wijn.
Kies hier voor een volle kruidige rode wijn zonder al teveel tannines. Met rijpe fruittonen. Denk aan een rode Rhône, een sappige Zinfandel of Italiaanse Primitivo. Ook de Zuid-Afrikaanse pinotage staat hier z'n mannetje.
Stoof je het vlees of de vis in witte wijn, kies dan voor wit, gebruik je rode wijn in je stoofpotje, drink er dan een rode wijn bij. Sudder-of stoofvlees is meestal zacht van structuur.
Welke wijn bij Boeuf Stroganoff? Deze overheerlijke Boeuf Stroganoff smaakt romig en stevig tegelijkertijd. Met name een Merlot of een rode Bordeaux sluit goed aan. Door het zachtromige karakter van het gerecht is een mooie Côtes du Rhône ook een goede keus.
Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt) bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.
Bieren voor bij/in stoofpotjes
Bruine bieren zoals Leffe Bruin, Straffe Hendrik Quadrupel, Brugse Zot Dubbel….
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Kies voor een donker biertje of lekkere trappist van bij ons, zoals Westmalle, Orval, St Bernardus of Rochefort. De smaak bepaalt hoe je stoverij zal proeven. Kies geen bitter bier als je geen fan bent van een bittertje in je stoofvlees. Je kunt ook tafelbier, Rodenbach of oud bruin gebruiken.
Dungesneden schijfjes rundvlees, meestal resten van gebraden of gesmoord vlees, zoals contrefilet, staartstuk en ossenhaas, overgoten met sauce demi-glace. Het vlees mag niet koken in de saus.
Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillon, champignons, pareluitjes, spek, mirepoix en bouquet garni. De naam betekent 'Rund op zijn Bourgondisch' en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek.
Laurier is een specerij, afkomstig van de laurierplant. Die tiert welig in landen als Turkije en Griekenland. We gebruiken de stugge blaadjes van die plant in marinades, ingelegde groenten (zuurkool, augurken), (pasta)sauzen en soepen, zoals groentesoep. Het is ook één van de ingrediënten in het bekende bouquet garni.
Bereiding van het vlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Bereiding, Specerijen en Sauzen Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Smeer het stoofvlees in met de stoofvlees mix. Gebruik voor een sterke smaak 10 gram per kilo van onze mix. De Stoofvlees Kruiden bevatten geen zout.
Door de vijf smaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) in balans te brengen wordt een gerecht lekker. Bij te zuur voeg je wat zoet (suiker of honing) toe, bij te zoet voeg je wat zuur (citroensap, azijn) toe.
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider!
Kies een stevige rode wijn met met veel tannines naast jouw côte de boeuf van de BBQ. Bijvoorbeeld een merlot of een barbera. Liever een lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad? Kies dan eens voor een sangiovese, sauvignon of syrah.