Zo is honing beter dan agavesiroop omdat het hoog is in antioxidanten, lager in fructosegehalte, minder is bewerkt en bovendien ook antiviraal, schimmelwerend en antibacterieel is. Uiteindelijk gaat het niet zozeer om de soort zoetstof die je kiest, maar om de hoeveelheid die je ervan consumeert.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Populair, maar niet gezonder
Hierdoor zou je kunnen denken dat het product beter is voor de gezondheid dan andere suikers. Deze variant heeft soms inderdaad een lagere glycemische index (suikergehalte in het bloed) omdat er vooral fructose aanwezig is, maar toch is hij 25% zoeter dan gewone suiker.
Vloeibare suikers zoals honing en siropen bevatten per 100 g iets minder calorieën omdat ze ook een deel water bevatten. Kristalsuiker bevat 400 kcal per 100 g, honing 321 kcal per 100 g en ahornsiroop 269 kcal per 100 g.
Agavesiroop is afkomstig uit het blad van de agaveplant en is in elke supermarkt verkrijgbaar. Wil je honing vervangen in een gerecht? Gebruik dan een gelijke hoeveelheid agavesiroop.
Als je het fijn vindt kan je ook nog een theelepel honing of agave siroop toevoegen om je keel wat extra te verzachten. Voeg deze dan wel pas toe nadat de thee getrokken is, zo heeft het het beste effect. Deze thee tegen verkoudheid werkt goed tegen: Hoesten.
Een van de voordelen van agavesiroop is dat het een bron is van ongeraffineerde suikers. In de volksmond worden die wel eens 'gezonde suikers' genoemd. Agavesiroop is 25% zoeter dan gewone kristalsuiker die je in witte klontjes koopt. Je hebt er minder van nodig om dezelfde smaak te verkrijgen.
Cool Bear heeft de beste en gezondste zoetstoffen in zijn suikervrije siroop. Het is namelijk eentje zonder aspartaam of sucralose. Daarnaast is de smaak erg lekker. De zoetstof die wordt gebruikt is stevia.
Zoals eerder genoemd worden vooral tijm-, heide- en manukahoning als gezondere opties gezien. Deze soorten zijn donker van kleur en onderzoek van een Sloveense universiteit wijst uit dat donkere honingsoorten meer voedingsstoffen en antioxidanten bevatten dan lichte honing.
Agavesiroop bevat 3,5 kcal per gram en dat is iets minder dan de 4 kcal die een gram suiker bevat. Met betrekking tot calorieën is er dus niet echt een verschil tussen agavesiroop en suiker.
Agavesiroop en ahornsiroop zijn twee andere mogelijke alternatieven voor normale suiker voor mensen met diabetes. Ze zijn allebei goede natuurlijke zoetstoffen en hebben het voordeel van een lagere GI dan normale suiker en een rijkdom aan voedingsstoffen.
Honing beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten, omdat het boordevol flavonoïden en antioxidanten zit. Regelmatig een kleine dosis rauwe honing en kaneel innemen, is goed voor je cholesterol. Het voorkomt bloedvatenvernauwing omdat het je aders schoonhoudt.
Kokosbloesemsuiker, dadelstroop en ahornsiroop zijn alternatieve suikers.
Ook kun je er heerlijke zelfgemaakte granola mee maken of gebruiken als dressing door je salade. Verder kun je de siroop gebruiken als vervanger voor suiker in baksels zoals cakes, taarten en vegan bananenbrood. Een flinke scheut agavesiroop over je gezonde pannenkoeken is trouwens ook een dikke aanrader!
Ahornsiroop recepten
Ahornsiroop is erg lekker bij pannenkoeken, wentelteefjes en op wafels, maar is ook heerlijk bij spek en kip en om ham te glaceren.
Daarnaast zitten er in honing verschillende vitaminen en mineralen. Deze hoeveelheden zijn alleen zo ontzettend klein dat ze geen positieve effecten op onze gezondheid hebben. Met honing krijg je dus gewoon een vorm van suiker binnen. Het beste is daarom om je thee zonder honing of suiker te drinken.
Energie. Rauwe honing zit werkelijk propvol met koolhydraten. Deze stof heeft de kracht om je die extra kick te geven die je nodig hebt om de dag mee door te komen zonder de uiteindelijke crash op te lopen die je kan krijgen na het nuttigen van energiedrankjes. Honing is bovendien ook nog eens erg goed voor je lichaam.
Natuurlijke suikers
,,Het vervangen van suiker door honing heeft weinig zin als het je gaat om afvallen. Het wordt door het lichaam gezien als dezelfde stof: koolhydraten die worden omgezet in vet. Een goede vervanging is bijvoorbeeld zoetstof, deze bevat geen kilocalorieën'', zegt Visser.
Jumbo verovert het brons. De siroop is zeer stroperig en robijnrood, en de smaak zoet, zonder door te slaan. Net als bij de biolimo van Albert Heijn - één tree hoger op het podium - is in het fruitsmaakje echter maar moeizaam aardbei te herkennen.
Roosvicee heeft een gezond imago, veel ouders geven het aan hun kleine kinderen. Het is een siroop uit vruchtensapconcentraat met toegevoegd vitamine C. Ook hier zit echter suiker in, daarnaast natuurlijk aroma en conserveermiddel. Het is dus ook weer natuurlijker dan normale limonade, dat is een voordeel.
Agavesiroop. Ben je dol op suiker in je thee? Dan kun je beter voor een gezonder alternatief gaan om je thee toch lekker zoet te houden: agavesiroop. Deze natuurlijke suiker is zoeter dan normale suiker, dus wees voorzichtig met de dosering.
Agavesiroop is zoeter dan suiker: wil je suiker door agavesiroop vervangen, gebruik dan ongeveer drie vierde van de hoeveelheid suiker.
Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.