Wilt u dit voorkomen? Dan is een besloten vennootschap (bv) een goede oplossing. Een bv is een samenwerkingsverband van aandeelhouders. Bij een bv zijn aandeelhouders in principe nooit verder aansprakelijk dan tot het bedrag waarvoor zij deelnemen in de vennootschap.
Bij een eenmanszaak bent u 100% aansprakelijk met uw privévermogen. Als uw bedrijf failliet gaat, dan gaat u ook failliet. Bent u in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook uw partner financieel aansprakelijk voor de schulden.
Het uitgangspunt bij een BV is dat de bestuurder niet met zijn privévermogen aansprakelijk is voor eventuele schulden van de BV. Kan de schuldeiser niet door de BV betaald worden, dan heeft hij pech. De schuldeiser kan de bestuurder niet aanspreken voor nakoming van de schuld. Dit is 99.9% van de keren het geval.
Een bv (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn met hun privévermogen voor eventuele schulden. U kunt een bv alleen of samen met anderen oprichten.
Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk. Meer informatie leest u op de pagina over bestuurdersaansprakelijkheid.
Risico: wanneer een onderneming veel risico loopt, is de verstandigste keuze om een bv als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak. Winst: bij lage winst (minder dan 150.000 euro per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een bv belastingtechnisch soms voordeliger.
Een eenmanszaak is een rechtsvorm waarbij u de enige verantwoordelijke bent voor het bedrijf. Bij een eenmanszaak bent u privé aansprakelijk voor zakelijke schulden. U kunt maximaal één eenmanszaak oprichten. Deze kan wel verschillende handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben.
Het grootste verschil tussen de BV en de NV heeft te maken met de aandelen. Beide rechtsvormen werken namelijk met aandelen, alleen zijn deze bij de NV vrij overdraagbaar, bijvoorbeeld op de beurs. Dit staat in contrast met een BV, waarbij de aandelen ingeschreven staan onder de naam van de aandeelhouder.
Een vennootschap onder firma (vof) is geen rechtspersoon. Iedere vennoot is hoofdelijk met zijn persoonlijk vermogen aansprakelijk voor alle schulden van de vof, dus ook voor belastingschulden.
Een Vennootschap onder Firma (VOF) is een samenwerkingsverband tussen vennoten. Bij een VOF zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Bij een BV zijn de vennoten, mist gaan spraken is van wanbeleid niet hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de BV.
Een nv is een rechtspersoon. Dit betekent dat u als bestuurder in principe niet aansprakelijk bent voor de schulden. Er zijn wel uitzonderingen op deze regel. Bestuurders zijn bijvoorbeeld wel aansprakelijk bij wanbestuur, of als de nv nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.
Aansprakelijkheid bij rechtspersonen en niet-rechtspersonen
Bij een besloten vennootschap is deze in principe zelf aansprakelijk voor alle schulden, dus ook voor belastingschulden. Dat geldt echter niet bij wanbeheer. Dan zijn bestuurders hoofdelijk aansprakelijk met hun persoonlijk vermogen.
Vooreerst enkele terminologische wijzigingen: we spreken voortaan van “aandeelhouder” en “bestuurder” in plaats van “vennoot” en “zaakvoerder”. BVBA wordt “BV”, ofwel “besloten vennootschap”. Het kapitaalconcept wordt afgeschaft. De oprichting van een BV zal dus mogelijk zijn zonder een verplicht minimumkapitaal.
Een eenmanszaak is in bezit van een natuurlijk persoon. Er is geen scheiding tussen privé- en bedrijfsvermogen. Een vof of maatschap bestaat meestal ook uit natuurlijke personen. Bij een eenmanszaak of vennootschap zijn de personen zelf privé aansprakelijk voor het handelen.
De vorm die u kiest voor de uitoefening van uw onderneming, heet rechtsvorm. De rechtsvorm is niet alleen van belang voor uw aansprakelijkheid, maar is ook van invloed op uw fiscale verplichtingen, zoals de btw en de inkomstenbelasting. De volgende rechtsvormen komen het meest voor: eenmanszaak.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar. Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd. Iedere vennoot brengt iets in.
Verschil tussen vof en eenmanszaak
Een vof heeft op het eerste gezicht veel overeenkomsten met een eenmanszaak. Toch is er wel een belangrijk verschil. Een eenmanszaak heeft één eigenaar, terwijl er bij een vof altijd sprake moet zijn van meerdere eigenaren.
Het belangrijkste voordeel dat de BV met zich meebrengt, is een beperkte aansprakelijkheid. Doordat de BV rechtspersoonlijkheid bezit, is zij zelf verantwoordelijk voor nakoming van haar verplichtingen en aansprakelijk voor eventuele schade. Als bestuurder ben je hier in principe niet aansprakelijk voor.
Als een van de aandeelhouders weg wil, of weg moet, zijn er afhankelijk van de aard van het conflict en hoe hoog het is opgelopen, verschillende mogelijkheden: Overdracht van aandelen. Als een van de aandeelhouders uit de vennootschap wil stappen kan deze zijn aandelen verkopen en aftreden als statutair bestuurder.
Vroeger moest een beginnende BV € 18.000,- startkapitaal hebben. Deze wet is echter in 2012 aangepast. Het is nu mogelijk om een BV op te richten met elk gewenst startkapitaal. U kunt dus al een BV starten met een startkapitaal van 1 cent.
Een holding is de hoogste vennootschap is binnen een groep van ondernemingen. Een holding wordt ook wel een moedervennootschap, een houdstervennootschap of houdstermaatschappij of beheer bv genoemd.
Eenmanszaak. De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Bij de eenmanszaak is er één eigenaar. Deze eigenaar is volledig (hoofdelijk) aansprakelijk voor de schulden van het bedrijf.
De eenmanszaak is de meest voorkomende rechtsvorm onder zzp'ers. Het is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Deze persoon is verantwoordelijk voor de onderneming.
Voor commerciële organisaties zijn dit de meest bekende rechtspersonen: Eenmanszaak. Vennootschap onder firma. Naamloze vennootschap.