Benodigd aantal Watts per m3
Reken het zelf het aantal Watts uit dat je nodig hebt. Vermenigvuldig de gewenste temperatuur maal 3,86. Je hebt dan het aantal Watt per kubieke meter.
Vermenigvuldig de inhoud in m3 met dit aantal watt. Een slaapkamer heeft een aanbevolen temperatuur van 18 graden en een benodigd aantal watt per m3 van 70 watt. Gewenste wattage = 20 x 70 watt = 1400 watt.
Het berekenen van het vermogen van een radiator hangt af van drie factoren: De inhoud van de ruimte in m3. De gewenste temperatuur in de woonruimte. De isolatiegraad van het het vertrek.
Kengetallen benodigd verwarmingsvermogen per m2 (hoogte 2,4 meter) 40 W/m2 – Een erg goed geïsoleerde ruimte en andere gunstige factoren zoals minimum ventilatieverlies, oriëntatie op het zuiden.
Bij een normaal woonhuis wordt vaak alleen 25 en 16mm gebruikt. De laatste twee radiatoren aftakken van de 25mm de rest rechtstreeks van de hoofdleiding. Hoeveel radiatoren je aan kunt sluiten is vooral afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren.
- Vermenigvuldig aantal kubieke meters en gewenste temperatuur met het getal 3,86 (een ooit bepaalde factor). Het resultaat is het benodigd aantal watt dat alle radiatoren in deze ruimte samen moeten leveren. Bijvoorbeeld 81 * 22 * 3,86 = 6878 W.
Sommige convectoren hebben een ingebouwde ventilator waardoor ze nog meer warmte kunnen afgeven. Ze zijn zeer geschikt om met lage temperatuur te verwarmen, omdat ze snel warmte leveren. Ze worden ook wel low H2O-radiator of HR-radiator genoemd.
Zelf aan de slag met kubieke meters
Dit is heel makkelijk wanneer je een kamer met rechte hoeken hebt. Meet dan even op hoe breed en hoe lang de vloer is en wat de afstand tussen de vloer en je plafond is. Vermenigvuldig deze drie getallen met elkaar en je ziet direct wat het aantal kubieke meters in jouw kamer is.
Om er zeker van te zijn dat het vermogen van de cv-ketel voldoende is, is het raadzaam het aantal kubieke meters van de woning te berekenen en te vermenigvuldigen met een gemiddelde van 65 Watt. De berekening is hiervoor: Lengte x breedte x hoogte x ± 65 Watt.
1 m³ aardgas komt overeen met gemiddeld 10,2 kWh.
Meer over warmtebehoefte. Om je warmtebehoefte in kWh te bepalen, kun je jouw gasverbruik in m3 te vermenigvuldigen met 10. Wel dien je het verbruik van warm water te corrigeren door 100 m3 gas per persoon van je totale gasverbruik te halen.
Een type 21 radiator heeft 2 platen en 1 convector. Een type 22 radiator heeft 2 platen en 2 convectoren. Een type 33 radiator heeft 3 platen en 3 convectoren.
Bijvoorbeeld: 60 m3 vermenigvuldigd met factor 40 (een gemiddeld warme ruimte) wordt 2400 Watt oftewel 2,4 kW. Om deze ruimte goed te kunnen koelen heb je een aircosysteem met een capaciteit van 2,4 kW nodig. De vuistregel is dus dat je 30 tot 50 Watt koelvermogen per kubieke meter ruimte nodig hebt.
De gemiddelde prijs voor een kilo oud ijzer ligt circa tussen de 0,15 – 0,20 cent. Wanneer je dan een grote radiator hebt, die al snel een kilo of 40 kan wegen, dan is het rekensommetje natuurlijk snel gemaakt. 40 x 0,15 = 6 euro.
Danny: Als je radiotoren rechthoekig en glas zijn dan zou je zeggen hoogte radiator x lengte x 10cm een aantal m3 is.
– Oppervlakte van ramen en buitenmuren (hoe groter het verliesoppervlak, hoe groter het vermogen moet zijn om de ruimte comfortabel te kunnen verwarmen). Gemiddeld genomen heb je voor een woonkamer 50–75 Watt per vierkante meter nodig. Voor een slaapkamer is dat 40-65 Watt en voor een badkamer 65-100 Watt.
1 kilowatt = 1000 watt = 1000 joule per seconde = 1000 J/s = 1 kJ/s. Een paar voorbeelden van energie en vermogen: Een forse stofzuiger heeft soms een vermogen van 1 kW, ofwel 1000 Watt, en verbruikt dus per seconde 1000 joule. Deze stofzuiger verbruikt elk uur dat hij aanstaat 1 kWh.