De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de Ferrero-fabriek in het Belgische Aarlen te eten, omdat de chocolade mogelijk salmonella kan bevatten.
Chocolademaker Ferrero vraagt om zijn bekende Kinder-eieren terug te brengen naar de winkel. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn al 105 salmonellabesmettingen gelinkt aan het eten van o.a. Kinder Surprise, Schokobons, en Kinder Mini Eggs.
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) roept op om geen Kinder Surprise en andere chocolade-eieren van Ferrero te eten. De producten worden gelinkt aan een salmonella-uitbraak in verschillende EU-landen.
Ferrero Rocher 2e update producten. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1). Dit betreft de Belgische fabriek waar Salmonella is in aangetroffen. Alle producten met code startend met L en de cijfers '03' op positie 6 en 7 (L is positie 1).
IJsjes van Twix, Snickers, Bounty, M&M's, maar ook Bicky-sauzen en vandaag Kiri-smeerkaas: allemaal worden ze uit de winkelrekken gehaald vanwege een te hoog gehalte ethyleenoxide, een pesticide. Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Hier kunt u de volledige lijst met teruggeroepen voedingsmiddelen terugvinden.
Ferrero benadrukt dat het in Nederland geen klachten van consumenten heeft ontvangen en dat geen van de producten die het op de markt heeft gebracht positief is getest op salmonella.
Giovanni Ferrero is een telg van de bekende chocoladefamilie Ferrero en staat sinds de dood van zijn vader en broer aan het hoofd van het familiebedrijf. Je kent het bedrijf niet alleen van de snoepjes die zijn naam dragen, de ferrero rocher, maar ook van Nutella, Kinder Chocolade, Mon Chéri, en Tic Tac.
Veiligheidswaarschuwing: melksporen in pure chocolade Ferrero. De chocolade van Grand Ferrero Rocher Dark bevat mogelijk sporen van melk en kan daardoor potentieel gevaarlijk zijn voor mensen met een melkallergie. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Ferrero, het Italiaanse moederbedrijf van Kinder-chocolade, heeft ook in Nederland producten teruggeroepen vanwege een mogelijk verband met een aantal gerapporteerde gevallen van salmonella. Dat meldt het bedrijf woensdagochtend.
Fabrikant Ferrero en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseren een aantal producten van Ferrero voorlopig niet te eten. In Groot-Brittannië en België liepen inmiddels zo'n 70 mensen de salmonellabacterie op na het eten van de chocolade eieren. De bacterie kan een besmettelijke darmziekte veroorzaken.
NVWA adviseert nog steeds geen chocolade uit fabriek te eten
"Zolang deze fabriek op last van onze collega's in België - het FAVV - gesloten is, zal dit advies blijven gelden", laat een woordvoerder van de NVWA weten. Het FAVV bepaalt wanneer de fabriek weer producten mag gaan produceren en verspreiden.
Na verschillende meldingen van salmonellagevallen na het eten van chocolade leidde een onderzoek naar de bron van de besmetting, de Belgische fabriek van Ferrero in Aarlen. Daar wordt onder meer het populaire Kinder Surprise-ei geproduceerd. Begin april was er een terugroepactie voor bepaalde producten.
Buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree beginnen 6 tot 72 uur na inname van besmet voedsel of water.Macroscopisch kan er bloed en slijm bij de ontlasting te zien zijn. Naast de gastro-intestinale klachten kunnen koorts, hoofdpijn en spierpijn optreden.
Ferrero legt prijs zelf op
"Ferrero bepaalt die prijzen, de retailer heeft daar nog weinig over te zeggen. Alleen de allersterkste internationale merken kunnen dat. Die slagkracht heb je alleen maar als je wereldwijd overal hetzelfde product op de markt brengt.
Alle producten van Ferrero op de Nederlandse en Belgische markt zijn geschikt voor de 'Islamische gemeenschap' zoals ze dat noemen. Een uitzondering hierop is Mon Cheri (bevat alcohol). De weipoeder in Ferrero producten bevat stremsel die vrij is van dierlijke oorsprong.
De mogelijkheid bestaat dat Nutella heeft vastgesteld dat de gezondere pasta van Delhaize (zonder palmolie) knaagt aan de verkoop van Nutella in de supermarkten van Delhaize en dat de voedingsgigant daarom beslist heeft om Delhaize aan te vallen op het woord choco', aldus de consumentenorganisatie.
De producent van Kinder-chocola Ferrero roept uit voorzorg verschillende producten terug na meerdere salmonellabesmettingen. Gisteren werd bekend dat twee Nederlandse kinderen zijn besmet met de bacterie.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten om geen enkel Kinder-chocolaatje uit de fabriek te eten.
Toch nemen we deze zaak uiterst serieus, omdat de zorg voor de consument onze hoogste prioriteit heeft. De consumenten worden geadviseerd het product niet te eten.
Er is geen veilige blootstelling
De NVWA is in haar Jaarbeeld 2020 duidelijk over het gevaar van ethyleenoxide. Het probleem volgens de NVWA is dat ethyleenoxide een genotoxische stof is, die kanker kan veroorzaken. Dat betekent dat er geen veilige blootstelling bestaat.
Ethyleenoxide komt bijvoorbeeld voor in producten waarin het bindmiddel johannesbroodpitmeel (E-nummer: E410) is verwerkt. Voorbeelden zijn ijs, crackers en dressings. Het middel is ook aangetroffen in producten met sesam.
De damp van etheenoxide is irriterend voor de ogen, huid en luchtwegen. Een waterige oplossing van de stof kan blaren op de huid veroorzaken. Herhaald of langdurig contact kan de huid gevoelig maken; herhaalde of langdurige inademing kan astma veroorzaken.
In Nederland zijn in april Kinder Surprise en andere producten van het merk Kinder uit de schappen gehaald. Consumenten wordt geadviseerd de chocolaatjes niet te eten. Fabrikant Ferrero trof in februari de salmonellabacterie aan in een installatie.