Sommige stammen lactobacillen, toegediend in de vorm van probiotica, kunnen blaasontsteking en recidieven voorkomen. Planten zoals veenbes, kattensnor of muizenoor hebben antibacteriële eigenschappen en kunnen nuttig blijken om blaasontsteking te behandelen.
Door nieuwe soorten goede bacteriën toe te voegen aan de vaginale flora, kan er een omgeving worden gecreëerd waarin bijvoorbeeld de E-coli niet kan overleven. Ook kunnen probiotica een signaaltje geven aan de cellen van de blaas, om de immuunrespons te versnellen.
Lactobacillus rhamnosus GG is het beste uit de test van TNO gekomen (1). De Microbiol Platinum van Vitals is het best beoordeelde probiotica supplement (2).
Wanneer je eenmaal een blaasontsteking te pakken hebt, helpt het vooral om veel te drinken. Drink minstens 2 liter water per dag. Ook cranberrysap kan helpen om bacteriën in je blaas te bestrijden. Verder kun je paracetamol gebruiken om de pijn te verzachten.
Probiotica bijwerkingen
Probiotica zijn veilig in gebruik en nuttig bij darmklachten, een verlaagde weerstand of na een antibioticakuur. Als je geen klachten hebt en gevarieerd eet, hebben probiotica weinig effect.
Hoelang moet je het gebruiken? Een paar weken probiotica brengt de darmflora niet volledig in balans. Je kunt het daarom het beste een aantal maanden gebruiken. Als de diarree allang voorbij is, kan je darmflora namelijk nog steeds ontregeld zijn.
Kamillethee voor blaasontsteking
Kamillethee staat bekend om zijn diuretische eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het bevorderen van plassen en het reinigen van de blaas. Bovendien heeft kamille een licht ontstekingsremmend effect, waardoor het verlichting kan bieden bij milde blaasontstekingen.
Spoel ook de intieme delen goed af met warm water en 2 lepels zuiveringszout per liter water. Dit kan je doen bij een beginnende blaasontsteking. Mocht dit niet werken, neem dan altijd contact op met je huisarts.
Onderzoekers vermoeden dat D-mannose een uitstekende keuze is voor het behandelen en voorkomen van blaasontstekingen. Doordat de E.colibacterie zich aan de D-Mannose hecht, verlaten de slechte bacteriën je blaas tijdens het plassen. Daarnaast lijkt D-mannose geen vervelende bijeffecten te veroorzaken.
Cranberry's. Deze gezonde vruchtjes dragen bij aan het voorkomen van blaasontsteking en infectie van de urinewegen. Ze bevatten echter ook zuren, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor mensen met aandrangincontinentie.
Vitamine C 500-1000mg zuurt de urine aan en houdt de bacteriën weg. U kunt vitamine C gebruiken ter voorkoming of bij milde, beginnende klachten. Zorg dat u veel drinkt en vaak genoeg uitplast.
Als u last heeft van verstopping of diarree, kunt u eens proberen om probiotica te gebruiken. Het is belangrijk dat u probiotica een aantal weken dagelijks gebruikt, voor een merkbaar effect. De bacteriën in probiotica verlaten uw lichaam namelijk met de ontlasting.
Daarvoor is het handig om ze op de juiste manier te gebruiken. Neem probiotica het liefst 's avonds. Op een nuchtere maag overleven de bacteriën het best, dus neem ze in elk geval niet bij een maaltijd. 's ochtends vroeg mag ook, maar vaak maak je dan al maagzuur aan in afwachting van je ontbijt.
Je darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in je darmen leven. Wanneer dit verstoord raakt, kunnen dus de schadelijke bacteriën de overhand nemen. Dit kan darmklachten geven, zoals verstopping en diarree. Als je hier (regelmatig) last van hebt, kan het de moeite waard zijn om probiotica te proberen.
De bacteriestam Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) is het meest effectief in het voorkomen van antibioticageassocieerde diarree (AGD), bij een minimale dagdosering van 2 miljard kolonievormende eenheden (kve). Het relatieve risico van probiotica versus placebo werd vastgesteld op 0.30 (95% CI 0.16–0.5).
Kefir, de winnaar van de probiotica wedstrijd
Beide zuivelproducten bevatten probiotica, maar kefir bevat meer bacteriën en stammen. Daarnaast houden je spijsvertering en microbioom van onbewerkte en pure voeding, het liefst vezelrijk. Kefir is hier een goed voorbeeld van!
PRObiotica bevordert de bacteriën in de darm (dit zijn de bacteriën zelf) en PREbiotica draagt iets bij aan de bacteriën in de darm. Prebiotica is als het ware de voeding van de bacteriën (want ja, je moet ze wel het juiste eten geven).
Bij vrouwen komt blaasontsteking vaak terug omdat bacteriën vanuit de vagina, via de korte plasbuis, in de blaas komen. Andere oorzaken kunnen zijn: afwijkingen in de vorm van de urinewegen (nier, urineleiders, blaas en plasbuis), stenen, minder gezond vaginaslijmvlies of niet helemaal leegplassen.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Je kunt een week afwachten of de klachten vanzelf overgaan. Krijg je koorts (38 graden of hoger), voel je je ziek of nemen de klachten (na een antibioticakuur) niet af? Bel dan je huisarts. Het is belangrijk om de klachten van een blaasontsteking goed in de gaten te houden.