Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Plaats de gevulde potten in een grote, brede kookpan. Voeg lauwwarm water toe en zorg dat alle potten onder water staan. Breng het water aan de kook en laat 30 minuten koken.
Dan bent u bij Lekkerhoning.nl aan het juiste adres. Wij hebben een groot assortiment aan jampotten in diverse formaten. Onze glazen jampotjes worden geleverd met een draaidekseltje om het potje luchtdicht af te sluiten.
Vul de jampotten zo hoog mogelijk tot de rand. Sluit ze goed af met de deksels. Let op: deze manier van inmaken kan alleen met jam (fruit met geleisuiker of fruit met suiker en pectine) en niet met groente, vlees en fruit. Daarvoor moet u wecken met een weckketel of in een grote pan met water.
Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.
Glazen inmaakpotten (mason jars) zijn ideaal voor het invriezen van etensresten. Het glas is gehard en kan de vriestemperatuur van de vriezer weerstaan. Glazen potten die zijn gekocht met voedsel erin, zijn ook gemaakt van gehard glas en kunnen veilig worden gebruikt om etensresten in te vriezen.
Haal de weckpot na deze tijd met een speciale wecktang uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Een inmaakpot (ook wel steriliseerbokaal of weckpot genoemd) is een glazen pot met een glazen deksel en een ijzeren bevestiging en klipje. Meestal zit er ook nog een oranje gummi bij. Deze gummi heb je niet meer nodig als je de potten voor iets anders gaat gebruiken. De potten heb je in verschillende maten.
In het assortiment van Blokker vind je allerlei weckpotten, van mini weckpotjes tot grote weckpotten. Uiteraard kun je bij ons ook de inmaakringen kopen! Weckpotten kopen? Dat doe je bij Blokker!
Jampotten steriliseren in de magnetron
Laten ze moeilijk los? Week de pot dan eerst in een warm sopje. Was de pot af om ervoor te zorgen dat deze goed schoon is voordat je begint met steriliseren. Plaats de pot in de magnetron en zet deze op de hoogste setting (meestal 1000 watt) gedurende 30-54 secondes aan.
Gebruikte potten maak je schoon met een sopje van warm water en soda. Was de potten in het water of sopje af en spoel ze schoon met heet water. Zeker als je soda gebruikt, moet je de potten goed afspoelen. Leg een schone theedoek klaar en zet daar de potten – ondersteboven – op.
Gebruik voor 1 kilogram schoongemaakt fruit 1 kilogram geleisuiker. Je kunt ook geleisuiker speciaal kopen, daar zit minder suiker in. Tip: je kunt ook pectine-arm fruit combineren met pectinerijk fruit zoals bessen of appel. Dan wordt je jam vanzelf wat dikker.
Glazen potten met schroefdeksel (of jampotten) kunnen voor het inmaken ook gebruikt worden. Vooral als u jam of chutney's inmaakt is een jampot een goede oplossing. Het gebruik van een jampot is mogelijk als u jam inmaakt met geleisuiker. Geleisuiker heeft een bewarende werking en voorkomt dat de jam bederft.
Indien u niet beschikt over een weckketel, kunt u ook wecken in een pan. In principe blijft het op dezelfde wijze gaan. Hou ten alle tijden de potten vrij van de bodem, dit kunt u doen door een weckroostertje onder in de pan te plaatsen maar een opgefrommelde theedoek onderin is ook een mogelijkheid.
Nadelen van wecken
Omdat de gifstof niet kan overleven bij wecktemperaturen boven de 120 graden is dat in de industrie de norm. Het nadeel van deze hoge temperatuur is weer dat de groente vaak veel te zacht wordt. Bij steriliseren in gewoon kokend water van 100 graden is daarom de sterilisatietijd van belang.
Het inmaken van voedsel, ook wel wecken genoemd, is een traditionele manier om levensmiddelen te conserveren in steriele glazen potten. Wecken is een gezonde, zelfgemaakte variant op geconserveerde etenswaren uit de supermarkt.
Zet de inmaakketel aan op de juiste temperatuur. Heb je een volautomaat dan ook op de juiste tijd. In dit geval is dit 90 graden en 30 minuten. De wecktijd begint pas op het moment dat de temperatuur van het water 90 graden is.
Appelmoes, jam of zelfgemaakte marmelade kun je heel goed bewaren in glazen potjes. Ook kun je glazen potten heel goed gebruiken voor het inmaken, wecken of inleggen van (zelf geteelde) groenten en fruit. Maak de glazen potten vooraf goed schoon door ze te laten weken in heet water met soda.
Als u de naald al kokend wil steriliseren, volstaat het om ze 10 minuten lang in kokend water te leggen. Voor een optimaal resultaat, is het aangeraden om ze 30 minuten lang te laten koken met het deksel op de pan.
Zet de pot(ten) in een ruime pan of schaal en giet er kokend water overheen. Let erop dat de potten helemaal onder het water staan. Breng het water opnieuw aan de kook en laat een kwartier koken. Haal de potten voorzichtig met een keukentang uit de pan en laat ze op hun kop op een (eveneens) schone theedoek drogen.
Een geopende pot jam, marmelade, confituur, of gelei, moet je dus in de koelkast bewaren. Natuurlijk wel afdekken met de deksel. Een nog niet geopende pot kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren. Bij sommige soorten zelf gemaakte jam, vaak zonder suiker, wordt aangeraden dit in de koelkast te bewaren.