Een gewoon katoenen shirt neemt het zweet op waardoor je snel afkoelt.Maar een thermoshirt zorgt ervoor dat het zweet weg kan en houdt tegelijk je lichaamswarmte vast. Speciale thermoshirts zijn in in verschillende gradaties en prijzen.
5-15 graden
Een fietsshirt met onderlaag en thermo armstukken (met eventueel een windvest) voldoet ook als bovenkleding. Eronder draag je bibtights of bibshorts met beenstukken. Ook bij deze temperaturen zijn een muts of haarband, handschoenen met dichte vingers en overschoenen aan te raden.
Tussen de 10 en 15 graden draag ik altijd beenstukken. Mijn bovenlijf heeft voldoende aan een thermo met lange mouwen en een dun fietsjack of een dunne thermo met een wat dikker jack. Je kunt ook kiezen voor een fietsshirt met armstukken en daarover heen een jasje met lange mouwen.
Word het je met 14 graden toch te warm dan kun je ze onderweg makkelijk uit trekken en opbergen in je zakje. Mocht je geen zin hebben in 'gedoe' dan is een ¾ broek een goede optie of toch een lange, niet gevoerde broek. Om je lijf warm te houden kun je kiezen voor armstukken of een shirtje met lange mouwen.
Twijfelweer met kleding bij het fietsen
Kies buiten een plek waar je ook kunt zien hoe hard te waait en uit welke richting. 14 graden zonder wind en met zon kan prima zijn voor een korte fietsbroek en bij 19 graden met een koude noordooster wind zonder zon is een lange fietsbroek vaak beter.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
13 - 14 graden kleding: koude tussenseizoenen
Kies dan voor vesten, een comfy trui of een stijlvol shirt met lange mouwen. Wil je liever een jurkje dragen? Ga voor midi of maxi strakke jurkjes. In deze jurkjes blijf je beter warm.
Een ondershirt
Een goed ondershirt voert vocht af, houdt je warm en isoleert. In de zomer werkt een ondershirt juist verkoelend door te zorgen dat de warmte van je huid naar de volgende kledinglaag kan ontsnappen. Het zit bovendien prettiger op je huid dan de bretels van je broek en de rits van je shirt.
Naast een goed winterjack en een lange winter fietsbroek zijn er nog allerlei winter fietskleding accessoires om de winter door te komen op de fiets. Thermokleding, hoofddeksels, fiets sokken en overschoenen zijn allemaal onmisbare kledingstukken voor tijdens jouw mountainbike of racefiets rit in de winter.
Is het kouder, dan is het beter om een lange broek te dragen, een goede baselayer en een shirt met lange mouwen met eventueel een MTB jack. Vergeet ook niet om goede handschoenen, een nekwarmer en eventueel een muts te dragen om je handen en gezicht te beschermen.
Korte broek, zomershirt, zweetshirt
Een ondershirt is altijd aan te raden omdat dit voor een luchtlaag zorg die tijdens hoge temperaturen voor verkoeling zorgt en voor opname van zweet. Draag een fietsshirt met een lange rits zodat je de temperatuur kunt reguleren met het openen of sluiten van de rits.
Volgens dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle hoor je al handschoenen te dragen wanneer het buiten kouder is dan 7 à 8 graden Celsius. "Hoe meer kou en temperatuurschommelingen je kunt voorkomen, hoe beter", legt ze uit aan Eindhovens Dagblad.
10-15 graden
Bij deze temperaturen adviseren wij om altijd arm- en beenstukken te dragen. Daarnaast kan je nu het lange mouwen fietsshirt over je wielershirt heen aantrekken. Ook is het aangenaam om een merino thermo ondershirt te dragen. Deze houdt de warmte beter vast tijdens de inspanning.
In de lente en de zomer kun je vaak met twee laagjes werken. In de winter en herfst lukt het in de meeste gevallen met drie lagen. Hiervoor dien je dan echter wel specifieke kleding te hebben. Een zweetshirt kun je voor verschillende weertypen kopen.
Fietsshirts om mee te wielrennen moeten strak op het lichaam aansluiten en mogen niet gaan wapperen in de wind. Ze hebben een anatomische pasvorm en zijn zo gemaakt dat ze in de fietshouding lekker zitten. Aan de onderzijde en bij de mouwen zitten vaak elastische grippers die voorkomen dat het fietsshirt omhoog kruipt.
Een zweethemd (of zweetshirt) heeft als enige functie om het transpiratievocht zo snel mogelijk van de huid af te voeren. Deze thermoshirts zijn dus altijd zeer dun en gemaakt van een functioneel materiaal zoals polyester, polyamide of polypropyleen.
Een tussenjas of vest dragen bij 10 tot 16 graden
Een tussenjas of lange, gebreide vesten zijn perfect om je lichaam op temperatuur te houden. Bij tussenjassen kun je denken aan een biker jack, leren jas, gewatteerde jas, spijkerjasje of een teddy coat. Maar gebreide vesten zijn vaak net zo lekker.
De meeste volwassenen vinden een temperatuur tussen de 17 en 19 graden prima om zonder jas - maar met trui - naar buiten te gaan. Bij veel kinderen ligt die temperatuur een stukje lager, omdat ze de hele tijd bewegen. Voor hen is 14, 15 of 16 graden vaak al ideaal om zonder jas naar buiten te gaan.
Tussen 0 en 9 graden: (thermo)shirt, shirt met lange mouwen, lange hardloopbroek. Tussen 10 en 17 graden: shirt met korte of lange mouw, driekwart of korte broek. Warmer dan 17 graden: (mouwloos) topje of shirt, short of korte broek en evt. petje en/of zonnebril tegen de felle zon.
Over het algemeen dragen de meeste mensen bij temperaturen onder de 10 graden een winterjas en dan het liefst een lekkere warme winterjas. Hierbij kun je denken aan een gewatteerde parka, een wollen mantel of een kwalitatieve outdoorjas. Ook fijn: een teddy coat of faux fur jas.
Maar om je een richtlijn te geven is het aan te raden om te starten met het dragen van je winterjas als de maximale dagtemperatuur tussen de 10 en 15 graden ligt. Daarbij geldt ook dat hoe hoger de temperatuur is, hoe dunner de kleding onder je winterjas mag zijn.
Een top met lange mouwen en daaroverheen een blazer, spencer of een gilet is perfect als festival outfit koud weer. Lange jumpsuits zijn ook super gaaf als warme festival outfit! Combineer ze met een leuke bumbag en je bent festival proof.