Zien ze er anders uit dan andere planten? Hebben ze een felle kleur of ruiken ze heel sterk, of voelen ze harig aan? Het antwoord is simpel, maar maakt het niet gemakkelijk: nee, giftige planten zijn onherkenbaar. Alle uiterlijke kenmerken die giftige planten hebben, komen ook voor bij niet giftige planten.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Omdat planten overdag licht nodig hebben om hun fotosynthese in gang te zetten, halen zij koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan. Maar 's nachts werkt dit niet, door de afwezigheid van zonlicht verbruiken de planten alleen maar zuurstof. Waardoor het verhaal dat planten in de slaapkamer niet gezond is.
Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop. Dit komt door de Cyanide die in de plant zit.
Veelgestelde vragen over de monnikskap
De monnikskap is inderdaad zeer giftig. De plant behoort tot één van de giftigste op aarde. Als je de monnikskap aanraakt, kan dit zorgen voor blaren. Na deze fase kun je gevoelloosheid en zelfs verlamming ervaren.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Enkele voorbeelden: zeer giftige tuinplanten: blauwe monnikskap (07), doornappel (10), gevlekte aronskelk (11) , goudenregen (05), herfsttijlroos (12), meiklokje (13), oleander (14), papaver (15), taxus (04), cipressen (16), vingerhoedskruid (08)
Het sap van onder nadere Arum, Clematis, Daphne, Hedera, Euphorbia, Rhus, Ruta, Skimmia, (diverse onkruiden), geven een verhoogde kans op huidklachten. Sommige plantensappen zijn fototoxisch.
Bosrank (Clematis)
Alles is giftig. Verschijnselen: huidirritatie, slijmvliesontsteking, maag- en darmstoornissen en blaren.
Welke plant is dodelijk als je er te lang onder zit? Een waterlelie.
Hortensia's
De hortensia is misschien wel de allerbekendste tuinplant, maar minder bekend is dat 'ie giftig is, zowel voor mensen als dieren. Er zit namelijk cyanide in. Je gaat er van braken, krijgt diarree en het heeft effect op de bloedsomloop.
De Hibiscus heeft geen giftige eigenschappen. Zoals bij de meeste sierplanten is het desondanks niet aan te raden om de planten op te eten aangezien ze hier niet voor zijn gekweekt. In bepaalde culturen wordt de bloem wel in salades gebruikt, en deze is dan ook eetbaar.
Alle narcissoorten bevatten lycorine, een giftige alkaloïde. Het zit in de bol en het blad en als je het inneemt krijg je er bijvoorbeeld buikpijn en diarree van. Ook bij aanraking kan de narcis voor problemen zorgen; het sap kan de huid irriteren. Bovendien is de plant giftig voor dieren.
Begonia giftig
Het sap van de Begonia is giftig. Zorg ervoor dat kleine kinderen en dieren het blad niet in kunnen nemen, en vermijd aanraking met het sap. Aanraking kan de huid soms irriteren.
Fijne luchtzuiverende planten om te hebben in je slaapkamer zijn Ficus elastica, Aloë vera, Sansevieria, Dracaena, lepelplant, graslelie en krulvaren.
Aloë Vera kwam als winnaar uit de bus. Deze plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Ideaal voor in de slaapkamer dus.