Dan doe je er goed aan om de Festuca Glauca aan te planten. Deze siergras is blauw van kleur en wordt afhankelijk van de variëteit 15 tot 40 centimeter hoog. Vaak zie je dat de Festuca glauca gecombineerd wordt met wit kleurige hortensia's. De blauwe kleur combineert namelijk er goed met de witte bloemen.
De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.
De beste periode om een hortensia te verplaatsen is in het voorjaar, dus in de maanden maart of april. Echter kan je een hortensia ook verplaatsen in het najaar, in oktober of november.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
Hortensia's prefereren een plaats in de halfschaduw. In de schaduw zullen ze nauwelijks bloeien. In de volle zon is wel een mogelijkheid maar dan moet u erg goed de vochtigheid in de gaten houden. Hortensia's plant u het beste in het voorjaar (maart) of in het najaar (oktober/november).
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Boerenhortensia's (Hydrangea macrophylla)
De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.
Hortensia's groeien het best op een licht zure grond. Als de grond alkalisch is dan wordt het blad van de plant langzaam lichtgeel (chlorose). Als er voldoende voedingsstoffen zoals ijzer aanwezig zijn, is een hogere PH waarde nog wel aanvaardbaar.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Hortensia's staan liever gedeeltelijk in de schaduw en op luchtige plaatsen. Plaatsen volledig in de schaduw zijn ideaal voor de variëteiten: macrophylla, petiolaris, aspera en arborescens. Hortensia's quercifolia en paniculata kunnen zonnige plaatsen verdragen.
Lavendel is mooi te combineren met de buxus. Lavendel vormt ook een mooie combinatie met echinacea. Siergrassen kan je ook combineren met lavendel. Laat je verrassen door de combinatie van lavendel en rozen.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Hortensia die u wel snoeit: eenjarig hout
De soorten Amerikaanse hortensia (Hydrangea arborescens) waaronder de bekende 'Annabelle' en de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) bloeien op eenjarig hout. De bloemknoppen worden gevormd op takjes die in het voorjaar groeien.
Het is een misverstand dat alle hortensia's schaduw willen. Zolang de grond vochtig genoeg is, kan zelfs de bolhortensia (Hydrangea macrophylla) in de volle zon staan.
De Hydrangea macrophylla 'Endless Summer' is een hortensia waar je de hele zomer plezier aan beleeft. Zelf tot aan het begin van de herfst staat deze hortensia nog prachtig in bloei.
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Om te voorkomen dat ze je tuin overschaduwt is het raadzaam haar net na de bloei terug te snoeien. Ook een sneeuwbalhortensia (Strong Annabelle) heeft weinig snoei nodig. Deze hortensia geeft namelijk grotere bloemen als je de takken heel kort terug snoeit.
Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart. Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
Hortensia Annabelle
Hydrangea arborescens Annabelle is een sterke witbloeiende Hortensia met een hele grote bloem. De doorsnede van de bloem kan tot 25 centimeter bedragen. De Hortensia Annabelle is er in nog 2 mooie soorten, een kleinere sterkere soort en een roze soort.
De Endless Summer-hortensia's bloeien het langst. Uit die serie komt bovenstaande Hydrangea macrophylla 'Bailmer'. Klein nadeel is dat ze vrij dunne takken hebben. Bij de spectaculaire Magical-serie blijven de sierblaadjes lang goed die ook nog eens verkleuren tijdens het droogproces.
Het bemesten van de Hortensia doe je twee keer per jaar met een meststof met meer Kali (K). Kali zorgt namelijk voor de mooie rijke bloemen in de plant. Gebruik je een meststof met veel stikstof (N) dan ga je een slappe plant kweken waar de energie niet van naar de bloei van de knop gaat.