Roos ontstaat bij honden wanneer de talgklieren, die zorgen voor de productie van de vetachtige stoffen die de huid beschermen, te veel van die stoffen produceren. De overtollige talg kan de huid irriteren en leiden tot schilfering en loslaten van huidcellen in grotere hoeveelheden dan normaal.
Wat zijn de oplossingen voor roos bij mijn hond? Een complete en goede voeding is een van de beste manieren om de gezondheid van de huid en vacht van de hond optimaal te houden. Voeding die essentiële omega vetzuren bevat, helpt onder andere om de verhoogde schilfering van de hondenhuid tegen te gaan.
De meest voorkomende oorzaak van schilfers bij de hond is een ontoereikende voeding. Je hond heeft namelijk voedingsstoffen (zoals eiwitten) van hoogwaardige kwaliteit nodig en essentiële vetzuren zoals omega 3 en 6. Die laatste kan een hond niet zelf aanmaken, dus moeten ze in hun dieet worden opgenomen.
Roos komt voor bij honden wanneer de talgklieren - degenen die verantwoordelijk zijn voor de productie van de oliën die de huid beschermen en voeden – overmatig beginnen te produceren. De overtollige olie kan de huid irriteren en tot schilfering en huidverlies leiden, in grotere hoeveelheden dan normaal.
Als je hond slechts op enkele plaatsen droge plekjes vertoont, raden we het gebruik van huidzalven en balsems als lokale behandeling aan. Regelmatig borstelen en kammen van de vacht is ook een goede tip om de haren van je hond die extra glans mee te geven. Bovendien vermijd je op die manier de vorming van klitten.
Jeuk hond verzachten
Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.
Heeft uw hond jeuk door een bacteriële huidinfectie? Dan is inzet van antiseptische producten op de huid (shampoo of doekjes) soms voldoende. Is de infectie verder uitgebreid dan wordt de hond, net als bij mensen, behandeld met een antibioticum.
Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.
Klachten die horen bij een allergie voor bijvoorbeeld honden, katten of konijnen zijn jeukende, tranende, branderige of rode ogen, niezen, snotteren, een verstopte of jeukende neus en een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid.
Dus, mag een hond olijfolie eten? Jazeker! Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond.
Schurft bij honden kunt u herkennen aan: veel krabben, uw hond kan zelfs gewicht verliezen omdat de jeuk zo heftig is en het krabben zoveel energie kost. rode plekken, bultjes en korstjes op de huid, deze klachten zitten vooral vaak aan de oren, snoet, ellebogen en hakken. kale plekken in de vacht.
De eerste zichtbare tekenen zijn rode vlekken aan de buik en ellebogen. Symptomen die later voorkomen zijn de jeuk, zelf toegebrachte haarloosheid, roos en verdikking van de huid op de oren en uiteindelijk op het hele lichaam. Om vast te stellen of het om mijten gaat, kan een oppervlakkig stukje huid onderzocht worden.
De vachtmijt (Cheyletiella mijt), ook wel bekend als de schilfermijt of lopende roos leeft in de vacht, op de haren en de huid van de hond. Het vrouwtje hecht haar eitjes vast aan de haren van de hond. Vachtmijten blijven de gehele levenscyclus op hetzelfde dier, de “eigen” gastheer.
Schapenvet met zalmolie is goed voor een gezonde huid en glanzende vacht. Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag.
De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien.
Jeuk en allergische klachten
Allercalm shampoo is jeukstillend voor de gevoelige huid van honden en katten. Het brengt de natuurlijke huidvetten in balans en ondersteunt het herstel van de huid. Allercalm is een natuurlijk product op basis van havermeel. Het kan uitstekend worden gebruikt na bijvoorbeeld een trimbeurt.
Je kan gewoon kant en klare vers vlees voeding (ook wel kvv genoemd) kopen bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een hond kan brood dus wel een beetje verteren. En op zich zijn de vezels goed voor de spijsvertering. Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Parasieten. De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.
Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen.
Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.