Op de website van Cyclus kunnen inwoners hun aanbiedgegevens van het restafval nu dus eenvoudig checken. De informatie wordt elke maand geactualiseerd. De aanbiedgegevens die op de website getoond worden, komen uit de registraties van de software op het inzamelvoertuig of de verzamelcontainer.
De meeste mensen zetten hun grijze container nu ook al 1 keer per 4 weken aan de weg. Heeft u een keer écht teveel restafval? Dan kunt u het tegen betaling kwijt in een ondergrondse container in de buurt.
HVC gaat de ondergrondse containers gemiddeld eens per week legen, afhankelijk hoe snel ze vol zitten. Op dit moment wordt een proef uitgevoerd met een vulgraadsensor. Deze sensor houdt bij hoe vol de container is. Als de container bijna vol is, krijgen de chauffeurs van HVC een seintje om te gaan legen.
Medisch afval
Om te voorkomen dat zij onevenredig worden belast, mogen zij tot 12 keer gratis de grijze container aan de straat zetten.
In de maanden april t/m november is de inzamelfrequentie eens per twee weken. In de maanden december t/m maart wordt de GFT-container een keer per vier weken geleegd.
Is de container niet leeg, of te zwaar om te legen, dan wordt pas op de eerstvolgende inzameldag de groene container opnieuw geleegd. Bij teveel tuinafval adviseren we het afval in een vuilniszak te stoppen en deze dan later in de GFT-container te legen, of uw tuinafval naar een milieustraat te brengen.
Ongekleurde en onbedrukte papieren servetten, tissues en keukenpapier waarmee je voedsel hebt opgedept (bijvoorbeeld bakvet uit een pan of gemorste saus), mogen bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
De tarieven hiervoor moeten nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Het onderwerp staat op 4 november 2021 op de vergaderagenda. De voorgestelde tarieven op een rij. Waar het bij een meerpersoonshuishouden dus om een vast bedrag van 270 euro gaat, geldt voor een eenpersoonshuishouden een tarief van 195 euro.
Hoewel er nog geen tarieven zijn vastgesteld, zal iemand die een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooit straks tussen de 1 en de 2,5 euro per keer kwijt zijn.
Alle huishoudens betalen een vast tarief per jaar. Bezitters van een container van 240 liter of een extra container betalen een hoger vast tarief. Dit vanwege een toeslag. Daarnaast wordt een tarief per aanbieding van container of zak berekend.
Voor een naastplaatsing riskeert u een boete. De ondergrondse containers hebben een vulgraadsensor. We krijgen een melding als de container voor 70% vol zit en komen de container dan legen.
Aannemende dat er net zo veel ongeinteresseerde vervuilers als milieubewuste mensen zijn en het midden evenredig is verdeeld, en de helft van de mensen een kat heeft en iets meer dan 2 keer per week de hele bak verschoont, kom je op gemiddeld ongeveer 33 + 26 = 59 zakken.
Gooi uw afval verpakt in een (vuilnis)zak van maximaal 50 liter in de container. U mag het afval niet los in de container gooien. Met de toegangspas kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week een aantal ondergrondse containers in uw buurt openen om uw afval daarin te storten.
Dat kan verschillende redenen hebben: Uw container stond om 7.30 uur nog niet aan de straat. In dit geval zijn we waarschijnlijk al geweest voordat de container klaar stond, we legen vanaf 7.30 uur. Het is nog geen 20.00 uur.
0,25 euro per kilogram.
Zet de kliko met handvat naar de straat. Zet de kliko's zoveel mogelijk bij elkaar aan één kant van de straat. De kleine (140 liter) mag niet zwaarder dan 50 kg en de grote (240 liter) niet zwaarder dan 75 kg zijn. De deksel moet gesloten zijn.
Voor de plastic en gft container hoeft u niet extra te betalen.
Een GFT-container aanvragen
Elk gezin krijgt een GFT-container van 40 liter of van 140 liter gratis ter beschikking. De container die je gebruikt, blijft eigendom van ILvA en is gekoppeld aan een adres. Bij een verhuis moet hij dus blijven staan.
Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen.
Wat kost het? U kunt wit- en bruingoed gratis afgeven. Bedrijven mogen geen wit- en bruingoed naar de Milieustraat brengen. Zij moeten hun eigen afvoer regelen.
Vier vuilniszakken per gezin buitenzetten is de limiet, maar niet iedereen weet dat.
Doorberekenen van kosten
De afvalbeheerkosten per huishouden waren in 2020 gemiddeld €273. Dit is 8,4% meer dan in 2019. Gemeenten berekenden een deel van de meer te maken kosten door aan hun inwoners. Niet elke gemeente rekent alle kosten door aan de particuliere huishouden.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Wat in de gft-bak mag
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit. Ook vis- en vleesafval zoals mosselschelpen, botjes en graten horen thuis in de groene kliko.
Dit mag allemaal in de groene container: Alle etensrestjes, gekookt, gebakken of rauw: groente, fruit, vis en graten, vlees en botten, pasta, rijst, brood… Kaaskorsten zonder plastic.