*Tenslotte de onderwaterplanten :Dit zijn de zuurstofplanten bij uitstek. Enkele zo voor de vuist opgenoemd zijn: Vederkruis;waterpest;fonteinkruid;hoornblad;waterranonkel.... Alle waterplanten hebben voedingsstoffen nodig.
Het is belangrijk om voldoende zuurstofplanten te voorzien in het vijverwater. Denk maar aan blaasjeskruid, waterpest, waterranonkel (Ranunculus aquatilis) of fonteinkruid (Potamogeton lucens). Ze leven van dezelfde voedingsstoffen als zweefalgen, waardoor de algen minder kans krijgen om te woekeren.
Zuurstofgevende waterplanten zoals waterpest, hoornblad, fonteinkruid en vederkruid, groeien geheel ondergedoken in het water. Het zijn ook flinke groeiers die veel voedingsstoffen opnemen, onmisbaar dus voor een gezonde vijver.
Winterharde soorten zijn kikkerbeet (Hydrocharis morsus-ranae), kroosvaren (Azolla cristata) en waternoot (Trapa natans). Een niet-winterharde soort is de waterhyacinth (Eichhornia crassipes). Waternoot (Trapa natans) is een voorbeeld van een winterharde drijfplant voor de vijver.
Plaats je zuurstofplanten in een vijver met een goede waterkwaliteit (mineraalrijk, dus hard water) en voldoende CO2, dan zullen ze het water helder en algenvrij houden. Over de hoeveelheid zuurstofplanten voor helder water lopen de meningen uiteen, maar een vuistregel is 5 bosjes per 1000 liter water.
Bekende soorten zuurstofplanten, die veel in de vijver worden toegepast, zijn Waterpest, Glanzend fonteinkruid, Gedoornd hoornblad, Bronmos en Aarvederkruid.
Echte waterplant of moerasplant
Echte waterplanten hebben de opwaartse kracht van het water nodig om overeind te blijven. Eenmaal buiten het water zakken ze als een vormloze hoop in elkaar, terwijl moerasplanten stevig zijn “van zichzelf” en ook boven water overeind blijven.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Brood bevat weinig voedingsstoffen en vezels, maar wel veel zetmeel, suiker en zout, waardoor het niet gezond is voor koi. Bovendien kan onverteerd brood in het water leiden tot vervuiling en een negatieve invloed hebben op de waterkwaliteit en de gezondheid van de koi.
Koi's eten eigenlijk bijna alles. Denk aan kleine beestjes, insecten, maar ook algen en planten die zich op de bodem van de vijver bevinden.Ze eten zelfs mensenvoedsel.Van groente en fruit tot granen en garnalen.
Als u vijverplanten planten gaat in de vijver is het het beste om de potten te verwijderen en de wortels van de vijverplant in aarde te zetten. Er is speciale vijveraarde die u hiervoor kunt gebruiken. Vijveraarde is vaak voorzien van de juiste mineralen om groei en bloei te stimuleren.
Waterplanten. In een kleine vijver passen geen grote waterplanten. Kijk goed welke je kiest, je wil geen planten die te snel groeien of gaan woekeren. Watersla, kikkerbeet of een hoge plant zoals de Japanse holpijp passen goed in een kleine vijver.
De niet-winterharde vijverplanten (veel waterlelies bijvoorbeeld) kunnen 's winters niet in de vijver blijven. Daarom is het ook het meest praktisch ze in containers of plantmanden te zetten die u gemakkelijk uit het water kunt halen.De containers moeten met plant en al vorstvrij en koel overwinteren.
Zuurstofgehalte verhogen
Alg wil bij een hoog zuurstofgehalte in het water niet groeien. Het zuurstofgehalte dus zo hoog mogelijk houden en dat heeft zelfs een uitdrijvende werking. Want waar zuurstof zit, kunnen geen stikstof of andere gassen zitten, zoals zwavelwaterstof en methaan uit bronwater.
Een vijver die in balans is, is de beste methode om draadalgen te voorkomen. Let specifiek op de hardheid van je vijverwater (gH van minimaal 10). Draadalgen groeien namelijk goed in zacht vijverwater en waterplanten komen goed uit de verf in hard vijverwater.
Waterpest hoeft niet per ce in de bodem van je aquarium of vijver te staan. Hij zal zich wel wortelen in de bodem maar van een echte wortelstok is geen sprake. Je ziet eerder kleine en korte worteltjes. Laat je Waterpest drijven, dan zullen er wel langere wortels ontstaan die voedingsstoffen uit het water onttrekken.
Water dat in beweging is, door bijvoorbeeld een waterval, regen of wind, neemt meer zuurstof op. Vooral tijdens warme perioden is het essentieel om het water in beweging te houden. Planten en algen nemen 's nachts zuurstof uit het water op, om dit overdag weer geleidelijk terug te geven.
De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onder water. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af.