Naamgeving. De naam orang-oetan is afkomstig van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent.
Het woord orang-oetan komt uit het Maleis. Dat is een taal die in delen van Zuid-oost Azië gesproken wordt, o.a. in Indonesië. Het Maleise woord orang betekent 'mens' en Maleis (h)utan betekent 'bos'. Oerang-oetan betekent dus letterlijk 'bosmens'.
Ze houden vooral veel van fruit, zoals mango´s en vijgen. De vrouwelijke orang-oetan kan maar één keer in de 3 tot 5 jaar bevallen van een jong. Orang-oetans zijn ontzettend sterk. Ze kunnen zich optrekken aan één vinger!
Bovendien kan hij met zijn lange armen van tak naar tak slingeren. Ook het mannetje van de orang-oetan kun je gemakkelijk herkennen: hij heeft heel grote wangen die opzwellen als hij wil roepen. Zijn roep is zo luid en krachtig dat je die enkele kilometers ver in het bos kunt horen!
Orang-oetans maken elke dag twee nesten om in te slapen ('s middags en 's nachts). Die maken ze in bomen.
Orang-oetans verplaatsen zich vooral in de lucht door de middenlaag van de bomen op het eiland Sumatra. Ze eten en slapen in de bomen en kunnen niet zwemmen. Ze gebruiken hun voeten als handen en hun schoudergewrichten en heupen zijn enorm flexibel.
Naast alle vruchten en andere plantaardige stoffen eten orang oetans ook wel eens eieren en jonge vogels die ze uit nesten halen. Heel soms blijken ze zelfs eekhoorns te eten. Zoiets is echter een uitzondering en vlees staat zeker niet regelmatig op hun menu.
Van alle apensoorten zijn gorilla's de grootste en sterkste.
In totaal leven er nog ca. 65.000 in het wild. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw is het leefgebied van de orang-oetan op Sumatra en Borneo sterk afgenomen. Door houtkap, de aanleg van plantages en mijnbouw is bijna 80% van het leefgebied verdwenen.
AMSTERDAM – Hoewel orang-oetans meestal uit de buurt van water blijven, blijken de dieren wel te kunnen zwemmen.
Beide varianten zijn goed. Meervoud: orang-oetangs.
Voortplanting Een Orang-oetan vrouwtje is negen maanden zwanger. Haar kind blijft tot aan de puberteit bij zijn moeder. Orang-oetans planten zich erg langzaam voort. Ze krijgen maar een keer in de acht of negen jaar een jong.
Het bonkige, 117 kilo wegende mannetje Azy consumeerde maar 2000 kcal per dag. Een modale, 80 kilo wegende Homo sapiens met een kantoorbaan en tv-kijken als hobby, kan daarentegen 2700 calorieën per dag consumeren zonder aan te komen.
Intelligentie. Lange tijd is aangenomen dat chimpansees de intelligentste mensapen zijn. Niet dat dat erg belangrijk is maar het is misschien wel tijd om te erkennen dat de orang oetan een bijzonder dier is. Wetenschappers denken dat de orang oetan het denk- en inlevingsvermogen van een kind van 6 heeft.
Gorilla's zijn de grootste, sterkste en zwaarste apen die er bestaan. En zo zien ze er ook uit! Met hun brede borstkas, gespierde nek en lange, gespierde armen zijn het echte krachtpatsers. Gorilla's hebben een zwarte vacht.
De gorillasoort is de grootste gekende apensoort ooit. De apen zouden volgens wetenschappers maar liefst tot 3 meter groot zijn geweest en een slordige 500 kilo wegen.
Orang oetans hebben opvallend lange armen. Een volwassen man heeft een reikwijdte van wel 2,5 meter. Dat terwijl hij zelf maar zo'n 1,5 lang is als hij rechtop staat. Die lange armen komen goed van pas bij het klimmen.
Veel mensen weten niet dat de orang-oetan niet bestaat, maar dat het feitelijk twee verschillende soorten zijn. De Borneose orang-oetan leeft op Borneo (zowel het Maleisische als Indonesische deel), terwijl de Sumatraanse orang-oetan op het Indonesische eiland Sumatra leeft.
Handige voeten. Apenhanden lijken best veel op mensenhanden. Bijna alle apensoorten hebben aan elke hand vijf vingers. Hun duim kunnen ze gemakkelijk bewegen en als ze een tak beetpakken dan grijpen ze met de duim aan de ene kant van de tak en met de andere vier vingers aan de andere kant.
Op het Indonesische eiland Sumatra is een nieuwe orang-oetansoort ontdekt, de tapanuli. De relatief kleine groep leeft in het Batang-Toruwoud en vormt volgens wetenschappers de derde soort van de orang-oetan. Dat blijkt uit een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in Current Biology.
Uit het onderzoek blijkt dat de apen ongeveer net zo zwemmen als wij mensen en een zwak hebben voor de schoolslag. Dat schrijven onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology.
Waar leven chimpansees? Het leefgebied van de chimpansee bestaat vooral uit bossen in Centraal- en West-Afrika. Hij leeft bijna altijd in wouden, maar soms ook in bergbossen en bossavannes.