De Magnesium zorgt voor een diepgroen blad dat de zonnestralen omzet in topvoer voor je planten. Zeker het proberen waard bij peulgewassen koolgewassen, vruchtgewassen, aardappelen en uiteraard bladgewassen. Magnesium kun je ook heel efficiënt toedienen onder de vorm van Magnesiumsulfaat, bitterzout of epsomzout.
Aardappelen, maïs en haver zijn gevoelig voor Mg-gebrek. Magnesiumgebrek komt vooral voor op lichte gronden met een lage pH. Bij een lage pH spoelt de in de grond aanwezige magnesium gemakkelijk uit. De H+ ionen op een grond met een lage pH gaan de opname van de positieve Mg-deeltjes tegen.
Magnesium is mobiel in de plant. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van de groene bladkleurstof van planten (het chlorofyl). Deze bevindt zich in de bladgroenkorrels, de zogeheten chloroplasten. Magnesium is ook onmisbaar voor het enzym in de plant dat ervoor zorgt dat eiwitten gevormd kunnen worden uit aminozuren.
K = Kalium (wordt ook wel Kali genoemd)
Moestuinplanten die wat extra kali willen zijn de planten waarvan je de bol of knol eet (zoals uien, bieten, pastinaken, knolvenkel), en vruchtdragende gewassen (denk aan tomaten, courgettes maar ook aan bessenstruiken en fruitbomen).
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Magnesium zorgt voor de omzetting van vitamine D naar de lichaamseigen, actieve variant. Als er een tekort aan magnesium is dan zal dit proces minder goed functioneren. Zodra mensen veel vitamine D3 toegediend krijgen omdat zij een tekort hebben, dan valt suppletie met magnesium aan te raden.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.
Compost is in principe voor elke plant te gebruiken. Echter moet je wel uitkijken met planten die houden van zure grond (bijv. conifeer). In tegenstelling tot wat vele mensen denken is compost niet zuur.
De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting. Neusrot kan verschillende oorzaken hebben: - Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond). Ook een teveel aan patentkali meststof is nadelig!
Patentkali en kaliumsulfaat zijn 2 meststoffen die veelvuldig gebruikt worden in de preiteelt. Bij patentkali moet men moeten opletten voor verbranding. Dit element wordt door prei in veel mindere mate opgenomen. Het zal daarom niet nodig zijn om jaarlijks grote hoeveelheden kalk te strooien.
De Magnesium zorgt voor een diepgroen blad dat de zonnestralen omzet in topvoer voor je planten. Zeker het proberen waard bij peulgewassen koolgewassen, vruchtgewassen, aardappelen en uiteraard bladgewassen. Magnesium kun je ook heel efficiënt toedienen onder de vorm van Magnesiumsulfaat, bitterzout of epsomzout.
Bitterzout zorgt voor mooie groene takken en verhoogt het weerstandsvermogen. Speciaal te gebruiken tegen magnesiumgebrek bij coniferen en naaldbomen. Bitterzout wordt ook gebruikt bij rozen, tomatenplanten, pepers en paprika's om de planten het hele groeiseizoen in de magnesium te houden.
Thee. Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert. Afgekoelde thee kun je verdunnen met water en bij de kamerplanten gieten.
Het voordeel van kieseriet voor het gazon
Kieseriet wordt veel toegepast bij heesters en coniferen, en kan ook voor het gazon erg goed zijn. Het magnesium zorgt namelijk voor extra bladgroen. Zo bevordert de kieseriet in het gazon de fotosynthese en zorgt zo voor een mooie groene kleur.
Calcium speelt een rol bij de stevigheid van de plant en regelt de pH in de plant. Bij calciumgebrek verschrompelen de bladeren door een gebrekkige structuur van de celwanden. Calciumovermaat resulteert in een hoge bodem-pH en verlaagt de opneembaarheid van essentiële sporenele- menten.
Een flinke bemesting met compost of verteerde stalmest is voldoende om aan de behoefte van een aardappelteelt te voldoen. Aardappels hebben een relatief hoge kalium behoefte. Een te hoge stikstof bemesting kan averechts werken, doordat het loof zich te sterk ontwikkeld ten koste van de knollen.
kalk strooien op aardappelland wordt afgeraden, aardappelen vertonen dan eerder schurftplekken op de schil. Dit is overigens niet gevaarlijk voor de consumptie.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Gedroogde koemest kun je gebruiken voor je gazon, vaste planten en de moestuin. Op arme zandgrond heb je ernaast nog wel iets meer voeding nodig, zoals een aanvullende organische meststof. Je koopt het bij kwekers, tuincentra of online*.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
Je lichaam maakt het mineraal niet zelf aan, dus je zorgt er best voor dat je dagelijkse voeding genoeg magnesium bevat. Gelukkig zijn bepaalde voedingsmiddelen - zoals cacao en pure chocolade, avocado's, bananen, noten, peulvruchten en volkoren granen - rijk aan magnesium.
Magnesium kan dus mogelijk een middel zijn om aderverkalking en daaropvolgende hart- en vaatziekten bij een nierziekte te beperken. Gesteund door de Nierstichting is daarom inmiddels een nieuw project gestart waarin ook bij patiënten de effecten van magnesium worden onderzocht.
Deze groene kruiden zijn bijzonder rijk aan magnesium [24]: Gedroogde koriander (694 per 100 gram) Gedroogde munt (602 mg per 100 gram) Gedroogde dille (451 mg per 100 gram)