Nog een tip is om de tajine voor het eerste gebruik aan de binnenkant van de schaal en de deksel even goed in te vetten met zonnebloemolie. Daarna ongeveer 15-30 minuten op heel laag vuur zetten, zodat de olie in de tajine trekt.
- Het marinadevocht mag vervolgens worden toegevoegd, aanvullen met water totdat alles is ondergedompeld. - Plaats de tajine in de voorverwarmde oven (200 graden) en zet de graden nu op 120. Dit geheel ongeveer 4 uur laten sudderen. Af en toe even doorroeren.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De eerste keer dat je een Marokkaanse tajine van aardewerk gebruikt moet deze eerst 24 uur weken in een waterbad. Daarna laat je de tajine voor ieder gebruik 1 uur weken. Dit is noodzakelijk om de warmtegeleiding beter te laten verlopen. Anders is de kans groot dat de tajine kapot springt.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
Nog een verschil in tajines is het luchtgaatje aan de bovenkant. Sommige tajines beschikken erover, andere weer niet.
Tagines worden meestal op het fornuis of op de kookplaat gebruikt, maar zijn ook geschikt voor gebruik in de oven. Gebruik een vlamverdeler bij het koken op een kookplaat, zowel op gas als inductie. De vlamverdeler zorgt dat de tajine niet breekt bij gebruik, wat het geval kan zijn bijn keramiek en aardewerk.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Voor het eerste gebruik raden we je aan de tajine 24 uur in water te weken. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur.
Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken." Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!
Een tajine is eigenlijk een soort pan. Door de tuitvormige deksel slaat de condens tijdens het koken neer op het materiaal, waardoor de ingrediënten sappig blijven en de meeste smaken worden behouden.
Een goede tajine kun je al kopen vanaf ongeveer €50. Maar je er zijn ook modellen te kopen die wel tot meer dan €350 kosten. Let er op dus goed op. Deze duurde modellen zijn vaak van Le Creuset en zijn gemaakt van het dure materiaal gietijzer.
Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor koken op inductie, denk bijvoorbeeld aan een gietijzeren braadpan of grillpan of koekenpan. Plaatstaal heeft als hoofdbestanddelen ijzer en koolstof en is dus ook ferromagnetisch en zeer geschikt als materiaal voor pannen voor inductiekoken.
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken. De tajine wordt vooral voor stoofpotten gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, koelt af en loopt weer terug in de schaal.
Een tajine (Arabisch: طاجين, Berbers: ⵟⴰⵊⵉⵏ) is oorspronkelijk een aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse keuken en kent haar oorsprong in de Berberse keuken.
Een tajine is een traditionele Marokkaanse aardewerken stoofpot. De tajine komt oorspronkelijk van de Nomaden uit Noord-Afrika en het Midden Oosten. Deze Nomaden trokken van gebied naar gebied en hadden niet de luxe van een mobiele keuken. Het meenemen van een keuken achterop de kameel was geen optie.
Een alternatief voor de tajine is een braadpan met dikke bodem en een goed sluitende deksel.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
De Marokkaanse kruiden kennen een erg grote verscheidenheid doorheen de vele typische gerechten. Gedroogde gember, komijn, zout, zwarte peper en kurkuma zijn een mengsel die u nagenoeg in elk tajine en couscous zal aantreffen. Komijn wordt in bijna elk Marokkaanse gerecht gebruikt.