Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
In principe kun je blauweregen het hele jaar planten, behalve als het vriest. Dan is de grond namelijk te hard voor de plant om goed te kunnen wortelen waardoor ze geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast kun je de echt hete periodes in de zomer ook beter even voorbij laten gaan.
Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar van de Wisteria gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit. In dat geval is er meestal sprake van een zaailing, vaak van Wisteria floribunda. Daarom is het belangrijk om een goed benaamde plant aan te schaffen, dan ben je zeker van een rijke bloei.
Opbinden van de Wisteria
De Wisteria Sinensis is niet zelfhechtend, dus moet je deze geleiden. Dit kan langs een muur of over een pergola. Daar de plant een redelijk gewicht kan krijgen moet de pergola wel stevig zijn.
Combinaties van klimplanten
Klimplanten zijn ook prima te combineren. Een klassieker is de Clematis gecombineerd met de klimroos (bijvoorbeeld Clematis Multi Blue/blauw met de klimroos New Dawn/roze). Maar ook Clematis gecombineerd met de Toscaanse Jasmijn biedt vele mogelijkheden.
De Chinese blauwe regen – wisteria sinensis: deze soort is linkswindend. De wisteria sinensis profilic is hier de meest bekende van, hij bloeit uitbundig met lange, lilablauwe bloemtrossen. De Japanse blauweregen – wisteria floribunda, in het Japans Fuji genoemd.
De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn.
Hoe vaak moet je blauwe regen snoeien? Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen.
Blauwe regen voeden
Blauwe regen is een erg sterke klimplant. Voor een stukje extra stevigheid is het verstandig om in het voorjaar extra voeding toe te dienen. Je verstevigt zo de stengels en je bevordert ook de ontwikkeling van bloemknoppen. En hoe meer bloemen je zo hebt, hoe mooier de blauwe regen zal zijn.
Je blauwe regen bloeit niet? Dat kan, want de Chinese blauweregen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten. De bloeitijd van Wisteria sinensis is mei tot juni, maar er kan een tweede bloei in september plaatsvinden.
Blauweregen standplaats
De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk.
Dit doet u in de zomer nadat de plant is uitgebloeid en in het vroege voorjaar. Na de bloei in de periode juli en augustus zijn de zijtakken van de blauwe regen flink uitgelopen, en u kunt deze dan tot op zo'n 30 à 40 centimeter terugsnoeien. Dit zorgt ervoor dat de plant de winter goed door komt.
Om een rijke bloei te krijgen, moeten wisteria's twee keer per jaar worden gesnoeid – twee maanden na de bloei (augustus) en aan het eind van de winter (februari). De eenvoudigste aanpak is om een paar lange takken horizontaal vast te binden langs de muur of de pergola waar de plant tegenaan groeit.
De Wisteria zijn snelgroeiende klimplanten die tot wel 2 meter per jaar kunnen groeien.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid.
Wisteria is een bladverliezende klimplant, die zeer krachtig groeit en bovenal zeer geliefd is om zijn elegante, hangende tuilen met bloemen. Het kleurenpalet van de bloemen varieert van lichtroze, purper, lavendelblauw tot wit.
De bloemen van Wisteria sinensis 'Prolific' winnen het qua geur en Wisteria floribunda 'Royal Purple' heeft de blauwste. Welke blauweregen je ook kiest, je rekent op een overvloed van bloemen in deze tijd van het jaar.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
Hedera Helix - Klimop
De (struik) klimop kan natuurlijk niet missen in dit rijtje. Deze snelgroeiende en zelfhechtende plant is misschien wel de meest bekende klimmer aller tijden. Hedera is groenblijvend en zorgt dus jaarrond voor kleur in de tuin.
Snoei dus nu geen Clematis montana (die prachtige lichtroze wolk, vaak al in april), Clematis alpina (die lieflijk knikkende blauwe klokjes) en Clematis armandii, die al in januari bloeit. Die drie snoei je na de bloei.