Welke planten zijn geluiddempend? Grote planten met grote bladeren dempen het geluid het beste en zijn daarom goede akoestische planten. Denk hierbij aan de Ficus Lyrata, Ficus Robusta, Philodendron, Scindapus en Strelitzia. Ook een divider plantenbak met bladplanten zorgt voor een betere geluiddemping.
Een bredere haag of struik dempt meer geluid. Helaas gaat dit natuurlijk ten koste van je tuin oppervlak. Als je wel de ruimte hebt is dat zeker de moeite waard. Een mooiere oplossing voor een kleine tuin is om te kiezen voor een wat smallere haag en daarvoor nog een aantal grote en volle struiken te planten.
Ruisende beplanting als riet, populieren of bamboe produceren een door ons als prettig ervaren geluid. Ook kan beplanting zangvogels aantrekken. Het overige lawaai is nog steeds aanwezig, maar wordt door deze natuurlijke geluiden gemaskeerd en is daardoor minder opvallend.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen. Als laatste werken ook planten als een goed absorbeermiddel om geluidsoverlast te voorkomen!
Voorbeelden van geluidsabsorberende materialen (trillingsdemping): gordijnen, tapijt, steenwol/glaswol, stoffen stoelzittingen, gaatjesplafonds, suskasten. Er zijn verschillende soorten materiaal die het geluid kunnen absorberen, bijvoorbeeld: - een poreuze laag (steenwol, textiellaag e.d.) - een absorberend paneel.
Hoe op te lossen? Maak een isolerende schutting van zwaar materiaal (bijvoorbeeld watervast betonplex, baksteen of perspex). Maak deze schutting zo hoog mogelijk. Om geluid buiten uw tuin te houden heeft u dus geen akoestische panelen in uw tuin nodig.
Een zacht oppervlak (denk bijvoorbeeld aan een grasmat) dempt geluid beter dan een hard of glad oppervlak (bijvoorbeeld bestrating of het wateroppervlak van een vijver). Geluid van hoge frequentie wordt ook beter gedempt (door lucht) dan lage tonen (lange golven).
De beste geluidswerende schutting die je kunt plaatsen is een cocos schutting. Deze bestaat uit de harde vezels van de bast van een kokosnoot en heeft eigenlijk dezelfde eigenschappen als tropisch hardhout.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Probeer dan om meer groen in je leven te brengen, bijvoorbeeld door je oude schutting te vervangen met een hedera (klimop) haag. Naast dat planten een lust voor het oog zijn, doen ze het ook goed bij je oren. Planten zijn namelijk ontzettend goed in het dempen van geluid. Eén enkele boom kan al tot 10 Db geluid dempen.
Schakel de buurtbemiddeling in
Kom je er samen met je buren niet uit? Schakel dan de buurtbemiddeling in. In veel grote steden kun je vrijwilligers van de buurtbemiddeling om advies vragen. Deze kunnen het gesprek begeleiden en zoeken naar een oplossing tussen de partijen.
Minerale wollen zoals glaswol of steenwol zijn ook voor geluidsisolatie de beste keuze. Deze isolatiematerialen staan namelijk bekend om hun open structuur, wat ervoor zorgt dat geluid gemakkelijk opgenomen kan worden. Naast glaswol en steenwol hebben ook EPS en PIR goede geluidsisolerende eigenschappen.
Absoluut kun je daar aan wennen. Vrij snel zelfs ; enkele dagen is vaak genoeg. Maar : hoe regelmatiger (en mechanischer) het geluid, hoe makkelijker dat gaat. Zo wen je aan een tikkende klok of voortdurend voorbij razende auto's makkelijker dan aan een om de zoveel tijd voorbijrijdende trein.
De materialen zijn poreus en dus licht (glaswol, rotswol, plastiekschuim, geëxpandeerde houten platen, …) en worden gekenmerkt door een zeer hoge absorptie bij hoge frequenties.
Struiken en bomen houden geluid tegen ook doordat ze zelf vooral bij wind geluid produceren wat het verkeersgeluid filtert. Denk maar aan Bamboe of Populus tremula de Ratelpopulier en ruisende grassoorten. En ook een wal Eleagnus ebbingei of olijfwilg met glanzend donkergroen blad met grijze onderkant wil helpen.
Om geluid te dempen maak je beter alle barsten, spleten en luchtgaten luchtdicht. Ook massieve, zware bouwmaterialen houden luchtgeluid beter tegen dan dunne, lichte materialen. Het gebruik van zware materialen is echter niet altijd mogelijk en wordt snel een dure oplossing. Hoe hou ik straatlawaai buiten?
Woon je aan een spoorweg of een hele drukke straat? Het glas en het profiel van je ramen kunnen voor een wereld van verschil zorgen. Kies goed isolerend materiaal voor de profielen en kozijnen van je raamwerk. Zowel dubbel glas of hoogrendementsglas absorberen veel lawaai en dempen daardoor een pak geluid.
Wil je een zelf een geluidsscherm plaatsen, dan kun je al vanaf € 100,- per m2 een Greenwall kopen. Wil je dat wij hem voor je plaatsen, de eventuele palen zetten en de Greenwall van planten voorzien en de boel netjes voorbereiden en afwerken, dan mag je uitgaan van een m2-prijs van ca. € 250,-.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
Bij het absorberen van geluid worden de geluidsgolven opgenomen in het absorberend materiaal. Een deel van het geluid wordt omgezet in warmte, de rest kaatst terug in de ruimte. Geluidsabsorberende materialen zijn poreus (je kan er door blazen). Zo wordt het geluid voor een deel geabsorbeerd.
Ultrageluid of ultrasoon geluid is geluid waarvan de frequentie te hoog is om gehoord te worden door het menselijk oor. Het ultrasone geluidsgebied begint vanaf ongeveer 20.000 hertz (20 kHz) en loopt tot 800 miljoen hertz (800 MHz).