Kamerplanten die goed tegen kou en tocht kunnen
Kamerplanten die goed tegen lage temperatuur kunnen zijn de Sansevieria en de ZZ-plant (Zamioculcas zamiifolia). Dit zijn sterke planten die alles wel prima vinden. Maar denk ook aan een Yucca of Dracaena.
Zet een Spathiphyllum nooit op de tocht, dus laat ook geen deur van een kamer openstaan als je daar het raam opent om te luchten. Zorg dat de wortelkluit in de pot niet uitdroogt. In het oerwoud is de lucht vochtig. Vernevel daarom zo nu en dan (vooral 's winters als de lucht droog is) water over het blad.
De juiste verzorging
Om dit te verbeteren kun je regelmatig plantenvoeding aan het water toevoegen. Ook de juiste plaatsing is voor deze plant belangrijk. Hij heeft namelijk voldoende warmte nodig, maar kan niet tegen de volle zon of een plekje bij de verwarming. Ook tocht is iets waar deze plant niet echt van houdt.
Slechts hele koele standplaatsen onder de 15° C in combinatie met opgehoopt vocht in de grond zorgen voor een inzettende rotting van de plant en eindigen het plantenleven. Ook tocht, vooral in de winter is niet bevorderlijk.
Bij te weinig licht wordt de bladgroei net afgeremd. Hoewel de Yucca een sterke plant is, houdt hij niet van tocht en warmtebronnen. Plaats hem bij voorkeur dus niet naast een verwarming of kachel.
Cactussen en vetplanten
Daarmee zijn cactussen en vetplantjes de ideale keuze als je op zoek bent naar een kamerplant die wel tegen de kou kan. Houd er wel rekening mee dat je deze binnenplantjes in de winter erg droog laat staan.
Vermijd tocht en grote temperatuurschommelingen
Dit leidt er namelijk toe dat de wortels gaan rotten en je kamerplant dood gaat. Zolang de grond niet droog aanvoelt, hoef je geen water te geven.
Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar uit de volle zon. De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° graden Celsius. Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.
De Yucca is een makkelijk kamerplant, omdat de plant water opslaat in de stam en je hierdoor de plant weinig water hoeft te geven. De plant staat verder het liefst op een standplaats met veel licht. De Yucca is niet vorstbestendig, dus minder geschikt voor buiten.
4 | Monstera
Deze weelderige vriend groeit snel, is gemakkelijk te verzorgen én doet het goed in een donker hoekje.
Je Monstera vindt het heerlijk op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg er daarom voor dat de Monstera niet in direct zonlicht staat, maar wel op een lichte plek. Twee meter van een raam op het oosten, westen of noorden is perfect.
Capi Capi | Spathiphyllum
Net zoals andere kamerplanten zal de Lepelplant na ongeveer drie jaar te groot worden voor de pot. Als het eerder moet gebeuren, zult u het merken aan de vertraagde groei van de plant.
Lepelplant (Spathiphyllum Sweet Lauretta)
De Lepelplant is de alleskunner onder de luchtzuiverende kamerplanten. Hij breekt namelijk de meest voorkomende giftige stoffen af, waaronder xyleen en ammonia en formaldehyde.
Zet 'm alleen niet in ruimte waar helemaal geen licht is, hij heeft wel wat zonlicht nodig. In de zomer kan je de Sansevieria gerust buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat de grond goed vochtig blijft. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.
De gatenplant doet het goed op een plek met minder zonlicht. Zet de plant op een plek in de (half)schaduw. Vermijd direct zonlicht, vooral in de warme zomermaanden. De plant krijgt te weinig licht, wanneer je in de winter geelbruine vlekken in het blad ziet komen.