Deze plant overleeft eigenlijk elke situatie. De vrouwentong bestaat uit allerlei mooie lange bladeren die omhoog groeien, bovendien beschikt de vrouwentong over zeer sterke luchtzuiverende eigenschappen. De vrouwentong heeft echt maar een klein beetje water nodig, zelfs in warme maanden.
Hoe langer je weggaat, hoe meer je planten je zullen missen. Althans, de meeste van hen. Vetplanten vinden het bijvoorbeeld prima als je langer dan een week weggaat, maar bloeiende planten zullen daar minder blij mee zijn. Die kunnen namelijk echt niet langer een/twee weken zonder verzorging.
Jouw planten kunnen namelijk prima een weekend zonder water. Grote kans dat jij met een normale werkweek je planten ook niet elke dag water geeft, toch? (mocht je dit wel doen, dan zijn deze planten die bijna niet kunnen verdrinken misschien wel iets voor jou).
Hoe geef je planten water als je op vakantie bent?
Zet bijvoorbeeld een jerrycan met water naast jouw planten met uit de dop een aantal dikke draadjes. Deze draadjes slurpen als het ware het water op. Die kan je dan vervolgens in de grond van jouw plant steken, zodat ze de hele tijd een (langzame) stroom aan water krijgen.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Op een balkon kunnen winterharde vaste planten in een pot worden gehouden, waardoor de groei ingeperkt wordt, maar de weelderige groei van bloemen niet minder wordt. Een aantal sterke vaste planten voor in potten op het balkon zijn Crocosmia, Fuchsia, Kattenkruid en Mexicaanse Madeliefjes.
De planten die in water groeien hebben een ander soort wortels. Dit komt doordat water minder zuurstof bevat dan potgrond. Via zijn wortels voelt een uitgedroogde plant perfect aan wanneer er weer water nodig is. En zo heb jij nooit meer twijfels of je je plant nu wel of geen water hebt gegeven.
Hoe werkt het? Een plant irrigator in de vorm van een waterbol vul je met water en steek je stevig in de aarde naast de kamerplant. De irrigator geeft het water vervolgens beetje bij beetje af. Op deze manier drinken planten alleen wanneer ze dorst hebben en krijgen ze precies genoeg water binnen.
Idealiter werkt de bol zo: je vult hem met water en steekt hem in de grond. Doordat er grond voor de opening van de bol komt, loopt deze niet direct leeg. De grond neemt wat vocht op, maar omdat er geen nieuwe lucht in de bol komt ontstaat er een klein vacuüm, wat ervoor zorgt dat de bol niet meteen leeg loopt.