1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Een echte topper is tijm. De etherische olie ervan werkt bacteriedodend en lost de slijmen op. Veel mensen hebben het in huis als keukenkruid. Dus als je plots voelt dat je luchtwegen wat ondersteuning nodig hebben, neem je gewoon het potje tijm uit de keukenkast en maak je er kruidenthee van.
Goudpalm
De Areca palm, staat op de eerste plaats in de GroenRijk Top 10 luchtzuiverende planten, omdat deze palm als beste de lucht zuivert.
Longzuiverende voeding
Ingrediënten zoals oregano, sinaasappelschillen, zoethout, eucalyptus en pepermunt reinigen de longen en zijn makkelijk te vinden. Chlorella en koriander helpen bij het verwijderen van zware metalen uit je lichaam.
Iedereen die de longcapaciteit wil vergroten, doet er goed aan om fruit met veel antioxidanten te eten, zoals banaan en appel. Ook tomaten zorgen voor een betere longfunctie, zo blijkt uit recent Duits onderzoek.
Koningskaars. De bladeren en de bloemen van de koningskaars bezitten actieve elementen die de longen sterker maken en reinigen. Natuurlijke aftreksels van koningskaars stimuleren de afvoer van gifstoffen. Tegelijkertijd houden ze ook de overmatige productie van slijm en ontstekingen onder controle.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Oregano kan het lichaam beschermen tegen vrije radicalen door de grote hoeveelheid antioxidanten. Daardoor heeft het kruiden een positieve invloed op je immuunsysteem. De gedroogde kruiden hebben ook een antibacteriële werking waardoor minder klachten aan luchtwegen en longen ontstaan.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u acetylcysteïne gebruiken. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn algen de grootste producent van zuurstof. Tussen de 70 en 80 procent van de zuurstof wordt geproduceerd door algen.
Zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten van algen. Wanneer deze planten in een vijver staan, zullen ze planten bij hun groei de voedingsstoffen (stikstofverbindingen) die in het water zitten opnemen. Hierdoor wordt het water weer voedselarmer en kunnen algen niet, of veel minder, groeien.
Meestal hebben planten zonlicht nodig voor de fotosynthese; dat is het proces om koolstofdioxide om te zetten naar zuurstof. Maar er zijn ook planten die juist in het donker zuurstof afgeven zoals de Sansevieria, Aloë vera en Kalanchoë.
Aloë vera staat vooral bekend als geneeskrachtige plant en wordt veel gebruikt in verzorgings- en geneesproducten. Dit is een echte topplant, want hij is ook luchtzuiverend en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft de plant maar eens in de twee weken een klein beetje water te geven.
Zet zoveel mogelijk ramen open, ook overdag. Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Hoeveel zuurstof leveren planten op? Dit is iets wat moeilijk te zeggen is. Het hangt namelijk af van de soort plant, het soort bladeren, temperatuur in huis, hoeveelheid zonlicht, hoe vaak ze water krijgen, et cetera. Bedenk je dus dat een plant niet dé oplossing is om het zuurstofgehalte in huis op te krikken.
In veel gevallen zorgen hete vloeistoffen ervoor dat je makkelijk gaat ademen bij astma, zwarte thee blijkt bijzonder heilzaam te zijn bij deze longziekte. Door het regelmatig drinken van deze thee worden je bronchiën verwijd en dat zorgt dat astmapatiënten weer makkelijker kunnen ademhalen.
Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.