Slachtschapen eerste kwaliteit: €125 tot €165 (+€2,50). Tweede kwaliteit: €65 tot €125 (+€2,50). Ooien tot 20 kg: €105 tot €115 (+€2,50). Boven 20 kg: €115 tot €130 (+€2,50).
Een schaap kopen kost 50 tot 650 euro. De prijs hangt sterk af van het ras en de leeftijd van het dier. De grootste kosten zijn de weide met omheining en de stal: Een stal kost ongeveer 2000 euro.
Gemiddelde prijzen van slachtlammeren
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kg brengen momenteel gemiddeld €107,89 op, voor zwaardere dieren is dat €127,26. Bij de rammen liggen de gemiddelde prijzen op €133,36 (tot 22 kg), €146,64 (22 tot 25 kg) en €155 (boven 25 kg).
Ooien tot 20 kg: €92,50 tot €97,50. Ooien boven 20 kg: €100 tot €107,50. Rammen tot 22 kg: €100 tot €110. Rammen van 22 tot 25 kg: €110 tot €120.
Staat je huis, zoals het meest gangbaar is, in woongebied? En staat ook de bijhorende stal in hetzelfde gebied? Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig.
Het Offerfeest is het feest van het offer van Ibrahim. Iedere moslim die er geld voor heeft slacht op de eerste dag van het Offerfeest een schaap - en dat is niet goedkoop (ca. € 300).
Ooien met een slachtgewicht tot 20 kilo brengen 112,50 tot 142,50 euro op. Rammen tot 22 kilo gaan voor 127,50 tot 152,50 euro weg en voor rammen zwaarder dan 25 kilo wordt 142,50 tot 162,50 euro betaald. De prijzen gelden op de verzamelplaats in Leeuwarden.
Na zo'n drie tot vier maanden bij hun moeder, worden de lammetjes bij leeftijdsgenoten in groepen gezet. Als ze vier tot twaalf maanden oud zijn gaan ze naar de slacht.
Een lam dat voor de slacht wordt aangeboden heeft doorgaans een gewicht van tussen de 30 en 40 kilo. Dat levert ongeveer 15 tot 20 kilo vlees op.
Kan het houden van schapen winstgevend zijn voor een boer? Natuurlijk kan het houden van schapen winstgevend zijn, maar op middelgrote tot grote schaal. Honderdduizenden mensen wereldwijd verdienen hun kost met een schapenhouderij.
Schapen zijn kuddedieren. Als ze alleen gehouden worden, zonder soortgenoten, zullen ze vereenzamen. Het is dus altijd zaak om schapen in een groep te houden. Schapen zijn echte grazers en moeten daarom altijd voldoende weiland tot hun beschikking hebben.
25 gram per kg lichaamsgewicht per dag geven aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer), omdat ze meer nodig hebben; Zogende dieren hebben zelfs nog meer nodig, hier geldt als richtlijn: ca. 40 gram per kg lichaamsgewicht per dag aan totale voeropname (waarvan 75% ruwvoer).
Voor de staloppervlakte reken je minstens 1,5 tot 2 m² per schaap, liever 4 m². Verder zorg je voor extra ruimte om (uitneembare) aflamhokjes te plaatsen. Reken daarvoor 2 tot 4 m² per hok. Zorg dat de hokjes altijd in verbinding staan met de kudde, zodat ooi en lam hun soortgenoten blijven zien.
Huisvesting van schapen
Gemiddeld kan men 10 tot 15 schapen per hectare plaatsen. Dit komt neer op ongeveer 700-1000 vierkante meter per schaap. Één schaap heeft dus 700 à 1000m² grasoppervlakte nodig. De beschikbare oppervlakte hangt natuurlijk af van hoeveel aanvullend voer er wordt verstrekt aan de dieren.
“Een schaap kost tussen de 500 en 1000 euro.” Dat is voor mensen met een gemiddeld salaris van 200 euro per maand veel geld.
Op de vierde dag wordt niet meer geofferd. Daarnaast dient het slachten overdag te gebeuren en niet 's avonds[5] vanwege de volgende woorden van Allah (interpretatie van de betekenis): “En (zodat) zij de Naam van Allah op de bekende dagen zullen uitspreken (als dank) voor de veedieren waarmee Hij hen heeft voorzien.”
Moslims moeten tijdens het Offerfeest een schaap slachten, behalve als het echt niet anders kan. Dat heeft de Raad van moslimtheologen beslist. Als het niet mogelijk is om hier te slachten, kunnen moslims een volmacht geven om in het buitenland een schaap te laten slachten of mogen ze gewoon gaan bidden in de moskee.
Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees.
536.900 schapen. 136.900 geiten. 5.100 'overig pluimvee' 2.500 eenhoevigen.
Schapen mogen alle groenten eten behalve broccoli, bloemkool, kool, spruitjes, boerenkool, koolrabi, rapen, koolraap, radijs, mosterd, waterkers, andijvie, rucola, spinazie, selderij, komkommers, aubergines, paprika's, tomaten, uien, knoflook, prei, bieslook, sjalotten, gember, mierikswortel, rabarber, venkel, ...
Het gemiddelde per dag ligt daardoor ook elke maand ongeveer gelijk en schommelt tussen de 1,6 en 1,8 miljoen. Ook de voorlopige cijfers van 2018 (waarin de maan december ontbreekt) laten eenzelfde beeld zien. Het aantal slachtingen in elf maanden komt uit op 593 miljoen, dat is gemiddeld zo'n 1,8 miljoen per dag.
Schapen worden niet zwaarder als ze in de regen staan. Dit komt omdat er in het wol van een schaap wolvet (lanoline) inzit. Door het wolvet gaat het water langs zijn vacht en blijft het niet zitten. Zo wordt het schaap niet nat.
Een schaap moet minstens zes maanden oud zijn van de koran. Maar het Offerfeest zou dit jaar in een periode vallen dat er vooral schapen van tussen de vijf en zeven maanden beschikbaar zijn.
Moslims offeren het schaap vanwege Ibrahim, een belangrijk persoon uit de Islam. Hij werd door Allah gevraagd om zijn zoon te offeren. Hierdoor kon hij laten zien hoe trouw hij was aan zijn geloof. Maar net op het moment dat Ibrahim het mes in zijn zoon wilde steken, hield Allah hem tegen.