Heeft u een dakterras of overdekt balkon: dan kiest men vaak een lichtere houtsoort zoals Lariks, Grenen en vuren (ook in verband met de dakbelasting). Bij houten steigers rond het water raden we duurzaamheidsklasse 1 planken aan, want deze zijn beter bestand tegen vocht.
Siberische Lariks, Europese Eik en Kastanje zijn allen prima geschikte houtsoorten om een duurzaam en stijlvol terras mee te maken. Europese Eik en Kastanje hebben een duurzaamheidsklasse 2 en vergrijzen net zo mooi als tropische houtsoorten. Kastanje is bovendien ook vocht- en schimmelbestendig.
Uw dakterras kunt u bekleden met terrastegels van hout of composiet, houten vlonderplanken of kunststof composiet terrasplanken.
Het beste hout voor uw dakterras is een houtsoort met duurzaamheidsklasse 1. Enkele voorbeelden hiervan zijn Padouk, Bamboe of Accoya terrasplanken.
Composiet, Accoya en Bankirai zijn aan te raden en altijd van hoge kwaliteit in duurzaamheid. Alternatieven voor minder duurzame soorten zijn Grenen of Douglas vlonderplanken. Het is wel in alle gevallen slim om een houten vlonder direct na aanleg met speciale middelen te behandelen.
Denk hierbij aan zand, grind, schelpen of beton. De ondergrond die je kiest is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je locatie, het klimaat en de bodemgesteldheid. Wij werpen even een blik op twee populaire materialen. Tip: leg ongeacht van je materiaal een anti-worteldoek onder je vlonder.
Voor vlonder met een dynamisch aanzicht gebruikt u vlonderplanken met groeven. Deze planken worden steeds minder gebruikt, vooral omdat ze onterecht bekend staan als anti-slip. In de groeven blijft namelijk makkelijk water en vuil staan, wat de perfecte omstandigheden voor algengroei creëert.
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Voor vlonders in de tuin of bij de woning adviseren we minimaal 21 mm dikte te kiezen. Voor intensief gebruik en houten steigers bij het water adviseren we 28 mm hardhouten vlonderplanken dikte te kiezen. Voor bruggen en trappen hebben we tot slot nog bijzondere diktematen zoals 38 en 45 mm.
Het is niet zo dat een dakterras zomaar op ieder plat dak kan worden toegepast. De vloer van een dakterras dient namelijk een bepaalde sterkte te hebben. In het kort komt de norm er op neer dat een dakterras 250 kg per vierkante meter moet kunnen dragen. Sommige daken zijn daar niet op gemaakt.
Extra gewicht dakterras t.o.v. normaal dak
Bij een dakterras komt er gemiddeld tussen de 30kg tot 70kg aan permanente belasting bij op het dak. Tegelijkertijd is de norm dat een dakterras 250kg/m2 aan variabele belasting aan moet kunnen.
Als vuistregel kunt u werken met een draagvermogen vanaf 250 kg per vierkante meter. Een beperkt belastbaar dak is niet direct spelbreker. Op vrijwel elk plat dak kunt u een dakterras aanleggen.
Een plank voor lichte belasting is 3 cm dik.Een plank voor zware en extreme belasting is 5 cm dik.Een plank voor nis bevestiging is 5 cm dik. Indien u een afwijkende dikte wenst kunt u hiernaar vragen.
Wat is het verschil tussen een lat en een plank? Wat een eiken lat anders maakt dan een eiken plank is de maatvoering. Een plank is doorgaans breder en heeft een andere functie dan een lat.
De vlonders worden gebruikt voor het opslaan van producten in een magazijn. Niet alle pallets passen in een palletstelling, omdat pallets vaak in afwijkende formaten worden geleverd. Vlonders helpen om de pallets op de juiste plek te houden, zodat ze niet vallen of verschuiven.
Hardhout is sterker dan zachthout en gaat daardoor ook langer mee dan zachthout. Dit noem je de duurzaamheid van hout. Zachthouten vlonders gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, terwijl hardhouten vlonders een levensduur van meer dan 25 jaar kunnen hebben.
De levensduur van douglas hout is gemiddeld 10 tot 15 jaar als je het boven de grond plaatst. Wil je een douglas houten paal in de grond plaatsen, dan raden we je aan om het deel dat de grond in gaat, te beschermen met bijvoorbeeld een postsaver.
Een van de voordelen van Hardhout is dat het over het algemeen duurzamer en sterker is dan Douglas hout. Hardhout is van nature bestand tegen vocht en insecten en kan ook behandeld worden om de levensduur te verlengen en de kleur te behouden.
Welk hout werkt het minst? Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Dat ribbels op houten vlonderplanken een anti-slip werking zouden hebben is helaas een misvatting. Tussen de ribbels blijft vuil en vocht hangen, wat algengroei bevordert. Hierdoor worden deze planken dus sneller glad. Een gladde/vlakke plank is makkelijker schoon te vegen en zal hier dus minder last van hebben.
Bij het bouwen van een vlonder is de ondergrond belangrijk. Als het nodig is, kun je de circa 20 cm onder de plaats van de vlonder afgraven. Daarna kun je de eerste 10 cm met wit zand bedekken. Heb je een harde grondsoort of een vochtige ondergrond, leg dan een drainage onder de vlonder.
Houd wel rekening met voldoende tussenruimte tussen de houten terrasplanken. Hout gaat werken, waardoor de planken kunnen uitzetten. Bij hardhouten terrasplanken van 14,5 cm breed dien je minimaal 5 mm tussenruimte aan te houden en bij zachthouten terrasplanken minimaal 1 cm.