Narcose of ruggenprikJe kunt een ruggenprik krijgen zodat je van je middel tot en met je tenen verdoofd en verlamd bent. Je blijft dus bij bewustzijn. De keizersnede kan ook onder volledige verdoving plaatsvinden. Als de baby bijvoorbeeld heel snel geboren moet worden of het voor jou allemaal erg stressvol is.
Soms wordt pas tijdens de bevalling duidelijk dat een keizersnede nodig is, dit noemen we een spoedkeizersnede. De meest voorkomende redenen voor een spoedkeizersnede zijn: het niet-vorderen van de bevalling en/of dreigend zuurstofgebrek bij de baby.
Je voelt geen pijn door de verdoving, maar nog wel aanraking. Dat hoort ook zo. De operatie kan daardoor aanvoelen als getrek en geduw.
Meestal wordt een keizersnede uitgevoerd met plaatselijke verdoving via een ruggenprik (spinale verdoving). Je blijft dan wakker, maar je voelt geen pijn meer in je onderlichaam.Wel voel je dat er wordt geduwd en getrokken.
Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De lange buikspieren die van de ribbenboog naar beneden lopen, worden opzij geschoven en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte.
Waarschijnlijk is je baby binnen 5 minuten na de eerste snee in je huid al geboren. Toch duurt de totale operatie iets langer, omdat de arts ook je placenta nog verwijdert en de tijd neemt om je te hechten. Totaal moet je wel op 45 minuten rekenen.
Buik hangt over het litteken van de keizersnede heen
Ook de spieren raken daaronder slapper. Helaas veert je huid na de bevalling niet gelijk weer terug naar de normale situatie. Was het maar zo. Veel vrouwen hebben daarom na de bevalling een lossere buikhuid.
Na een keizersnede kan je wond gevoelig zijn als je naar het toilet gaat. Het kan geen kwaad voor je hechtingen, ook beschadig je niets van binnen. Wanneer je aandrang voelt, stel de stoelgang dan niet uit.Ga rustig op het toilet zitten en neem je tijd.
Doe geen huishoudelijk werk in de eerste 2 weken.Doe geen zwaar huishoudelijk werk in de eerste 6 weken. Ga nog niet sporten in de eerste 6 weken. Rij geen auto zolang je je nog niet goed kunt concentreren of nog pijn hebt bij bewegen.
Er is vrijwel geen kans op het opengaan van het litteken in de baarmoeder: 0.1%. Uitkomsten voor moeder en kind zijn beter na een geplande keizersnede dan na een (spoed) keizersnede tijdens een poging om vaginaal te bevallen.
Vooral de eerste dagen heb je vaak veel last van de hechtingen en van pijn in je buik. Als je een algehele narcose hebt gehad, voel je je vlak na de keizersnede bovendien misselijk en bibberig. Net als bij een natuurlijke bevalling kun je ook bloedverlies hebben.
“Je hoort vaak dat mensen denken 'als ik mag kiezen, doe mij dan maar een keizersnede'. Omdat men denkt dat dat makkelijker is; geen weeën, geen pijn. Maar dat 'geen pijn' is echt uit de lucht gegrepen! Anders dan bij een natuurlijke bevalling heb je bij een keizersnede op het moment zelf inderdaad geen pijn.
Wanneer mag u naar huis? Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis.
15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen.
Als u een geplande keizersnede krijgt, is het heel belangrijk dat u tijdens de operatie 'nuchter' bent. Dit verkleint de kans dat u gaat braken tijdens en na de operatie. 'Nuchter' zijn heeft in dit geval niets te maken met alcoholgebruik, maar betekent dat de maag leeg is.
De wond bij je keizersnede moet dus helemaal droog zijn. Douchen mag al wel snel, dat gaven we al aan. Vanwege de inspanning en druk op de buikwond is het beter om seks uit te stellen tot na de eerste zes weken. En zolang er geen sprake meer is van vaginaal bloedverlies (vloeien), want dit zorgt voor infecties.
Kort na de keizersnede heb je pijn aan de wond en soms pijnlijke naweeën. Hiervoor krijg je pijnstillers. Je buik doet vaak pijn, niet alleen rond het litteken maar ook hoger, tot aan je navel. Bij het hechten van de huid gebruiken we meestal materiaal dat uit zichzelf oplost.
Je blijft 36 uur in het ziekenhuis na een keizersnede. De kraamzorgorganisatie die je zelf geregeld hebt, wordt door jouzelf of je partner telefonisch op de hoogte gebracht van de geboorte van jullie kind. De verpleegkundige van de afdeling zal je zeggen wanneer het een goed moment is om de kraamzorg te bellen.
Voor vrouwen die een keizersnede hebben gehad, is het advies om de eerste 6 weken rustig aan te doen. Na deze periode kun je ook deelnemen aan de postpartum lessen en na 12 weken kun je je eigen sport weer oppakken, op voorwaarde dat je het opbouwen niet hebt overhaast.
Duur naweeën
De naweeën zijn gelukkig niet alle dagen even intens. Je zult merken dat ze steeds meer afnemen. Het duurt zes weken voordat je baarmoeder volledig hersteld is, daardoor kan je soms nog wat lichte krampen voelen.
We vragen u om bij een geplande keizersnede minstens twee uur vooraf aanwezig te zijn. U moet nuchter zijn voor de ingreep: dat betekent niet eten, niet drinken en niet roken vanaf 6 uur vóór de operatie. Bij de opname scheert de vroedvrouw uw schaamhaar gedeeltelijk weg. U krijgt ook een operatiehemd aan.
De gynaecoloog maakt een snee in je buik en baarmoeder en haalt de baby daardoor naar buiten. De baby wordt meestal binnen 5 minuten na het begin van de operatie geboren. De hele operatie duurt ongeveer 30-45 minuten. Na de keizersnede blijf je zo'n 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Ook grote klonten bloed.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.