Gebruik dan een plastic snijplank voor rauw vlees en een houten snijplank voor overige ingrediënten. Tot slot is het voor de hygiëne en conditie van je snijplanken van belang om ze op de juiste manier schoon te maken en te onderhouden.
Van houten snijplanken tot kunststoffen snijplanken: de keuze is reuze. Om hygiëne te waarborgen kun je ook voor een kleurensysteem kiezen: een rode snijplank voor rauw vlees, een groene snijplank voor groente en ga zo maar door.
Hout en plastic hebben beide voordelen, maar wie zegt dat je geen twee snijplanken kunt hebben? Schaf een goede houten snijplank aan voor het snijden van groenten met een goed mes, en daarnaast een plastic variant voor als je snel iets moet snijden of bang bent dat bacteriën uit rauw vlees en vis in het hout trekken.
Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
De meest hygiënische snijplanken, zijn de kunststof snijplanken. Maar waarom is dit eigenlijk? De kunststof snijplaten zorgen voor overzicht door de losse snijplaten, zijn los na te bestellen, eenvoudig af te wassen in de vaatwasser en is ook nog een stuk steviger waardoor de snijplaat niet kan verschuiven.
Bamboe, hout, veilig plastic of kurk, allemaal zijn ze een goede keus, dus welke te kiezen? Als je je snijplank perse heet wilt kunnen afwassen en in de vaatwasser wilt doen, is gerecycled, veilig plastic de juiste keuze. Wil je een natuurlijk materiaal, kun je kiezen tussen hout, kurk of bamboe.
Doordat er op rauw vlees ziekmakende bacteriën kunnen zitten, kunnen deze ook overgedragen worden op de groente wat op dezelfde plank wordt gesneden. Probeer verschillende kleuren, of materialen planken te kopen zodat je niet in de war raakt welke plank voor welk product is.
Houten snijplanken zijn een goede keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Antibacteriële werking
Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Beukenhout is een van de beste materialen om snijplanken en serveerplanken van te maken. Het is een van de hoogwaardigste houtsoorten. Beukenhout is een vrij harde houtsoort en heeft een hoge dichtheid. Hierdoor gaat het erg lang mee en neemt het ook weinig vocht en etensresten op.
Doordat de plank nauwelijks beschadigd raakt door water of doordat erop gesneden wordt blijft de snijplank zijn schoonheid behouden. Daarnaast is bamboe bestand tegen het vocht van bijvoorbeeld tomaten of paprika waardoor er nauwelijks vlekken in de snijplank zullen ontstaan.
Deze kleurcodes volgens HACCP richtlijnen geven aan voor welke voedselgroep de snijplanken bestemd zijn. Deze zwarte snijplank is bijvoorbeeld geschikt voor het snijden en bereiden van overige ingrediënten.
Glas of steen
Daarom maken snijplanken van hout en kunststof je messen niet bot. Harde snijplanken van glas of steen daarentegen wel. Ze zijn makkelijk schoon te maken maar bij elk contact treden er direct beschadigingen op aan de snede.
Deze kleur gecodeerde snijplanken in de kleur paars zijn uw perfecte partner voor allergene voedselbereiding. Kleur gecodeerde snijplanken voorkomen kruisbesmetting en smaakoverdracht via snijplanken.
De meest populaire houtsoorten voor snijplanken zijn acacia, bamboe, beuken, eiken en teak.
Net zoals houten lepels kan je houten snijplanken en borrelplanken beter niet in de vaatwasser doen. Door het hete water en de hete lucht kunnen de planken vervormen of zelfs barsten. Door de planken zelf even met de hand te wassen, heb je nog lang plezier van je houten snijplanken en borrelplanken.
Zo streng als in een horeca-keuken hoeft het thuis misschien niet, maar door verschillende snijplanken voor verschillende klusjes te gebruiken, voorkom je kruisbesmetting. Een snijplank waar je rauwe kip op hebt gesneden, kun je daarna niet voor kruiden gebruiken: de salmonella van de kip komt zo in je salade terecht.
Soms is een simpele, functionele plankdrager meer dan genoeg aankleding. Hoeveel gewicht kunnen de plankdragers van hout dragen? Het draaggewicht van plankdragers van hout bedraagt 10 kg per drager. Je kunt de belastbaarheid van de planken verhogen door pluggen te gebruiken die geschikt zijn voor jouw type muur.
Om besmetting te vermijden, reinig en ontsmet je de messen na de kip. Snijvolgorde bij rauw vlees = rund – kalf – schaap – varken – kip.
Het is lastig te zeggen wanneer je de plank moet vervangen, zegt een woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Zolang de plank glad is en makkelijk schoon wordt, is het in principe een goede snijplank. Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen.
Naast het schoonmaken van de plank na gebruik, moet je de snijplank ook om de 2 à 3 maanden opnieuw oliën. Smeer de plank in met citroensap of witte azijn en strooi hier zeezout over. Wrijf het zout en citroensap of witte azijn met keukenpapier goed in en laat 15 minuten intrekken.
Smeer eerst de citroen of azijn in met het keukenpapier, strooi er een laagje zout overheen en laat dit even intrekken voordat je het afspoelt met water. Na deze natuurlijke scrub is jouw snijplankje weer helemaal fris!
Bamboe snijplanken kunnen niet in de vaatwasser. De snijplanken van bamboe ook niet lang in water laten liggen. Bamboe blijft het mooiste als je ze goed laat drogen na het afwassen en af en toe insmeert met een olie.