Overschrijvingsbewijs (of als het kenteken is afgegeven vóór 01-01-1995: Kopie Deel 3): het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Overschrijvingsbewijs kwijt | Kentekenbewijs deel 3 kwijt. Tot 1 juni 2004 was er een kentekenbewijs deel 3. Dit kentekenbewijs was het eigendomsbewijs van de auto en de persoon die dit in bezit had werd dan ook geacht de eigenaar te zijn. Zonder kentekenbewijs deel 3 kon je het voertuig niet verkopen.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2014 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en moet je thuis bewaren.
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Het derde deel van het kentekenbewijs is het overschrijvingsbewijs. Het overschrijvingsbewijs heb je nodig wanneer je je auto wilt verkopen en de auto op een andere naam moet komen te staan.
Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Het voertuigbewijs is deel 1A (voordien 'deel I') van het kentekenbewijs. Dit onderdeel bevat álle belangrijke gegevens van de auto, dus de autogegevens, waaronder: A: Kenteken: tekencombinatie zoals die op de nationale kentekenplaat vermeld staat.
Kentekenbewijs vanaf 1 januari 2014
Vanaf 1 januari 2014 komt er een nieuw kentekenbewijs in Nederland. Het papieren kentekenbewijs (deel IA, IB en deel II) wordt dan vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat (de kentekencard) en een tenaamstellingscode.
Voertuigbewijs - Deel 1A: het deel met de voertuiggegevens. Tenaamstellingsbewijs - Deel 1B: Het deel met de tenaamstellingsgegevens. Overschrijvingsbewijs - Deel II: het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs.
Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd.
Het kentekenbewijs of de kentekencard van de auto
(Sinds 2014 bestaat het kentekenbewijs van een auto uit een plastic kentekencard en een tenaamstellingscode. De tenaamstellingscode mag je thuis bewaren en hoef je niet mee te nemen in de auto.)
Is je inschrijvingsbewijs, of één deel van je tweeledig inschrijvingsbewijs, gestolen of verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Sinds 1 januari 2014 is een kentekenbewijs zo groot als een creditcard (kentekencard).
Het oude papieren kentekenbewijs van voor 2014 bestaat uit de volgende onderdelen: voertuigenbewijs;tenaamstellingsbewijs;overschrijvingsbewijs.
Manier 2: kenteken overschrijven bij een kentekenloket
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig identiteitsbewijs (van jezelf, maar ook van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (bij auto's van vóór 2014) of kentekencard en de negencijferige tenaamstellingscode.
Voor 2014: een papieren kentekenbewijs, die bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) Na 1 januari 2014: de kentekencard is de vervanger van het papierenkentekenbewijs. Naast de kentekencard moet je ook de 9-cijferige tenaamstellingscode meenemen.
Kentekenbewijs dat je NIET in de auto moet bewaren
Het overschrijvingsbewijs is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Dit kentekenbewijs moet je niet in de auto bewaren maar op een veilige plek los van de andere kentekenbewijzen.
Wanneer je de auto verkoopt moet je het volledige kentekenbewijs meenemen. Deze bestaat uit het originele Tenaamstellingsbewijs (deel IB) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) of een kentekencard en de tenaamstellingscode.
Dan kun je een nieuwe aanvragen. Dit regel je via de Rijksdienst wegverkeer (RDW). Je krijgt het nieuwe kentekenbewijs dan binnen 3 werkdagen thuisgestuurd. De kosten voor een nieuwe kentekencard zijn €37,90.
Tenaamstellingscode op het kentekenbewijs
Daarnaast is er de tenaamstellingscode, die je nodig hebt als je de auto verkoopt. Maar ook als je hem wilt exporteren of slopen, dan zul je deze code moeten overhandigen. Dat moet je thuis bewaren. Eigenlijk komt dat overeen met wat vroeger het kentekenbewijs kopie deel 3 was.
Om uw auto te verkopen hebt u het keuringsbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het onderhoudsboekje nodig om aan de koper te overhandigen. Verkoopt u uw auto aan een particulier, dan moet u hem laten keuren.