De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen.
Naast planeten kent ons zonnestelsel ook manen, in totaal zo'n 170. Het grootste deel daarvan draait om de grote gasreuzen, Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben in de regel veel minder manen. Venus en Mercurius hebben er zelfs geen enkele, onze eigen Aarde één.
Bij Uranus zijn tot nu toe 27 manen ontdekt. Die zijn allemaal vrij klein. De grootste twee zijn Oberon en Titania.
Neptunus (planeet) - Wikipedia.
De planeet Saturnus heeft 124 manen, waarvan de eerste in de 17e eeuw door Christiaan Huygens is waargenomen, in 2019 zijn de laatste manen ontdekt.
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
Er zijn ongeveer 300 objecten in een baan rond Jupiter bekend. 92 van deze objecten zijn als maan erkend. Daarmee heeft Jupiter het grootste aantal manen van de planeten in ons zonnestelsel.
De temperatuur kan oplopen tot 465 graden Celsius en daarmee is Venus de heetste planeet in het zonnestelsel. Omdat Venus de planeet is die het dichtst bij de aarde staat, is er veel onderzoek naar gedaan. Tientallen onbemande ruimtemissies zijn er al naar Venus gegaan.
Mercurius is de planeet in het zonnestelsel met de kleinste en snelste baan om de zon. Het is de kleinste van de acht planeten, nauwelijks groter dan de Maan. Het is net als de Aarde een terrestrische planeet, met een vast oppervlak dat lijkt op de Maan.
De maan draait precies in 29,5 dagen om de aarde. Tijdens die cyclus kunnen we alle schijngestalten of maanfases van de maan vanaf één plek waarnemen. Dat betekent ook dat er soms in een kalendermaand twee volle manen of twee nieuwe manen zijn.
De planeet Mars heeft twee kleine maantjes: Phobos en Deimos.
Eerder werd altijd gedacht dat Jupiter 80 manen had, maar de planeet blijkt er dus nog 12 te hebben. Saturnus heeft daarna de meeste: 83. Daarna volgen Uranus en Neptunus met 27 en 14 manen.
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel
De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde.
Jupiter blijkt geen 79 manen te hebben, maar zo'n 600 − als het er niet meer zijn. Sommige mensen kunnen van één volle maan al niet slapen, maar rond de reuzenplaneet Jupiter cirkelen er naar schatting zo'n zeshonderd.
De grootste maan van Saturnus is Titan (diameter 5150 km). Er zijn verder vier manen met een diameter groter dan 1000 km: Tethys, Dione, Rhea, en Iapetus. Enceladus is bekend wegens zijn ijsvulkanen. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen een kleine maan en een groot brok van de ringen.
Natuurlijk cirkelen er ook vele kunstmanen rond onze planeet, maar de aarde heeft maar één 'echte' maan. Sommige andere planeten hebben trouwens veel meer manen. Jupiter en Saturnus hebben er elk meer dan zestig; Uranus en Neptunus 27 respectievelijk 13.
Saturnus heeft 62 bevestigde manen; Uranus 27 en Neptunus 13.
Recordhouder op dit moment is Jupiter, met 63 bekende manen. Vier daarvan zijn zo groot als een planeet: Ganymedes (de grootste maan in het zonnestelsel), Callisto, Europa en Io. De andere gasreuzen hebben met hun sterke zwaartekracht ook veel manen verzameld: Saturnus 56, Uranus 27 en Neptunus 13.
De Maan is de enige maan (natuurlijke satelliet) van de Aarde en van de manen van het zonnestelsel de vijfde in grootte. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.
Jupiters vader verslond zijn kinderen
Dus verslond hij ze – op één na. Jupiter werd door Saturnus' vrouw Rhea verstopt. In plaats daarvan gaf ze hem een steen te eten, die ze in een babydoek had gewikkeld. Toen Jupiter volwassen was, gaf hij zijn vader een braakmiddel, waardoor de vijf kinderen weer uitgebraakt werden.
Saturnus is dan wel groot maar niet zo zwaar. Dit komt omdat het een gasplaneet is. Je kan er dus niet op staan, zoals bij ons op aarde. En Als je Saturnus in een bak met water zou kunnen leggen, dan blijft hij als enige planeet in ons zonnestelsel drijven!
Op dit moment bevindt Titan zich op 1,2 miljoen kilometer afstand van de gasreus.