Er is nauwelijks verschil in voedingswaarden tussen gebakken en ongebakken pinda's. Dit komt omdat ze al zoveel (goede!) vetten bevatten dat ze bijna geen extra vet meer opnemen. Nog meer redenen om voor pinda's te kiezen: ze bestaan voor 25% uit eiwit, meer dan alle andere noten.
Onverzadigd vet
Noten en pinda's zitten vol onverzadigde vetten, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Ze helpen je bloedvaten gezond houden. Ze verlagen het LDL-cholesterol en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om elke dag een handje noten of pinda's te eten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Doppinda's gezond
Er zitten veel onverzadigde vetzuren in pinda's die kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Vaak denken mensen dat pinda's dikmakend zijn omdat er zoveel vet in zit maar meer dan de helft van deze vetten zijn onverzadigd die juist gezond zijn.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Een kleine hoeveelheid pinda's per dag is gezond omdat ze je lichaam ondersteunen bij verschillende functies. Je moet echter oppassen dat je niet te veel pinda's eet, want ze bevatten bijna 600 calorieën per 100 g. Je moet ook vermijden te veel geroosterde en gezouten pinda's te eten.
Pinda's bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Je hart houdt van pinda's. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda's zou laten staan.
Je kunt op elk moment van de dag een handje pinda's eten zonder je zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat 100 gram pinda's ongeveer 630 kcal bevatten.
sommige peulvruchten zoals bonen en vooral pinda's zitten vol met gist wat ook snel rot in je darmen. Dit wil je vermijden door pinda's gewoon te vervangen met echte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten. Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant.
Het is dus goed om noten en andere gezonde vetten te eten. Als je in balans eet zoals in het Buikvet Burner Programma word je er niet dik van, integendeel. Maar pas wel op voor bewerkte noten, zoals gebrande cashewnoten met zout, partynootjes, tijgernoten, zoute pinda's en dergelijke.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Dankzij de grote hoeveelheid vitamine B en E die aanwezig is in pecannoten is deze noot het beste te omschrijven als “brain food”. De vitamines B en E staan erom bekend dat ze een positieve invloed hebben op de hersenfunctie. Ook zitten pecannoten boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink.
De vliespinda
Het meest gezond zijn pinda's met vliesjes, de zgn. vliespinda's. Vliespinda's zijn rijk aan omega-3 vetzuren en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Ook een handje noten kan bijdragen aan een gezonde werking van de lever. Zo bevatten amandelen bijvoorbeeld veel vitamine E, een voedingstof die bescherming biedt tegen leververvetting. Daarnaast zijn walnoten rijk aan arginine. Deze stof helpt je lever met het ontgiften.
Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda's het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden.
De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Er zitten 157 kilocalorieën in 1 handje (25 gram) pinda's, ongezouten. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pinda's, ongezouten'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Ze bevatten goede vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Soms wordt gezegd dat pinda's met vlies gezonder zijn dan zonder vlies, dit is helaas niet zo. Feitelijk heeft je lichaam niks extra's aan het vliesje maar het kan ook absoluut geen kwaad! En lekker is het wel!
Voordelen van vitaminen, mineralen en antioxidanten
In pinda's zitten veel vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij enorm veel processen. Bovendien zitten er antioxidanten in pinda's. Een leuk weetje hierbij is dat er in gekookte pinda's meer dan twee keer zoveel antioxidanten zitten dan niet-gekookte pinda's.
Cashewnoten bevatten veel vetten, maar gelukkig voornamelijk onverzadigde vetten. Deze vetten zijn gezond: ze bevorderen de cholesterolbalans en verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien bevatten cashewnoten minder vet dan bijvoorbeeld pinda's of pecannoten.
Pistachenoten bevatten veel belangrijke stoffen, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (o.a. kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium). Hartstikke gezond! Tip: eet rauwe pistachenoten, deze zijn onbewerkt en bevatten daarom de meeste vitaminen en mineralen.