Witte wijn is doorgaans een betere optie. Het koolzuur van een schuimwijn past bijvoorbeeld heel goed bij een wat kleverige kaas zoals brie of camembert. Een zoete prosecco past dan weer goed bij een zout blokje parmezaan.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Milde basisdranken, zoals gin, kunnen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan delicate kazen , afhankelijk van de cocktail. Krachtigere dranken zoals eikenhouten bourbon, rum of whisky vereisen wat meer aandacht en passen over het algemeen beter bij oude, nootachtige kazen die al die smakelijke rook en kruiden kunnen absorberen.
Fruit, groente en noten
Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels. En je zou er misschien niet meteen aan denken, maar ook groenten doen het goed op kaasschotels. Enkele toppers: selder, tomaat, komkommer en zilveruitjes. Voorzie in elk geval ook wat noten.
Niet-geëikte (of licht geeikte) frisse, textuurrijke, droge witte wijnen zijn een geweldige combinatie met macaroni en kaas. Anders zullen rijpe, sappige rode wijnen met verfrissende zuurgraad het prachtig doen.
Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop.
Er zijn enkele vuistregels die u moet onthouden bij het combineren van kaas met bier: Milde kazen passen goed bij milde bieren. Een bier mag de kaas nooit onderdrukken met alcohol, sterke smaken of veel hop. Rijpe en rijkere kazen kunnen een sterker bier en een hoger alcoholpercentage aan.
Rode wijn heeft vaak stevige, robuuste smaken die goed samengaan met even robuuste kazen. Zo passen harde kazen zoals oude Gouda of Manchego goed bij rode wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Merlot. Anderzijds kan een zachte kaas zoals Brie of Camembert goed samengaan met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
Door mozzarella te combineren met wijnen met een goede zuurgraad en complementaire smaken, wordt het milde en romige profiel van de kaas versterkt. Vermentino, Pinot Grigio, Gavi en witte Saint-Joseph zijn allemaal uitstekende keuzes om het genot van mozzarella te vergroten.
Er zijn verschillende dranken die goed gecombineerd kunnen worden met een borrelplank. Voor een klassieke keuze kun je denken aan rode wijn, witte wijn, bier of een sprankelende prosecco. Rode wijn past goed bij kaas en vleeswaren, terwijl witte wijn frisheid toevoegt aan vis en groenten op de borrelplank.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
Algemene tips voor een kaasplank:
Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Het is leuk om af te wisselen van vorm kaasjes. Denk aan een stuk kaas, blokjes, een half rondje enzovoorts.
Pasta, meestal spaghetti of linguine met vers gevangen venusschelpen (vongole). Aangevuld met knoflook, peterselie, witte wijn en olie. Dit gerecht vraagt om een toegankelijke en verfrissende witte wijn, zoals een albariño, pinot grigio of sauvignon blanc.
Macaroni en kaas
Probeer een goed uitgebalanceerde Pale Ale met broodachtige smaken om de kleverige kaas aan te vullen. Een typisch Amerikaans bier, voor een typisch Amerikaans gerecht. AVBC's Poleeko Pale Ale is een uitzonderlijk smaakvol bier met een helder, citrushopprofiel en milde moutsmaken.
Meestal zijn rode wijnen zoals Pinot Noir de beste combinaties voor klassieke handgemaakte spaghetti. Deze wijn heeft een lichtere structuur en tonen van roos, paddenstoel, kers en hibiscus. Dit smaakprofiel versterkt de vertrouwde smaak van klassieke Italiaanse gerechten zoals Spaghetti.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Zachte kaas en zalm zijn een match made in heaven in dit heerlijke idee voor een doordeweekse maaltijd. Snijd zalmfilets in stukken en vul ze met romige zachte kaas en citroenschil, wikkel ze vervolgens in een plakje parmaham. Leg ze vervolgens tussen de groenten en rooster ze samen voor een stevig diner.