Langzaam laten ontdooien: Als je geraspte kaas ontdooit, laat deze dan langzaam ontdooien in de koelkast.
Wanneer u klaar bent om te gebruiken, laat de geraspte kaas dan 24-48 uur ontdooien in de koelkast voordat u het consumeert, zodat de kaas het vocht terugkrijgt dat verloren is gegaan tijdens het invriezen en u er direct van kunt genieten. Zorg ervoor dat u uw handen en werkoppervlakken schoonmaakt voor en nadat u voedsel hebt aangeraakt.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Eens je het zakje opendoet is er contact met zuurstof en zal hij snel schimmelen. Bij vers gemalen kaas heb je nog sneller smaakverlies omdat de kaas meteen in contact komt met zuurstof. Je kan gemalen kaas wel invriezen als je hem niet op tijd opgewerkt krijgt, om het smaakverlies te beperken.
Maal, rasp of snij de kaas klein zodat er meer oppervlag is waar hij op kan verwarmen.En doe het langzaam.Zet de pan op en van het vuur als je meer of minder hitte nodig hebt. Zeker als je geen hulpstoffen gebruikt zoals we hieronder uitleggen onthoud je best 66°C.
Om goed te smelten moet een kaas eerst en vooral jong zijn en nog veel vocht bevatten. Rijpere, oudere kazen bevatten minder vocht en hebben stevigere eiwitten, die niet meer smelten. Denk maar aan het verschil tussen parmezaan en gruyère. Ook de zuurtegraad speelt een rol.
Plaats de kom met geraspte kaas in de magnetron. Sluit de magnetrondeur. Gebruik de laagste warmtestand van uw magnetron. Kaas smelt het liefst op de laagst mogelijke temperatuur.
Bevroren geraspte kaas ontdooien: Als je de geraspte kaas wilt gebruiken, ontdooi deze dan een nacht in de koelkast.
Als u een blok kaas of een andere zachte kaas met de hand raspt, leg deze dan ongeveer 15 tot 20 minuten in de vriezer (de tijd hangt af van hoe zacht de kaas is), of totdat deze stevig aanvoelt. Hierdoor wordt het veel gemakkelijker om te raspen!
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Ze zijn gemaakt van hoogwaardig kunststof en kunnen tegen een stootje. Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series.
Ook hier is een ijsblokjesvorm weer handig om te doseren. Dit geldt ook voor het invriezen van kookroom of crème fraîche. Je kunt deze producten ook in zijn geheel invriezen, maar dan dien je het ook in zijn geheel te gebruiken. Denk van tevoren na over hoe je het eten na het invriezen wilt gaan gebruiken.
In plakjes, blokjes, geschaafd of geraspt – het goede nieuws: kaas kun je invriezen! Het is dus niet erg als er wat fonduekaas overgebleven is of je toch iets te veel van je lievelingskaas hebt ingeslagen. Wat mag er zeker niet ontbreken aan een heerlijke ovenschotel of kaasfondue?
U kunt mozzarellakaas eenvoudig invriezen om de houdbaarheid te verlengen. Voor geraspte mozzarella, verdeel het en doe het in hersluitbare diepvrieszakken, verwijder overtollige lucht voordat u het afsluit en plat invriest . Voor blokmozzarella, wikkel het strak in plasticfolie of aluminiumfolie en doe het vervolgens in een diepvrieszak of vacuüm.
Voor die momenten dat je gewoon niet kunt wachten en de bevroren feta je naam roept, is de snelste manier om je feta te ontdooien door een kom met koud water te gebruiken . Doe je kaas gewoon in de kom terwijl deze in een ziplock-zak zit, zorg ervoor dat deze volledig ondergedompeld is en wacht een paar uur.
Om uw kaas te ontdooien, verplaatst u uw luchtdichte container van de vriezer naar de koelkast, waar het een nacht moet blijven staan, zodat het tijd heeft om te rehydrateren en wat van zijn oorspronkelijke textuur terug te krijgen. Als uw kaas geraspt is (wat we aanraden voor invriezen), kunt u deze ook gewoon smelten vanuit de vriezer en deze stap overslaan .
Kaas invriezen
Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Het gaat dan wel om de 'harde' kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt. Makkelijk voor over de pasta of om te verwerken in een gerecht.
Zo gebruikt u uw bevroren kaas: Raspen: bevroren kaas is heel goed te raspen , waardoor het ideaal is om over pasta, pizza of taco's te strooien.
De beste manier om bevroren macaroni en kaas te ontdooien is in de koelkast . Afhankelijk van de grootte van uw ovenschaal kan het enkele uren of zelfs een nacht duren om bevroren macaroni en kaas volledig te ontdooien. Als macaroni en kaas in een magnetronbestendige container is ingevroren, kunt u de magnetron gebruiken om te ontdooien.
U kunt ongeopende zakken en bakjes kaaswrongel tot vier maanden in uw vriezer bewaren. Laat ze gewoon een dag of twee ontdooien in de koelkast voordat u ervan geniet.
Wanneer u weer van uw brie wilt genieten, ontdooit u het deel dat u nodig hebt gedurende 24 uur in de koelkast . Ik vind dat langzaam ontdooien de beste methode is om de effecten van invriezen op de textuur en vorm van de brie te minimaliseren. Zorg ervoor dat u het binnen twee dagen gebruikt nadat het is ontdooid. Vries de ontdooide brie niet opnieuw in.
Voorgesneden kaas bevat ingrediënten als aardappelzetmeel en natamycine om te voorkomen dat de stukjes in de zak aan elkaar gaan plakken . Dat betekent dat voorgesneden kaas soms niet zo makkelijk smelt als wanneer je zelf een blok kaas raspt!
Dit is hoe je kaas langzaam en gestaag smelt: gebruik een lage temperatuur (gebruik een dubbele boiler, zelfs) om te voorkomen dat het te lang kookt . Als je het smelten nog wat wilt versnellen, probeer dan de kaas te raspen in plaats van de temperatuur te verhogen. De dunne en gelijkmatige vorm smelt sneller en gelijkmatiger.
Een goede bewaartip is om geraspte kaas in een gesloten verpakking te bewaren. Stop het bijvoorbeeld in een doosje onderin de koelkast. Je weet dat de kaas niet meer goed is als het is uitgedroogd, beschimmeld en/of vreemd ruikt.