De manier waaróp je pinda's eet, dat is een stuk belangrijker. Vaak wordt er nog een kilo of tien aan zout overheen gegooid. En dat komt de gezondheid niet écht ten goede. Kies dus voor ongezouten pinda's, dan weet je dat je goed zit.
Er is nauwelijks verschil in voedingswaarden tussen gebakken en ongebakken pinda's. Dit komt omdat ze al zoveel (goede!) vetten bevatten dat ze bijna geen extra vet meer opnemen. Nog meer redenen om voor pinda's te kiezen: ze bestaan voor 25% uit eiwit, meer dan alle andere noten.
Onverzadigd vet
Noten en pinda's zitten vol onverzadigde vetten, ijzer, B-vitamines en vitamine E. Ze helpen je bloedvaten gezond houden. Ze verlagen het LDL-cholesterol en verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum raadt daarom aan om elke dag een handje noten of pinda's te eten.
In de ogen van het Voedingscentrum zijn pinda's dus net zo gezond als noten. Houd er echter wel rekening mee dat pinda's meer koolhydraten bevatten dan noten. Juist koolhydraten wil je zo min mogelijk eten als je wilt afvallen, dus kies voor een handje nootjes en niet voor pinda's als je wat kilo's kwijt wilt.
Je kunt op elk moment van de dag een handje pinda's eten zonder je zorgen te maken. Houd er wel rekening mee dat 100 gram pinda's ongeveer 630 kcal bevatten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
sommige peulvruchten zoals bonen en vooral pinda's zitten vol met gist wat ook snel rot in je darmen. Dit wil je vermijden door pinda's gewoon te vervangen met echte noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten.
Een kleine hoeveelheid pinda's per dag is gezond omdat ze je lichaam ondersteunen bij verschillende functies. Je moet echter oppassen dat je niet te veel pinda's eet, want ze bevatten bijna 600 calorieën per 100 g. Je moet ook vermijden te veel geroosterde en gezouten pinda's te eten.
Pinda's bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Je hart houdt van pinda's. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda's zou laten staan.
Daarom wordt in de Schijf van Vijf aanbevolen om dagelijks een handje noten te eten om je bloedvaten gezond te houden. Een handje noten is ongeveer 25 gram. Het is handig om dit een keer af te wegen omdat het best lastig is om in te schatten hoeveel 'een handje' noten is.
Waarom zijn walnoten gezond? Net als alle noten leveren walnoten ijzer, vitamine E en vitamine B1. In noten zit veel onverzadigd vet. Het eten van ongezouten noten beschermt tegen bepaalde hart- en vaatziekten.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Macadamia noten bevatten weliswaar veel vet maar wél gezonde, onverzadigde vetten. Omega 7 vetzuren in de noot zorgen ervoor dat er minder vet wordt opgeslagen én meer vet wordt verbrand. Eigenlijk kun je macadamia noten vergelijken met olijfolie: beiden bevatten gezonde vetten!
Dankzij de grote hoeveelheid vitamine B en E die aanwezig is in pecannoten is deze noot het beste te omschrijven als “brain food”. De vitamines B en E staan erom bekend dat ze een positieve invloed hebben op de hersenfunctie. Ook zitten pecannoten boordevol mineralen zoals magnesium, ijzer, mangaan en zink.
Voordelen van vitaminen, mineralen en antioxidanten
In pinda's zitten veel vitaminen en mineralen die het lichaam helpen bij enorm veel processen. Bovendien zitten er antioxidanten in pinda's. Een leuk weetje hierbij is dat er in gekookte pinda's meer dan twee keer zoveel antioxidanten zitten dan niet-gekookte pinda's.
Gezond spul
Want pinda's als tussendoortje, dat zit toch vol met voedingsstoffen waar ons lichaam van profiteert? Dat klopt. Pinda's bevatten een hoog gehalte aan gezonde, onverzadigde vetzuren. Die vetzuren verlagen het LDL-cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
De vliespinda
Het meest gezond zijn pinda's met vliesjes, de zgn. vliespinda's. Vliespinda's zijn rijk aan omega-3 vetzuren en zijn een ruime bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook essentiële vetzuren zoals arachidonzuur, linolzuur en alfa-linoleenzuur.
Voedingswaarde van pinda's
Ze zijn daarnaast rijk aan: Vitamines, waaronder diverse B-vitamines en vitamine E; Mineralen, zoals koper, zink, magnesium, kalium, ijzer en calcium. Voedingsvezels.
De winnaar: De verschillen zijn te verwaarlozen, maar in amandelpasta zitten iets meer calorieën en vet. Grotere verschillen zie je als je kijkt naar de vitaminen, hierin scoort de amandelpasta een stuk beter.
Ze bevatten goede vetten, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Soms wordt gezegd dat pinda's met vlies gezonder zijn dan zonder vlies, dit is helaas niet zo. Feitelijk heeft je lichaam niks extra's aan het vliesje maar het kan ook absoluut geen kwaad! En lekker is het wel!
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Ook een handje noten kan bijdragen aan een gezonde werking van de lever. Zo bevatten amandelen bijvoorbeeld veel vitamine E, een voedingstof die bescherming biedt tegen leververvetting. Daarnaast zijn walnoten rijk aan arginine. Deze stof helpt je lever met het ontgiften.
Ja, pindakaas is hartstikke goed voor je stoelgang. Een goede stoelgang vereist namelijk voldoende voedingsvezels: plantaardige bestanddelen die positieve invloed op je lichaam hebben. Zo houden ze vocht vast in de darmen, waardoor je − hoe zullen we het noemen − makkelijker doorspoelt.