De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij spierpijn. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.
In het algemeen is de pijnstiller paracetamol bij acute en chronische pijn de eerste stap. Paracetamol is een zeer effectieve pijnstiller die bij normaal gebruik nauwelijks bijwerkingen geeft. Paracetamol bestrijdt pijn en werkt koortsverlagend.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Het is te gebruiken bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, jicht, migraine, pijn, menstruatiepijn, hoofdpijn, griep, neusverkoudheid en koorts. Nergens is aangetoond dat ibuprofen spierverslappende eigenschappen heeft. Ibuprofen werkt dan ook niet spierverslappend.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Het kan ook worden genomen in combinatie met de meeste andere medicijnen, zoals bloedverdunners en antistollingsmiddelen.
Paracetamol en ibuprofen zijn niet hetzelfde. Paracetamol werkt pijnstillend koortsverlagend en ibuprofen werkt pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Paracetamol is dus een minder zware pijnstiller dan ibuprofen.
Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen. Voorbeelden zijn diazepam en clonazepam.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Magnesium tegen spierpijn
Magnesium helpt bij het begeleiden van het bloed naar de spieren, zorgt voor de verwijdering van melkzuur en werkt pijn verlichtend. Daarnaast helpt magnesium bij het ontspannen van de spieren en het voorkomen van kramp. Magnesium zit ander andere in groente, noten, zaden en peulvruchten.
Om de pijn te verlichten zijn er verschillende smeersels op de markt. Ken je bijvoorbeeld tijgerbalsem of arnicazalf. De werkzame bestanddelen zouden zorgen voor een sneller herstel van de spieren. Ook een lichte massage helpt: dat is goed voor de doorbloeding, evenals een warm bad of douche.
In de praktijk wordt tramadol voorgeschreven als spierverslapper, hoofdzakelijk door de kalmerende werking. Door de krachtige pijnstillende werking kan tramadol echter ook worden gebruikt bij zenuwpijn, gewrichtspijn of hevige pijn na een operatie.
Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn. Werkt paracetamol onvoldoende dan kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals acetylsalicylzuur. Dit medicijn remt de ontsteking, hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
Hierdoor is het moeilijk aan te geven in welk merk wel of geen PCA zit. U hoeft zich geen zorgen te maken. Alle merken van paracetamol zijn veilig te gebruiken.
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
Magnesium bevordert spierontspanning, terwijl calcium (samen met kalium) zorgt voor spiercontractie (skeletspieren, hartspier, gladde spieren). Magnesium kalmeert en calcium exciteert zenuwcellen.
Spierontspanner bestaat uit de volgende kruiden: Valeriaan, kamille, passiebloem, Lavendel, rozemarijn, cayennepeper en guldenroede. 1 à 2 capsules na elke maaltijd innemen met veel water.
Diclofenac verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint een uur na gebruik. Het effect houdt ongeveer zes uur aan.
De maximale dosis ibuprofen is 1200 mg. Dat kan je innemen in 6x 200 mg of 3x 400 mg. Ibuprofentabletten hebben een inwerktijd van 30 tot 60 minuten en de werking blijft 8u aanhouden. Wanneer je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 – 3uur, maar blijft de werking wel tot 12u duren.
Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie 'NSAID pijnstillers'. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.